Βεστάγκερ: Η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βεστάγκερ: Η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
«Η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και τη σύγκρουση με τις αμερικανικές επιδοτήσεις για πράσινες επιχειρήσεις» διεμήνυσε η Μάργκαρετ Βεστάγκερ.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επικεφαλής ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, τη στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν καλεί το μπλοκ να απαντήσει στο πακέτο «πράσινων επιδοτήσεων» του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την ίδια, ο αμερικανικός «νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού» που υπέγραψε ο Μπάιντεν θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμιος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς και για άλλες μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα να αποφευχθεί ένας «πόλεμος» της ΕΕ με τις ΗΠΑ, και οι δύο δυνάμεις θα πρέπει να συνεργάζονται εποικοδομητικά για την εξεύρεση λύσεων το συντομότερο δυνατό.

«Μπορούμε να διαχειριστούμε μόνο έναν πόλεμο τη φορά», επεσήμανε, αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη που ξέσπασε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Έχουμε βρει λύσεις σε πολύ δύσκολα ζητήματα στο παρελθόν και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε ξανά» έσπευσε να συμπληρώσει.

Μιλώντας από την Ουάσιγκτον, ο Μακρόν είπε ότι το πακέτο επιδοτήσεων του Μπάιντεν για την τόνωση των πράσινων επενδύσεων θα μπορούσε να κατακερματίσει τους μακροχρόνιους δεσμούς με την ΕΕ καθώς ο νέος νόμος των ΗΠΑ δεν «συντονίστηκε σωστά με τις ευρωπαϊκές οικονομίες» και οδηγεί στην «απουσία ίσων όρων ανταγωνισμού».

Η Βεστάγκερ σχολίασε πως η ΕΕ πρέπει πρώτα να αξιολογήσει σωστά τον αντίκτυπο των αμερικανικών επιδοτήσεων προσθέτοντας πως: «δεδομένου ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση εντός εύλογου χρονικού πλαισίου, προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τα εργαλεία που έχουμε».

«Θα λέγαμε να φορολογήσουμε τους κακούς, θα λέγαμε να επιδοτήσουμε τους καλούς. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε στοιχεία για να μπορέσουμε να έχουμε ένα σχέδιο που είναι κατάλληλο» πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Οι αντιπροτάσεις από Ελλάδα και άλλες 6 χώρες της ΕΕ για πιο σφικτό πλαφόν

Προς συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Στα 60 δολάρια ανά βαρέλι

JP Morgan: «Πτώση» έως και 12% για τον S&P το πρώτο 6μηνο του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider