Πού βάζουν τα χρήματά τους οι πλούσιοι επενδυτές, μετά την κατάρρευση της SVB

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού βάζουν τα χρήματά τους οι πλούσιοι επενδυτές, μετά την κατάρρευση της SVB
Οι πλούσιοι επενδυτές φαίνεται πως αποσύρουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους από τις τράπεζες, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Οι πλούσιοι επενδυτές φαίνεται πως αποσύρουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους από τις τράπεζες, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Σύμφωνα με το CNBC, επιλέγουν κρατικά γραμμάτια, χρηματαγορές και άλλες βραχυπρόθεσμες επενδύσεις.

Οι επενδυτές με μεγάλα κεφάλαια, τείνουν να διατηρούν εκατομμύρια δολάρια ή και δεκάδες εκατομμύρια σε μετρητά, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, για να καλύπτουν λογαριασμούς και απρόβλεπτα έξοδα. Εντούτοις, μετά την κατάρρευση της SVB και υπό τον φόβο πιθανών επιπτώσεων στο δίκτυο των περιφερειακών τραπεζών, όπως σημειώνουν σύμβουλοι διαχείρισης περιουσίας, οι πελάτες τους θέτουν καίρια ερωτήματα ως προς το πώς και το πού να διατηρούν τα χρήματά τους.

«Στη διάρκεια του (προηγούμενου) Σαββατοκύριακου υπήρξε μεγάλη ανησυχία» δήλωσε ο Michael Zeuner από την WE Family Offices. «Οι ερωτήσεις που δεχόμουν το Σαββατοκύριακο από τους πελάτες ήταν ''Πώς χρησιμοποιούνται τα μετρητά μου; Βρίσκονται στην πραγματικότητα στον ισολογισμό της τράπεζας;''. Και πρόκειται για πολύ ψαγμένους, πολύ επιτυχημένους επενδυτές και οικογένειες που απλώς δεν είχαν σκεφτεί ποτέ πριν αυτή την ερώτηση» είπε.

«Ήταν πραγματικά ένα καμπανάκι για τους επενδυτές με μεγάλη περιουσία που έχουν τα μετρητά τους διάσπαρτα τριγύρω» τόνισε ο Patrick Dwyer, διευθύνων σύμβουλος στην NewEdge Wealth.

Η κρίση της SVB επιτάχυνε μια ευρύτερη τάση στους πλούσιους επενδυτές, κατά το τελευταίο έτος, να μεταφέρουν μετρητά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε γραμμάτια του Δημοσίου και στις χρηματαγορές.

Παράλληλα, πολλοί μεγαλοεπενδυτές άρχισαν να αποσύρουν χρήματα από μετοχές και άλλες επενδύσεις λόγω των ανησυχιών για την αύξηση των επιτοκίων, αλλά και μία πιθανή ύφεση.

«Για πολλά χρόνια, τα μετρητά δεν ήταν μια ενδιαφέρουσα επένδυση» επεσήμανε ο Zeuner. «Τον τελευταίο χρόνο, καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν και ο φόβος της ύφεσης ξεπρόβαλε», τα μετρητά ξαφνικά έγιναν ένα ενδιαφέρον κομμάτι του χαρτοφυλακίου, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Zeuner συμβουλεύει τους επενδυτές που ανησυχούν για τις καταθέσεις τους να θέσουν στις τράπεζες ή στους συμβούλους δύο βασικές ερωτήσεις: «Πώς χρησιμοποιούνται τα μετρητά μου, και βρίσκονται στον τραπεζικό ισολογισμό;». Εάν τα μετρητά έχουν επενδυθεί σε γραμμάτια του Δημοσίου και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα, είναι πιθανό να μην βρίσκονται στον τραπεζικό ισολογισμό και συνεπώς, να μην κινδυνεύουν σε περίπτωση bank run.

«Αυτό που θέλετε να ξέρετε είναι, στην περίπτωση που κάτι συμβεί στην τράπεζα, έχω πρόσβαση στα κεφάλαιά μου;» ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα τρία σενάρια της Capital Economics για το μέγεθος των συνεπειών από την κατάρρευση της SVB

ΗΠΑ: Διαβεβαιώσεις της Γέλεν για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider