ΑΔΜΗΕ: «Κλειδώνει» και ο δεύτερος διαγωνισμός για την ολοκλήρωση διασύνδεσης των Κυκλάδων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΔΜΗΕ: «Κλειδώνει» και ο δεύτερος διαγωνισμός για την ολοκλήρωση διασύνδεσης των Κυκλάδων
Η ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία Nari-Electromec προσωρινοί ανάδοχοι για την κατασκευή των υποσταθμών σε Φολέγανδρο, Μήλο, Σέριφο. Μέχρι το 2025 η υλοποίηση της 4ης και τελευταίας φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, «στην πρίζα» έως το τέλος 2023 η Σαντορίνη.

Στις ράγες μπαίνει άμεσα από τον ΑΔΜΗΕ η συμβασιοποίηση των έργων και του δεύτερου διαγωνισμού για την άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου, με την οποία θα ολοκληρωθεί η 4η και τελευταία φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, έχουν ήδη αναδειχθεί οι προσωρινοί ανάδοχοι για τους υποσταθμούς που θα κατασκευαστούν στα τρία νησιά. Πιο συγκεκριμένα, για τους δύο υποσταθμούς σε Φολέγανδρο και Μήλο προσωρινός ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ, ενώ για τον υποσταθμό στη Σέριφο η κοινοπραξία των εταιρειών Nari και Electromec. Στόχος είναι η συμβασιοποίηση των έργων να έχει πραγματοποιηθεί έως τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων για τη διασύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο ανακηρύχθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ οριστικοί ανάδοχοι για τα έργα. Όπως είχε ανακοινώσει τότε ο Διαχειριστής, ο Όμιλος Hellenic Cables ανέλαβε το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Λαύριο-Σέριφος και Σέριφος-Μήλος, ενώ η Prysmian τα τμήματα των διασυνδέσεων Μήλος-Φολέγανδρος και Φολέγανδρος-Σαντορίνη.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης

Στο πλαίσιο της 4ης φάσης προβλέπεται επίσης η διασύνδεση της Σαντορίνης, η υλοποίηση της οποίας έχει προηγηθεί, με τις εργασίες να εκκινούν τον περασμένο Μάιο. Μάλιστα, ήδη από τον Δεκέμβριο έχει ολοκληρωθεί η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου Σαντορίνη-Νάξος, με το οποίο το νησί θα ενταχθεί στο ηπειρωτικό δίκτυο. Σύμφωνα με το Προκαταρκτικό Σχέδιο του Προγράμματος Ανάπτυξης 2024 – 2033, που έθεσε πριν από λίγες ημέρες σε διαβούλευση ο Διαχειριστής, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Θήρας τοποθετείται στο δεύτερο μισό του 2023.

Τα υπόλοιπα τρία νησιά θα «μπουν στην πρίζα» τα αμέσως επόμενα χρόνια. Συνεπώς, η 4η φάση αναμένεται θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της το 2025, σηματοδοτώντας το τέλος του πρότζεκτ που σχεδίασε ο ΑΔΜΗΕ, ώστε όλα τα κυκλαδονήσια να συνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της 4ης φάσης είναι 524 εκατ. ευρώ. Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 165 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και με πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Εξοικονόμηση έως 3 δισ. εντός 25ετίας

Η 4η φάση διασύνδεσης υπολογίζεται ότι θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 χιλιάδες τόνους και θα δημιουργήσει περιθώριο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ. Παράλληλα, θα επιτρέψει τη διακοπή λειτουργίας των κοστοβόρων πετρελαϊκών μονάδων, με τις οποίες καλύπτονται έως σήμερα οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών σε ρεύμα.

Η διακοπή λειτουργίας των μονάδων «μεταφράζεται σε κατακόρυφη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών και κατά συνέπεια σε ελάττωση της επιβάρυνσης που επιμερίζεται στους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Σύμφωνα με τη μελέτη κόστους-οφέλους για την 4η φάση, που περιλαμβάνεται στο Προκαταρκτικό Σχέδιο του Προγράμματος Ανάπτυξης 2024 – 2033, σε ορίζοντα 25ετίας (δηλαδή για την περίοδο 2025-2029), η ελάφρυνση των ΥΚΩ θα είναι τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ. Ανάλογα με τα διάφορα σενάρια για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά αλλά και το κόστος δικαιωμάτων ρύπων, η εξοικονόμηση μπορεί να αγγίξει και τα 3 δισ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατασκευαστές: Κινδυνεύουν τα έργα από την έλλειψη εργατικών «χεριών»

Το κλειστό δείπνο της Societe Generale με Σταϊκούρα, τραπεζίτες, επιχειρηματίες - Τα μηνύματα για αναβάθμιση και επενδύσεις

Παραιτείται ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

gazzetta
gazzetta reader insider insider