Σε τροχιά ρεκόρ οι εξαγωγές ρωσικού diesel, παρά τις κυρώσεις της ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τροχιά ρεκόρ οι εξαγωγές ρωσικού diesel, παρά τις κυρώσεις της ΕΕ
Σε επίπεδα - ρεκόρ διαμορφώνονται, τον Μάρτιο, οι εξαγωγές ρωσικού diesel, παρά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε επίπεδα - ρεκόρ διαμορφώνονται, τον Μάρτιο, οι εξαγωγές ρωσικού diesel, παρά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως προκύπτει απο τα στοιχεία Vortexa Ltd. που δημοσιεύει το Bloomberg, η Μόσχα δεν φαίνεται να έχει λόγο να ανησυχεί για το ευρωπαϊκό μπλόκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία και το ενδεχόμενο μείωσης των εξαγωγών, εν μέσω έλλειψης εναλλακτικών αγοραστών. Αντιθέτως, η Τουρκία, το Μαρόκο και άλλες χώρες έχουν αυξήσει τις αγορές τους.

Ειδικότερα, τις πρώτες 19 ημέρες του Μαρτίου, οι αποστολές ρωσικού diesel σε χώρες του εξωτερικού ανήλθαν σε περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Εάν διατηρηθεί η εν λόγω τάση μέχρι το τέλος του Μαρτίου, θα πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα εξαγωγών από τις αρχές του 2016.

«Η διύλιση στη Ρωσία παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα μέχρι στιγμής τον Μάρτιο, γεγονός που επέτρεψε ισχυρή παραγωγή ντίζελ» σημειώνει ο αναλυτής Mikhail Turukalov. «Οι εγχώριοι παραγωγοί φαίνονται αρκετά σίγουροι ότι μπορούν να πουλήσουν τον όγκο τους σε ξένους αγοραστές» προσθέτει.

Μεγάλο μέρος των εξαγωγών καυσίμου diesel της Ρωσίας αποστέλλεται στην Τουρκία. Στη λίστα των εισαγωγών ρωσικού diesel περιλαμβάνονται το Μαρόκο, η Βραζιλία, η Τυνησία, αλλά και ο κορυφαίος εξαγωγέα πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι παρατηρείται και σημαντική αύξηση στην ποσότητα ρωσικού diesel που φυλάσσεται σε πλωτές αποθήκες, σε μια ένδειξη πιθανόν ότι η εύρεση εναλλακτικών αγοραστών - μετά και της κυρώσεις της ΕΕ - αποδεικνύεται πρόκληση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Ενδέχεται να ζητήσει αποζημίωση για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream

gazzetta
gazzetta reader insider insider