Αισιοδοξία για την ενεργειακή κρίση: «Η Ευρώπη θα τα καταφέρει τον φετινό χειμώνα και το 2023»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αισιοδοξία για την ενεργειακή κρίση: «Η Ευρώπη θα τα καταφέρει τον φετινό χειμώνα και το 2023»
«Η Ευρώπη μπορεί να αντεπεξέλθει στην κρίση φυσικού αερίου τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο επικεφαλής της γαλλικής Engie.

Η Ευρώπη θα αντεπεξέλθει τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα καθώς αντισταθμίζει τη μείωση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου με προμήθειες από αλλού, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη ζήτηση σύμφωνα με τον Jean-Pierre Clamadieu, πρόεδρο της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Engie.

«Για αυτόν τον χειμώνα, η αίσθηση είναι ότι θα τα καταφέρουμε», καθώς τα αποθέματα είναι ακόμα σχεδόν γεμάτα στη δυτική Ευρώπη, ανέφερε σε συνέδριο στο Παρίσι την Τρίτη και πρόσθεσε πως: «οι ειδικοί μας στην Engie έχουν την αίσθηση ότι θα καταφέρουμε να περάσουμε τον επόμενο χειμώνα χωρίς πάρα πολλές δυσκολίες».

Αυτό θα εξαρτηθεί εν μέρει από τον καιρό, την ικανότητα της Ευρώπης να συνεχίσει να προσελκύει φορτία LNG και την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως έσπευσε να συμπληρώσει σύμφωνα με το Bloomberg. Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα παραμείνουν υψηλές τις επόμενες εβδομάδες, σημείωσε κρούωντας ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα σε όλη την Γηραιά Ήπειρο, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα αποθέματα, ενώ δοκιμάζεται και η ικανότητα των καταναλωτών να περιορίζουν τις δαπάνες.

Τα κάπως αισιόδοξα σχόλια του Clamadieu έρχονται σε αντίθεση με τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) τον περασμένο μήνα. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος επειδή η απότομη μείωση της ρωσικής προσφοράς θα μεγενθύνει τα εμπόδια στην ΕΕ ενώ ταυτόχρονα, η ζήτηση LNG στην Κίνα θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί εάν η οικονομία της ανακάμψει μετά τα lockdown για την Covid-19.

Η Ευρώπη θα εξισορροπήσει και πάλι την αγορά φυσικού αερίου όταν θα είναι σε θέση να υπογράψει νέες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συμφωνίες με προμηθευτές, με τις ΗΠΑ και το Κατάρ να λανσάρουν εγκαταστάσεις εξαγωγών από τα μέσα αυτής της δεκαετίας, πρόσθεσε ο Clamadieu. Εν τω μεταξύ, η ήπειρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλό κόστος για το καύσιμο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να συμφωνήσει σε ανώτατα όρια τιμών ή να εφαρμόσει αποτελεσματικές κοινές αγορές LNG, όπως έσπευσε να συμπληρώσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Μόσχα εξετάζει να ορίσει κατώτερη τιμή στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στο πλαφόν

Φυσικό αέριο: Πλαφόν στα 220 ευρώ πρότεινε η Τσεχία

Ρεύμα: Φόρμουλα των προμηθευτών για ανάχωμα στον «ενεργειακό τουρισμό»

gazzetta
gazzetta reader insider insider