Ποια είναι τα 13 Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση καταστροφών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Ποια είναι τα 13 Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση καταστροφών
Στη διακήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την «Κινητά κέντρα διοίκησης & επιτόπιου ελέγχου στις 13 Περιφέρειες» προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ. Θα χρησιμοποιηθούν από το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό επιχειρήσεων.

Στη διακήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την «Κινητά κέντρα διοίκησης & επιτόπιου ελέγχου στις 13 Περιφέρειες» προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια 13 Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων επί πλαισίων τύπου Van (4Χ4). Το Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων (Κ.Κ.Ε.) θα χρησιμοποιηθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατά την αντιμετώπιση μεγάλων βιομηχανικών - τεχνολογικών συμβάντων ή φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές κ.λπ.).

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης χωρίς ΦΠΑ ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ, άρα με ΦΠΑ ξεπερνάει τα 8,6 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής ορίστηκε για τις 24/04/2023. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 24 μήνες, ενώ το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου με πόρους που προέρχονται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU (η δημόσια συμμετοχή αφορά στον ΦΠΑ). Το ΤΑΙΠΕΔ (και η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας – PPF) είναι η διενεργούσα αρχή και ενεργεί κατ’ εντολή, για λογαριασμό και στο όνομα του δικαιούχου του Προγράμματος «Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», εκτελώντας όλες τις απαιτούμενες και προβλεπόμενες ενέργειες της αρμοδιότητας της αναθέτουσας αρχής στο όνομα και για λογαριασμό της μέχρι και την κατακύρωση της σύμβασης.

Τα Κινητά Κέντρα Διοίκησης αναμένεται να συμβάλλουν ενδεικτικά:

  • Στην υποστήριξη του έργου της Πολιτικής Προστασίας κατά τη διοίκηση και διαχείριση σοβαρών έκτακτων καταστάσεων.
  • Στην ανάπτυξη της επιχειρησιακής δυνατότητας του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Στην άμεση παρέμβαση σε πληγείσες περιοχές προς αξιολόγηση δυνητικών καταστάσεων, βελτιστοποιώντας σημαντικά τους χρόνους απόκρισης.
  • Στην παρακολούθηση και στο συντονισμό οργανωμένων δράσεων σε περιπτώσεις καταστροφικών γεγονότων.
  • Στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο για τη διασφάλιση της ζωής των πολιτών και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειάς τους.

Το αντικείμενο της σύμβασης

Ειδικότερα, αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια Δεκατριών Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων επί πλαισίων τύπου Van (4Χ4). Το Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων (Κ.Κ.Ε.) θα χρησιμοποιηθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατά την αντιμετώπιση μεγάλων βιομηχανικών - τεχνολογικών συμβάντων ή φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές κ.λπ.). Το κάθε Κ.Κ.Ε. θα αποτελείται από δύο οχήματα τύπου Van (4Χ4) με όμοιες απαιτήσεις διαστάσεων, επιδόσεων και βαρών, τα οποία θα περιλαμβάνουν πτυσσόμενες τέντες για τον περιβάλλοντα χώρο, κεραίες στην οροφή, οθόνες, κλιματιστικές μονάδες κ.λπ.

Το ένα από τα δύο οχήματα κάθε Κ.Κ.Ε., πέραν των ανωτέρω θα φέρει θέσεις εργασίας (εκφωνητές) καθώς και όλο τον απαραίτητο ειδικό εξοπλισμό πληροφορικής και τηλεπικοινωνίων, ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών, ιστό φωτισμού με κάμερα, μετεωρολογικό σταθμό, προσδεδεμένο UAV κτλ. Το έτερο όχημα κάθε Κ.Κ.Ε. θα φέρει εξοπλισμό υποστήριξης, όπως πτυσσόμενο τραπέζι με καρέκλες, ψυγείο, φορητό σύστημα φωτισμού κ.τ.λ.

Κάθε ένα από τα 13 Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων (Κ.Κ.Ε.) περιλαμβάνει: (α) Όχημα τύπου VAN (4X4), διαμόρφωση – διασκευή του VAΝ με θέσεις εργασίας, εξοπλισμός ΤΠΕ, προσδεδεμένο σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους (ΣμηΕΑ/UAV). (β) Όχημα τύπο VAN (4X4), διαμόρφωση - διασκευή του VAN υποστήριξης, εξοπλισμός.

Ο προμηθευτής οφείλει να εκπαιδεύσει έως και δύο (2) τεχνικούς του Πυροσβεστικού Σώματος σε θέματα συντήρησης και επισκευής του προσφερομένου οχήματος (πλαίσιο - εξοπλισμός) για δύο (2) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες σε κατάλληλο χώρο επιλογής του προμηθευτή, κατά προτίμηση στο Ν. Αττικής. Ο προμηθευτής επίσης οφείλει να εκπαιδεύσει τουλάχιστον δέκα (10) οδηγούς - πυροσβέστες σε θέματα που αφορούν στον χειρισμό των οχημάτων και του εξοπλισμού τους για τρεις (3) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες σε κατάλληλο χώρο επιλογής του προμηθευτή, κατά προτίμηση στο Ν. Αττικής. Ο προμηθευτής οφείλει να προσφέρει επίτύπου θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε 15 χειριστές ΣμηΕΑ του Πυροσβεστικού Σώματος. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί σε ΣμηΕΑ ιδίου τύπου με τα υπό προμήθεια, σε κατάλληλο χώρο κατά προτίμηση στο Ν. Αττικής, με ευθύνη του προμηθευτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΔΙΤ: Ποιοι διεκδικούν την κατασκευή μονάδας αποβλήτων 200 εκατ. ευρώ στη Β. Ελλάδα

ΟΛΠ – ΟΛΘ: «Ανοίγει ο δρόμος» για επενδύσεις έως 1 δισ. ευρώ με «σφραγίδα» ΤΑΙΠΕΔ