Η Κομισιόν κατηγορεί για καρτέλ στα κρατικά ομόλογα την Deutsche Bank και τη Rabobank

Newsroom
Μοιράσου το
Η Κομισιόν κατηγορεί για καρτέλ στα κρατικά ομόλογα την Deutsche Bank και τη Rabobank
Οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν την υπεράσπισή τους είτε σε ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών είτε γραπτώς προτού η Επιτροπή λάβει την τελική της απόφαση.

Η Deutsche Bank και η Rabobank κατηγορήθηκαν από την Κομισιόν για σύσταση καρτέλ στην αγορά των κρατικών ομολόγων, παραβιάζοντας τους κανονισμούς κατά του μονοπωλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε εταιρείες έως και 10% του παγκόσμιου τζίρου τους για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, απέστειλε επιστολή γνωστή ως δήλωση ενστάσεων στις δύο τράπεζες τονίζοντας πως «συντόνισαν τις στρατηγικές τιμολόγησης και διαπραγμάτευσης σε κρατικά ομόλογα, ευρώ, SSA, καλυμμένα και κρατικά εγγυημένα ομόλογα το διάστημα από το 2005 έως το 2016». Σύμφωνα με ο Reuters, οι συνεννοήσεις γίνονταν μέσω emails και διαδικτυακών συνομιλιών. Όπως υπογραμμίζεται, ορισμένοι από τους χρηματιστές της τράπεζας επικοινωνούσαν κυρίως μέσω email και διαδικτυακών αιθουσών συνομιλίας.

«Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο ανταγωνισμός, είναι θεμελιώδες οι οικονομικοί φορείς να καθορίζουν τις τιμές τους ανεξάρτητα. Οι πολίτες πρέπει να μπορούν να εμπιστεύονται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν εφαρμόζουν πρακτικές που περιορίζουν τον ανταγωνισμό στις αγορές διαπραγμάτευσης ομολόγων», τονίζει η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε δήλωσή της.

Η Rabobank ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την Επιτροπή, ωστόσο δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο. Από τη μεριά της η Deutsche Bank δήλωσε ότι δεν αναμένει καμία κύρωση, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχει αποδεχθεί την κατηγορία για το καρτέλ στις αρχές.

«Η Deutsche Bank συνεργάστηκε προληπτικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό το θέμα και ως αποτέλεσμα της χορηγήθηκαν όροι ασυλίας. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Deutsche Bank δεν αναμένει κάποια οικονομική κύρωση», δήλωσε ο Γερμανός δανειστής.

Οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν την υπεράσπισή τους είτε σε ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών είτε γραπτώς προτού η Επιτροπή λάβει την τελική της απόφαση, όπως καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Στο 7,75% το τελικό επιτόκιο για το ομόλογο - Αντλεί 450 εκατ. ευρώ

Τράπεζες: Απότομη μείωση του προσωπικού τους στην Ελλάδα – Γερασμένο το ηλικιακό προφίλ

FT: Η Amazon συμφώνησε με την Κομισιόν για τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές