Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, λίγο πριν τις εκλογές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, λίγο πριν τις εκλογές
Η λίρα έχει χάσει το 4% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2023.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της, στην τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής πριν από τις -κρίσιμες για τον Ταγίπ Ερντογάν- γενικές εκλογές στη χώρα τον Μάιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο της στο 8,5% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για την απόφαση της τράπεζας πιθανά να έπαιξε ρόλο η ενίσχυση της μεταβλητότητας στην τουρκική λίρα και η προσδοκία για περαιτέρω πτώση του τουρκικού νομίσματος ανεξάρτητά από το αποτέλεσμα των εκλογών του επόμενου μήνα.

Η λίρα έχει χάσει το 4% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2023. Σε πρόσφατη ανάλυση της, η JP Morgan υποστήριξε πως ανεξάρτητα από τις εκλογές του Μαΐου, η λίρα μπορεί να πέσει έως και 30% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Σεισμός και πληθωρισμός

Η τράπεζα στην ανακοίνωση της κάνει λόγο για τους φονικούς σεισμούς που χτύπησαν την Τουρκία τον Φεβρουάριου, με αποτέλεσμα πάνω από 50.000 νεκρούς και μεγάλες οικονομικές καταστροφές που ξεπερνούν τα 104 δισ. δολάρια.

Τα στελέχη της τράπεζας υποστηρίζουν πως οι σεισμόπληκτες περιοχές «σημειώνουν ανάκαμψη με μεγαλύτερους ρυθμούς από αυτούς που αναμενόταν». Ακόμα, η τράπεζα σημειώνει πως «η τρέχουσα νομισματική πολιτική είναι επαρκής για να στηρίζει την ανάκαμψη μετά από τους σεισμούς και να διατηρήσει την σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Σημειώνεται πως από τον Αύγουστο του 2022 η τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια της κατά 5,5%, μετά από υποδείξεις του Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Αν και ο τελευταίος έχει υποχωρήσει από το 2022, παραμένει πάνω από το 50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Ανησυχία για την υγεία του Ερντογάν - Διακόπτει την προεκλογική εκστρατεία

Deutsche Bank: Τα υψηλά επιτόκια «τάισαν» τα κέρδη στο α' τρίμηνο - Απώλειες 5% στις καταθέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider