Tαμείο Ανάκαμψης: Οι άξονες αναθεώρησης και το διπλό deadline

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tαμείο Ανάκαμψης: Οι άξονες αναθεώρησης και το διπλό deadline
Τους άξονες πάνω στους οποίους πρόκειται να βασιστεί  η επικείμενη αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με deadline έως το τέλος του 2023, περιγράφουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, εξηγώντας επίσης τη σημασία της διπλής προθεσμίας που θέτουν οι Βρυξέλλες και εκτείνεται έως το τέλος Αυγούστου και τέλος Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Τους άξονες πάνω στους οποίους πρόκειται να βασιστεί η επικείμενη αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με deadline έως το τέλος του 2023, περιγράφουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εξηγώντας επίσης τη σημασία της διπλής προθεσμίας που θέτουν οι Βρυξέλλες και εκτείνεται έως το τέλος Αυγούστου και τέλος Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, το βασικότερο στοιχείο στην αναθεώρηση είναι πως πρόκειται να συμπεριληφθούν πιθανές αυξήσεις στον προϋπολογισμό όπου υπάρχουν υψηλές αποδόσεις, όπως για παράδειγμα στο πρόγραμμα Εξοικονομώ.

Επιπλέον, θα γίνουν προσαρμογές ανάλογα με την πορεία των οροσήμων, έργων που δεν είναι αρκετά «ώριμα», αλλά και σε σχέση με το πώς επηρεάστηκε ο προϋπολογισμός από την εξέλιξη των τιμών, για παράδειγμα σε έργα υποδομών.

Αλλαγές σχεδιάζονται και λόγω των οικονομικών εξελίξεων.

Δίνοντας ένα παράδειγμα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν την «στροφή» που συντελείται στην αγορά εργασίας, και από προγράμματα κατάρτισης ανέργων υπάρχει μετάβαση σε προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων, με διαφορετικά χαρακτηριστικά (πιο σύντομη κατάρτιση).

Έγινε επίσης ξεκάθαρο πως θα υπάρξει πλέον ένα overbooking, μια υπερδέσμευση πόρων της τάξης του 5-10%, για να εξασφαλιστεί η εκταμίευση και η πλήρης απορρόφηση των σχετικών κεφαλαίων της ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν για ακόμα μία φορά την δυναμική επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, καθώς μέσω των επενδύσεων «επιστρέφει» πολλαπλάσια αξία στο ΑΕΠ. Χαρακτηριστικά, επισημάνθηκε η μαζικότητα των νέων εγκρίσεων επενδύσεων που εντάσσονται στο Ταμείο στο επίπεδο της πρωτογενούς παραγωγής, με 100 εκατ. ευρώ σε δάνεια του Ταμείου να επενδύονται συνδυαστικά με 100 εκατ. ευρώ σε ίδια κεφάλαια από τις εταιρείες. Τονίστηκε, επιπλέον, η σημασία που έχει το «μείγμα» και η ποιότητα των επενδύσεων που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ του REPowerEU

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επόμενος στόχος είναι τα 5 δισ. ευρώ δανείων στο πλαίσιο του RΕPowerEU, για τα οποία έχει κατατεθεί αίτημα από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη από τον Μάρτιο του 2023. Για την τελική πρόταση/αίτημα επί των δανείων αυτών οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ως καταληκτική διορία την 31η Αυγούστου.

Τα 5 δισ. ευρώ σε δάνεια του REPowerEU θα ενσωματωθούν στον ήδη υπάρχοντα χρηματοδοτικό άξονα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στο insider.gr, για την χρηματοδότηση αποκλειστικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το ίδιο αίτημα θα αφορά και σε 760 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων τα οποία θα κατευθύνονται κυρίως σε ιδιώτες και νοικοκυριά, για δράσεις όπως είναι, για παράδειγμα, η αντικατάσταση των θερμοσιφώνων στα σπίτια. Οι πηγές του ΥΠΟΙΚ τονίζουν πως κατ’ αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί διαθέσιμος «χώρος» για την χρηματοδότηση και διαφορετικών παραγωγικών επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως τα εν λόγω δάνεια θα δίνονται με ευνοϊκούς όρους, με σταθερό επιτόκιο δανεισμού στο 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες, εν μέσω μάλιστα μιας περιόδου αύξησης των επιτοκίων.

Οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες του Σχεδίου Ανάκαμψης «τρέχουν» την πρόταση αναθεώρησης για την κατάθεση του αιτήματος. Στόχος είναι το εν λόγω αίτημα για τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ σε δάνεια και 760 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις να γίνει ταυτόχρονα με το αίτημα της αναθεώρησης του Ταμείου. Τούτο έχει deadline στο τέλος του έτους αλλά οι Βρυξέλλες επιθυμούν μία παράλληλη κίνηση και για τις δύο διαδικασίες για να μειωθεί η γραφειοκρατία. Σε κάθε περίπτωση, εξηγούν, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης λήγει στα μέσα του 2026, ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Να σημειωθεί πως ήδη η Ελλάδα δικαιούται 12,7 δισ. ευρώ που αφορούν σε δάνεια και 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Ταχύτερη ανάπτυξη σε ΕΕ και Ευρωζώνη - Το «αγκάθι» του δομικού πληθωρισμού και οι καθοδικοί κίνδυνοι

Σταϊκούρας για προβλέψεις Κομισιόν: Πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης

Financial Times για Ελλάδα: Από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider