Σταϊκούρας: Συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση ώστε η Ελλάδα να πετυχαίνει υψηλότερους και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση ώστε η Ελλάδα να πετυχαίνει υψηλότερους και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης
«Συνεχίζουμε με σύνεση, αποφασιστιότητα και αυτοπεποίθηση, ώστε η χώρα να πετυχαίνει όλο και υψηλότερους και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, να μειώνουμε την ανεργία και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή».

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την ισχυρή ανθεκτικοτητα και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το Eurogroup.

«Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης βελτιώθηκε, ενισχύθηκε και είναι σταθερά υψηλότερος από τον ευρωπαίκό μέσο όρο» διαπίστωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, τη στιγμή που ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και διαμορφώνεται σε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό όρο για το 2023.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα οφείλονται στα αποτελεσματικά και γενναία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και να μειώσει το κόστος των επιχειρήσεων, στο ιστορικό υψηλό επενδύσεων και εξαγωγών της περασμένης χρονιάς, αλλά και στην εμπροσθοβαρή και σημαντική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Συνεχίζουμε με σύνεση, αποφασιστιότητα και αυτοπεποίθηση, ώστε η χώρα να πετυχαίνει όλο και υψηλότερους και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, να μειώνουμε την ανεργία και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή» κατέληξε ο υπ. Οικονομικών της Ελλάδας.

Η δήλωση Σταϊκούρα

Κομισιόν για Ελλάδα

Ανθεκτικότητα στον ρυθμό ανάπτυξης -δεδομένων των συνθηκών που ισχύουν σε επίπεδο ΕΕ- αναμένει η Κομισιόν για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις χειμερινές εκτιμήσεις της που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα αποδίδονται εύσημα για την πολύ καλή πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και για την κάλυψη που παρείχαν τα μέτρα στήριξης.

Αναφέρει όμως και δύο πιθανούς παράγοντες κινδύνου. Αυτοί συνδέονται με πιθανές επιπτώσεις ενός δυσμενούς γεωπολιτικού σκηνικού στις τουριστικές ροές, αλλά και με πιθανές παρενέργειες στον πληθωρισμό λόγω των αυξήσεων στον κατώτατο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η άνοδος του ΑΕΠ αναμένεται να είναι φέτος 1,2% και 2,2% το 2024, μια επίδοση που είναι από τις ισχυρότερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο (έναντι μέσης ανόδου του ΑΕΠ κατά 0,8% φέτος και κατά 1,6% το 2024 σε επίπεδο ΕΕ, η οποία επίσης αναθεωρήθηκε προς τα πάνω).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζεντιλόνι: Ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και κίνδυνοι που επιμένουν

Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες (φθινοπωρινές) προβλέψεις, έκαναν λόγο για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1% φέτος και κατά 2% το 2024. Αντιθέτως για το 2022, ενώ προηγουμένως υπολογίζονταν ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα φτάσει στο 6%, τώρα αναμένεται επίσης ισχυρή αλλά στο 5,5%.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού αναμένεται φέτος ότι θα αυξηθεί κατά 4,5% και κατά 2,4% το 2024, έναντι μέσης ανόδου κατά 6,4% και κατά 2,8% αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σε αυτό το πεδίο υπάρχει μια αναθεώρηση προς τα «κάτω» και μάλιστα σημαντική καθώς το φθινόπωρο η πρόβλεψη ήταν για άνοδο του πληθωρισμού κατά 6% το 2023 και κατά 2,4% το 2024 στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider