Ντόναχιου (Eurogroup): Πολύ περιορισμένη η έκθεση στην ευρωζώνη από την κατάρρευση της SVB

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντόναχιου (Eurogroup): Πολύ περιορισμένη η έκθεση στην ευρωζώνη από την κατάρρευση της SVB
«Η έκθεση που έχει η ζώνη του ευρώ στην Silicon Valley Bank Corporation είναι πολύ περιορισμένη».

Η ευρωζώνη έχει πολύ περιορισμένη έκθεση στις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

«Η έκθεση που έχει η ζώνη του ευρώ στην Silicon Valley Bank Corporation είναι πολύ περιορισμένη», υπογράμμισε ο κ. Ντόνχαχιου μιλώντας στο Bloomberg News σε συνέντευξή του τη Δευτέρα. Επισήμανε πως υπάρχει ένα πολύ ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο και σχέδιο εξυγίανσης στην Ευρώπη.

«Θα το συζητήσουμε σήμερα στο Eurogroup», έσπευσε να συμπληρώσει.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ από την πλευρά του επεσήμανε πως η κατάρρευση της SVB δεν αποτελεί κίνδυνο για το γαλλικό τραπεζικό σύστημα. «Παρακολουθούμε την κατάσταση στις ΗΠΑ, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένος συναγερμός για το γαλλικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι σταθερό», δήλωσε ο Λεμέρ στο ραδιόφωνο franceinfo σύμφωνα με το Reuters.

Όλοι οι πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank θα μπορέσουν να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους από σήμερα, όπως ξεκαθάρισαν οι αρχές των ΗΠΑ. Η ασυνήθιστη απόφαση έχει στόχο να καθησυχάσει τους Αμερικανούς πολίτες και τις επιχειρήσεις μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank και το μπαράζ εξελίξεων που έχει πυροδοτηθεί από την Πέμπτη.

Η υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν μαζί με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC) και έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προέβησαν στη σχετική ανακοίνωση.

«Καμία ζημία που σχετίζεται με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι φορείς αυτοί, προσθέτοντας πως «οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου». Η Fed, εξάλλου, δήλωσε πως είναι «προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε πιέσεις ρευστότητας μπορεί να προκύψουν» και πως δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα τραπεζικής χρηματοδότησης ου θα προσφέρει δάνεια σε καταθετικά ιδρύματα που δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία «αποτιμώμενα στην ονομαστική τους αξία», όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η χρεοκοπία της SVB την Παρασκευή, η οποία επικεντρώνεται σε τεχνολογικές startups, ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας στις ΗΠΑ από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιον σημαδεύει το «πιστόλι» της Fed και της ΕΚΤ; Τέσσερις εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα

BAT: Απόφαση στην Ελλάδα για την αναγνώριση μικρότερης τοξικότητας στο σύστημα θέρμανσης καπνού της εταιρείας σε σύγκριση με το τσιγάρο

O CEO της Silicon Valley Bank πούλησε μετοχές 3,5 εκατ. δολαρίων, 11 ημέρες πριν την κατάρρευσή της

gazzetta
gazzetta reader insider insider