«Καμπανάκι» Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Ευάλωτες οι αγορές σε ένα αιφνίδιο sell-off

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Ευάλωτες οι αγορές σε ένα αιφνίδιο sell-off
Οι πιο «σφιχτές» οικονομικές συνθήκες δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και της αγοράς ακινήτων.

Οι αγορές θα έρθουν αντιμέτωπες με μια αναπάντεχη πτώση σε περίπτωση περαιτέρω κραδασμών στην παγκόσμια οικονομία, όπως προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

«Υπάρχει η πιθανότητα διόρθωσης στις αγορές και αν κοιτάξετε, για παράδειγμα, τα ασφάλιστρα κινδύνου, θα δείτε πως τελούν υπό ισχυρές πιέσεις, οπότε σε περίπτωση που έχουμε άσχημα νέα με βάση τις μακροοικονομικές προοπτικές, υπάρχει πιθανότητα να οδηγούμε στην κατάσταση που περιέγραψα», δήλωσε μιλώντας στο CNBC.

Ειδικά η πίεση στα ασφάλιστρα κινδύνου στις ΗΠΑ τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους, εγείρει ανησυχίες και ως εκ τούτου, οι μετοχές ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτες σε μια «άναρχη» διόρθωση σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών δεδομένων, όπως πρόσθεσε.

Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα από τυχόν αστάθεια σε μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τόνισε ο κ. Ντε Γκίντος, προσθέτοντας πως παρόμοιες απειλητικές καταστάσεις εγείρονται και για τα εμπορικά ακίνητα.

ΕΚΤ: «Εύθραυστες» οι προοπτικές της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μαΐου 2023 που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να εμφανίζουν ευάλωτα σημεία, στο πλαίσιο της πρόσφατης τραπεζικής πίεσης εκτός της νομισματικής ένωσης.

Οι πιο «σφιχτές» οικονομικές συνθήκες δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και της αγοράς ακινήτων. Ως «αγκάθια» αναδεικνύονται για τις χρηματαγορές η ευπάθεια των επενδυτικών funds, οι εκτεταμένες αποτιμήσεις, η υψηλή αστάθεια και χαμηλή ρευστότητα, ενώ οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν να αντιμετωπίσουν το ανεβασμένο κόστος χρηματοδότησης και την χαμηλή ποιότητα ενεργητικού, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την κερδοφορία.

Οι αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης σε συνδυασμό με τον επίμονο πληθωρισμό και τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς επιχειρήσεων, νοικοκυριών και κυβερνήσεων. Επιπλέον, μια απροσδόκητη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών ή μια οικονομική σύσφιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε άτακτες προσαρμογές τιμών στις χρηματαγορές ή και στις αγορές ακινήτων.

Ταυτόχρονα, διόρθωση υφίστανται οι αγορές ακινήτων της Ευρωζώνης. Στις κατοικίες, οι αυξήσεις των τιμών επιβραδύνθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας την υπερτίμηση στον κλάδο. Αν και οι προσαρμογές των τιμών ήταν εντός ρυθμού μέχρι στιγμής, θα μπορούσαν να γίνουν άτακτες εάν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων μειώνουν ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ γιορτάζει τα 25 χρόνια της, σφίγγοντας, όπως ο Τρισέ το 2011, το... λουρί της ρευστότητας

Ιταλία: Άνω των εκτιμήσεων η ανάπτυξη της οικονομίας στο α' τρίμηνο

Ντε Γκαλό: Ξεπέρασε το peak ο πληθωρισμός στη Γαλλία

gazzetta
gazzetta reader insider insider