Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Έως 75% η επιδότηση - Αναλυτικά τα κριτήρια και οι όροι

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Έως 75% η επιδότηση - Αναλυτικά τα κριτήρια και οι όροι
Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Τι αναφέρει ο οδηγός υλοποίησης. Ειδική μέριμνα για ευάλωτα νοικοκυριά, άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Στην προδημοσίευση του Οδηγού για το «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» προχώρησε πριν από λίγο το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας το πρωινό ρεπορτάζ του insider.gr. Μάλιστα, οι όροι ένταξης στο πρόγραμμα έχουν ελάχιστες σημειακές διαφορές σε σχέση με όσα αναφέρονταν στο πρωινό δημοσίευμα.

Έτσι, δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Για την ακρίβεια, στην περίπτωση των νοικοκυριών ο φωτοβολταικός σταθμός απαραίτητα θα πρέπει να συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης, ενώ οι αγρότες μπορούν να επιλέξουν αν το φωτοβολταϊκό θα συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης ή όχι.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ, μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα. Όπως αναφέρεται και στον Οδηγό, για την υποβολή αίτησης ένταξης θα πρέπει να έχει προηγηθεί υπογραφή αίτησης σύνδεσης του συστήματος στο απλοποιημένο πληροφοριακό σύστημα που έχει αναπτύξει για αυτό τον σκοπό ο ΔΕΔΔΗΕ.

Δυνατότητες εγκατάστασης & τεχνικές προδιαγραφές

Όσον αφορά τα νοικοκυριά, τα συστήματα θα μπορούν να τοποθετηθούν τόσο στην κύρια όσο και στη δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντα – είτε πρόκειται για ιδιόκτητη, είτε για μισθωμένη, είτε για παραχωρούμενη (όπως ίσχυσε και στο πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες). Επίσης, για κάθε κατοικία θα μπορεί να υποβληθεί μία αίτηση από ιδιώτη.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Σε περίπτωση υποβολής αίτησης για αγροτική παροχή, επιτρέπεται ο αιτών να υποβάλλει αίτηση και για τη κατοικία του. Δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία ή παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης από διαφορετικό ωφελούμενο.

Το «πλαφόν» στην ισχύ του οικιακού φωτοβολταϊκού έχει καθορισθεί στα 10,8 KW (ισχύς εγκατάστασης). Η μπαταρία που (υποχρεωτικά για τα νοικοκυριά) θα συνοδεύει το φωτοβολταϊκό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού για μία ώρα, με μέγιστο όριο τις 10,8 KWh (κιλοβατώρες).

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως αν κανείς επιλέξει σταθμό 10,8 kW, τότε αναγκαστικά η μπαταρία θα πρέπει να έχει χωρητικότητα 10,8 κιλοβατώρες. Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση ενός μικρότερου οικιακού φωτοβολταϊκού, για παράδειγμα ισχύος παραγωγής 3 kW, ένα νοικοκυριό θα πρέπει να επιλέξει υποχρεωτικά μπαταρία χωρητικότητας 3 κιλοβατώρων, χωρίς όμως να ξεπερνά τις 10,8 κιλοβατώρες.

Προϋπολογισμός 200 εκατ. ευρώ

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατ. ευρώ, ο οποίος επιμερίζεται σε τέσσερις κατηγορίες - οι τρεις αφορούν τους οικιακούς καταναλωτές (στις οποίες περιλαμβάνονται και τα ευάλωτα νοικοκυριά) και η τέταρτη τους αγρότες. Μοναδικό κριτήριο υπαγωγής αποτελεί η χρονική προτεραιότητα, μέχρις εξαντλήσεως του διαθέσιμου ποσού για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων.

Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Στην περίπτωση της μπαταρίας, η επιδότηση ξεκινά από 90% και φτάνει το 100%. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3.000 ευρώ ετησίως.

Αναλυτικά τα ποσοστά επιδότησης

Στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών (οι οποίοι είναι οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου), η μπαταρία επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 60% (για ισχύ έως 5kW) και 65% (για μεγαλύτερη ισχύ έως 10,8 kW).

- Για τους αιτούντες με ατομικό εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000, η μπαταρία επιδοτείται και πάλι κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 35% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 25% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).

- Για ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000, η μπαταρία επιδοτείται κατά 90%. Το φωτοβολταϊκό κατά 30% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 20% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).

- Στην περίπτωση των αγροτών, επιδοτείται κατά 90% η μπαταρία (ανεξαρτήτως χωρητικότητας) και κατά 40% το φωτοβολταϊκό (ανεξαρτήτως ισχύος).

Για κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, καθορίζεται ένα πλαφόν μέγιστης δαπάνης. Παράλληλα, προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Επομένως, το μέγιστο ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 75%.

Για όλα τα παραπάνω ποσοστά, καθορίζεται ανώτερο όριο επιλέξιμης δαπάνης. Όσον αφορά τα νοικοκυριά, ο ΦΠΑ (24%) που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα, ενώ το αντίθετο ισχύει για τους αγρότες.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες θα μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους πράσινη ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θα περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ειδικότερα, με την επιδότηση για τους αγρότες, στηρίζουμε στην πράξη την ελληνική περιφέρεια, την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, ώστε οι αγρότες μας να παραμείνουν στις καλλιέργειες και στα χωράφια τους, με όρους ανάπτυξης.

Για την Κυβέρνηση, η ενεργειακή δημοκρατία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι μια ανάγκη που ικανοποιείται, διασφαλίζοντας την κοινωνικά δίκαιη πρόσβαση των πολιτών στην πράσινη μετάβαση. Εγγυόμαστε την προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια για όλους τους πολίτες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Μειωμένοι οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο - Το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό

Ρεύμα: Αύριο οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις Απριλίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider