Προς οριστικοποίηση βαίνει η επίσκεψη του Αμερικανού πρόεδρου Βarack Obama στην Αθήνα, η οποία έτσι θα αποτελέσει έναν από τους σταθμούς της τελευταίας περιοδείας του στην Ευρώπη, με τα ζητήματα του χρέους και του μεταναστευτικού να βρίσκονται επί της ουσίας στην ατζέντα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Insider.gr.
Μπορεί επισήμως ούτε το Μαξίμου ούτε ο Λευκός Οίκος να επιβεβαιώνουν την επίσκεψη, πλην όμως ατύπως έγκυρες πηγές αναφέρουν πως η επίσκεψη κλειδώνει. Τούτου δοθέντος, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει ιδιαιτέρως στην εν λόγω επίσκεψη, η οποία, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα αποτελεί αναμφίβολα ένα επικονωνιακό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία και θα βρίσκεται εκείνη την περίοδο εν εξελίξει. Και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Μαξίμου περιμένει μια δήλωση Obama αναφορικά με το ελληνικό χρέος, η οποία θα έχει ξεχωριστή βαρύτητα.
Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Obama εκείνη την περίοδο θα είναι acting president, μιας και θα έχουν προηγηθεί οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 8/11 και ο διάδοχός του θα έχει εκλεγεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μια δήλωσή του αναφορικά με το ελληνικό χρέος δεν θα έχει βαρύτητα, ούτε πως η αμερικανική διπλωματία θα σταματήσει να ασκεί πίεση αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, με δεδομένο άλλωστε πως έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει αποκρυσταλλωθεί κιόλας αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, οι Αμερικανοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην Ελλάδα και για γεωστρατηγικούς λόγους, δεδομένης της αναταραχής που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, κάτι που είχε φανεί και το καλοκαίρι του 2015, κατά τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, όταν οι ΗΠΑ μέσω οιουδήποτε διαθέσιμου καναλιού, επισήμου και ανεπισήμου, διεμήνυαν πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη, έχοντας ως συνδετικό κρίκο με την Ε.Ε. τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk. Μάλιστα, τόσο το ρόλο των ΗΠΑ όσο και αυτόν του κ. Tusk θυμούνται ακόμα αξιωματούχοι που μετείχαν εκείνη την περίοδο στη διαπραγμάτευση.
Κάπως έτσι, η Αθήνα επενδύει ιδιαιτέρως στην εν λόγω επίσκεψη, η οποία βρίσκεται στη φάση της τελικής κατάρτισης, ενώ ήδη συναγερμός έχει σημάνει στην Ασφάλεια Υψηλών Προσώπων της ΕΛ.ΑΣ. για το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου. Βέβαια, είναι άδηλο ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρωζώνης σε μια τέτοια δήλωση Οbama και πόσο ουσιαστική αυτή θα είναι, μιας και για παράδειγμα στο Βερολίνο επικρατεί η άποψη πως, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν βάζουν χρήματα, δεν μπορούν και να υπαγορεύουν τις πολιτικές κατευθύνσεις. Μιας όμως και οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλομέτοχος του ΔΝΤ, η κατάσταση περιπλέκεται, ιδίως όταν το status συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει καθοριστεί.
Παράλληλα, εκτιμάται πως ζήτημα προς συζήτηση θα αποτελέσει και το προσφυγικό.
Ο κ. Obama μάλιστα προέβη σε μια ενδιαφέρουσα δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον Matteo Renzi στον Λευκό Οίκο αναφορικά με το θέμα. «Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γερμανία δεν θα έπρεπε να σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος από τα άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Obama. Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνησή του παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει την Ευρώπη, προκειμένου εκείνη να αντεπεξέλθει στη μαζική έλευση προσφύγων. «Είναι στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ να εξασφαλιστεί η επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη», είπε ο κ. Obama.