Σίμκους (ΕΚΤ): «Μίνιμουμ» η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σίμκους (ΕΚΤ): «Μίνιμουμ» η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο
Νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ προτείνει ο Σίμκους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ, σύμφωνα με το Γκεντιμίνας Σίμκους.

«Είναι σαφές ότι οι 50 μονάδες βάσης είναι απαραίτητες», δήλωσε ο επικεφαλής της Λιθουανικής Κεντρικής Τράπεζας στη Βιέννη. «Επειδή εξακολουθούμε να βλέπουμε πολύ ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και πρέπει να τις περιορίσουμε το συντομότερο δυνατό για να αποτρέψουμε την αποδέσμευση των πληθωριστικών προσδοκιών, το +0,75% είναι επίσης δυνατό» υπογράμμισε.

«Χωρίς να δούμε τις ενημερωμένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη, οι οποίες θα προσφέρουν μια πρώτη ματιά το 2025, είναι λίγο πρόωρο να κρίνουμε» πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η οικονομία της ευρωζώνης προετοιμάζεται για ύφεση που οφείλεται στην άνοδο του ενεργειακού κόστους από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, με τον Σίμκους να εκτιμά ότι μια οικονομική συρρίκνωση δεν θα αλλάξει σημαντικά την πορεία της ΕΚΤ. «Δεν νομίζω ότι θα είναι βαθιά και είμαι σίγουρος ότι η ύφεση από μόνη της δεν θα λύσει το πρόβλημα του πληθωρισμού» σημείωσε.

Παράλληλα, τάσσεται υπέρ μιας προσεκτικής μείωσης των ομολόγων της ΕΚΤ. «Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε την ποσοτική σύσφιξη, τόσο το καλύτερο. Αλλά με μικρότερα βήματα, ώστε να μπορεί να τρέξει ομαλά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πορίσματα Κομισιόν για Ελλάδα: Εύσημα για Προϋπολογισμό, τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις- Ανοίγει ο δρόμος για το πακέτο «δόσεων», συστάσεις σε 4 πεδία

ΟΟΣΑ: Βλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 6,7% φέτος και 1,6% το 2023

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ: Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να επιμείνουν στις αυξήσεις επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider