«Καμπανάκι» από IIF: Η τραπεζική αναταραχή δεν ήταν κρίση, αλλά οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» από IIF: Η τραπεζική αναταραχή δεν ήταν κρίση, αλλά οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί
«Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί», μετά τις τραπεζικές αναταραχές, προειδοποίησε ο CEO του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τιμ Άνταμς, σημειώνοντας πάντως ότι δεν επρόκειτο για «συστημική κρίση». 

«Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί», μετά τις τραπεζικές αναταραχές, προειδοποίησε ο CEO του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τιμ Άνταμς, σημειώνοντας πάντως ότι δεν επρόκειτο για «συστημική κρίση».

«Νομίζω ότι δεν επρόκειτο για κρίση, νομίζω ότι ήταν αναταράξεις στις αγορές, έχει υποχωρήσει, έχει σταθεροποιηθεί, αλλά χρειάζεται να είμαστε προσεχτικοί και να προσέχουμε για άλλες αναταραχές στο σύστημα» σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας στο CNBC.

Αναφερόμενος στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ, αλλά και στις ακολουθούμενες εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse, τόνισε ότι το χάος του Μαρτίου ήταν μια «περιόδος αναταράξεων στις αγορές», απορρίπτοντας την άποψη ότι επρόκειτο για «κρίση».

«Έχουμε πάνω από 4.000 τράπεζες στις ΗΠΑ, έχουμε περίπου 10.000 τράπεζες παγκοσμίως που αποτελούν μέρος του SWIFT και 35.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο - το 99,999% από αυτά άνοιξαν τις πόρτες τους τον περασμένο μήνα και δεν είχαν κανένα πρόβλημα - είναι πραγματικά μόνο μερικά μεμονωμένα ιδρύματα» επεσήμανε.

Εντούτοις, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Υπάρχουν κίνδυνοι, γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τους οποίους μπορούμε να μιλήσουμε, αλλά οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι πραγματικοί και δεν ξέρουμε πόσο βαθείς είναι».

«Η Fed θα προχωρήσει, πιθανότατα, σε περαιτέρω σύσφιξη και έχουμε και άλλες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και στη Βρετανία που προχωρούν σε σύσφιξη, επομένως υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι» προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι «μνήμες» των subprime (2007) αρχίζουν να... ανασταίνονται μέσα στο 2023

ΕΚΤ: Κίνδυνος να «παγιωθεί» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο Βιλερουά

Χάρκερ (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να ανεβούν πάνω από το 5% και «να μείνουμε εκεί για λίγο»

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider