Société Générale: Σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα στο πρώτο μισό του 2023 - Long στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Société Générale: Σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα στο πρώτο μισό του 2023 - Long στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών
Trade με άνοιγμα long θέσης στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών προτείνει η Société Générale, αναμένοντας στο πρώτο μισό να έρθει η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα.

Trade με άνοιγμα long θέσης στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών προτείνει η Société Générale, αναμένοντας στο πρώτο μισό να έρθει η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία και ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος έχουν σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, με τις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων σε ιστορικά υψηλά και τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή η θετική δυναμική φαίνεται ότι θα συνεχιστεί με τη βοήθεια κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα στηρίξει τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα έχει το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα μεταξύ των μεγάλων χωρών της Ευρωζώης έως το 2026 και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα συγκλίνει με εκείνον της Ιταλίας έως το 2027. Όσον αφορά την προσιτότητα του χρέους, οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας θα μπορούσαν να αποφύγουν τη σημαντική αύξηση εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων, καθώς ο ΟΔΔΗΧ αντιστάθμισε μέρος του επιτοκιακού κινδύνου μέσω παραγώγων προτού αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων στα τέλη του 2021. Επιπλέον, περίπου το 75% του συνολικού χρέους είναι με τη μορφή δανείων, τα οποία τείνουν να έχουν χαμηλότερο κόστος τόκων από τα ομόλογα.

Έτσι, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη βελτιώνονται, οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την Ελλάδα από το 2016. Η τρέχουσα αξιολόγηση «BB+» με σταθερό outlook της S&P, για παράδειγμα, απέχει μόνο ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα, και με βάση τα όσα συνέβησαν μετά την αναβάθμιση της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα το 2017, ο αντίκτυπος στην αγορά μιας τέτοιας αναβάθμισης είναι πιθανό να είναι ο μεγαλύτερος όταν δοθεί η πρώτη αξιολόγηση «investment grade» από τον πρώτο οίκο αξιολόγησης, κάτι που θα θα μπορούσε να συμβεί στην πρώτη αξιολόγηση της S&P κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, το νωρίτερο.

Ως προς τα spreads, o γαλλικός οίκος αναφέρει πως το spread το spread του ελληνικού δεκαετούς έναντι του ιταλικού ήταν ασταθές. Αυξήθηκε σε περίπου 80 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2022 από περίπου 10 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο του 2021. Η παραίτηση του Ντράγκι τον Ιούλιο του 2022 αύξησε την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς, ενώ η απόδοση του ελληνικού επηρεάστηκε ελάχιστα. Αυτό οδήγησε το spread στις -10 μονάδες βάσης προτού σταθεροποιηθεί σε ένα εύρος 40 - 60 μονάδων βάσης τους τελευταίους τρεις μήνες. Ενώ το spread είναι επί του παρόντος γύρω στις 45 μονάδες βάσης, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας και η βελτιωμένη ρευστότητα της αγοράς θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα.

Έτσι, οι προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα και οι ανησυχίες για αυξημένους κινδύνους υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κάτω από το «investment grade» θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια υποχώρηση του spread σε μηδενικά επίπεδα, όπως συνέβη τον Ιούλιο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανεβαίνουν κλίμακα οι ελληνικές μετοχές στον «χάρτη» των αναδυόμενων της BofA - Στις κορυφαίες επιλογές η Mytilineos

Κάλυψη του ΟΠΑΠ ξεκινά η JP Morgan - Η τιμή στόχος, τα θετικά και οι «πηγές» ανησυχίας

Deutsche Bank: Γιατί οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται εκτός των «ραντάρ» των επενδυτών - Μπορούν να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό «play»;

gazzetta
gazzetta reader insider insider