Νορβηγία: Αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας κατά του πληθωρισμού και για την προστασία της κορόνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νορβηγία: Αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας κατά του πληθωρισμού και για την προστασία της κορόνας
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τράπεζα αναφέρεται πως μια νέα αύξηση των επιτοκίων μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank), με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην οικονομία της χώρας και τη στήριξη της κορόνας.

Με τη σημερινή αύξηση, που κινήθηκε εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών, το βασικό επιτόκιο της Norges Bank διαμορφώνεται στο 3,25%.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τράπεζα αναφέρεται πως μια νέα αύξηση των επιτοκίων μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, με στόχο την αντιστάθμιση στις πιέσεις που δέχεται η νορβηγική κορόνα. «Εάν η κορόνα εμφανίζει μεγαλύτερη αδυναμία του αναμενόμενου ή εάν οι πιέσεις στην οικονομία συνεχιστούν, μπορεί να χρειαστεί μια μεγαλύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» δήλωσε η επικεφαλής της Norges Bank, Ίντα Βόλτνε Μπάκε.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης, η κορόνα υποχώρησε έναντι δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος, με την ισοτιμία να κινείται στις 11.90 κορόνες έναντι 1 δολαρίου αντί για τις 11.84 κορόνες που ήταν πριν από τις ανακοινώσεις της τράπεζας.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο δομικός πληθωρισμός στη Νορβηγία -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- διαμορφώθηκε στο 6,2% για τον Μάρτιο, ισχυρά πιο πάνω από τον στόχο της Norges Bank για τα επίπεδα του 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: «Άνοιξε» το εμπορικό πλεόνασμα τον Μάρτιο - Πάνω από τις εκτιμήσεις 

gazzetta
gazzetta reader insider insider