Νιγηρία: Μέχρι 45 δολάρια η ανάληψη χρημάτων από τα ATM, για ενίσχυση των ψηφιακών πληρωμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νιγηρία: Μέχρι 45 δολάρια η ανάληψη χρημάτων από τα ATM, για ενίσχυση των ψηφιακών πληρωμών
Τα μετρητά που διακινούνται εκτός τραπεζών αποτελούν το 85% της κυκλοφορίας χρήματος στη Νιγηρία και σχεδόν 40 εκατ. Νιγηριανών δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό.

Η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας ανακοίνωσε τον περιορισμό του ανώτατου ορίου ανάληψης χρημάτων από τα ATM των τραπεζών, με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών πληρωμών στη χώρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, από την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου το ανώτατο όριο χρημάτων που μπορεί να «σηκώσουν» μέχρι 20.000 νάιρα (44,97 δολάρια) έναντι 150.000 που ήταν το προηγούμενο ανώτατο όριο.

Οι εβδομαδιαίες αναλήψεις περιορίζονται σε 100.000 νάιρα για τους πολίτες και σε 500.000 νάιρα για τις επιχειρήσεις και κάθε ανάληψη πάνω από τα εν λόγω ποσό θα έχει επιβάρυνση 5% και 10% αντίστοιχα.

Η κίνηση έρχεται καθώς η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση μετρητών και να επεκτείνει το ψηφιακό χρήμα ώστε να βελτιώσει τον τραπεζικό κλάδο της χώρας. Υπολογίζεται πως τα μετρητά εκτός τραπεζών αποτελούν το 85% της κυκλοφορίας χρήματος στη Νιγηρία και σχεδόν 40 εκατ. Νιγηριανών δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τον Νοέμβριο τον στόχο της για κυκλοφορία χαρτονομισμάτων υψηλής αξίας από τα μέσα του Δεκεμβρίου, με στόχο να «σκουπίσει» πλεονάζον ρευστό, δίνοντας προθεσμία στους πολίτες μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να επιστρέψουν τα παλιά χαρτονομίσματα που διαθέτουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Συστάσεις στις τράπεζες για να απέχουν από τις αγορές ξένου συναλλάγματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider