«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ: Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να επιμείνουν στις αυξήσεις επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ: Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να επιμείνουν στις αυξήσεις επιτοκίων
Τον δρόμο των επιτοκιακών αυξήσεων πρέπει να συνεχίζουν να βαδίζουν οι κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο και διάχυτο πληθωρισμό, ακόμη και όταν η παγκόσμια οικονομία εγκλωβιστεί σε οικονομική επιβράδυνση, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

Η απροσδόκητη άνοδος των τιμών και ο αντίκτυπός της στα πραγματικά εισοδήματα, βλάπτει τους ανθρώπους παντού, δημιουργώντας προβλήματα που θα επιδεινωθούν μόνο εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν αναλάβουν δράση, υπογραμμίζει ο Οργανισμός με έδρα το Παρίσι. Ταυτόχρονα, αύξησε τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό του 2023 αναμένοντας να κυμανθεί στο 2,6% στις ΗΠΑ, στο 3,4% στην ευρωζώνη και 3,3% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτή τη στιγμή, ο έλεγχος του πληθωρισμού πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα, διαφορετικά μπορεί να καταλήξουμε σε ένα σπιράλ μισθών-τιμών όπως είχαμε τη δεκαετία του 1970, ή να καταλήξουμε σε μια κατάσταση που ο πληθωρισμός θα εδραιωθεί τόσο πολύ που ο "πόνος" που απαιτείται για τον έλεγχό του θα είναι ακόμη μεγαλύτερος», επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Αλβάρο Σάντος Περέιρα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg News.

«Οι κίνδυνοι υπερβολής είναι σίγουρα μικρότεροι από τους κινδύνους αδράνειας», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν τη συσταλτική τους πολιτική, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βραζιλία, όπου μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων άρχισε ο πληθωρισμός να μειώνεται. Αντίστοιχα σημάδια αποκλιμάκωσης αρχίζουν να διαφαίνονται και στις ΗΠΑ μετά τις ανόδου των επιτοκίων από πλευράς Fed.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει πως ενώ η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί «σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης», δεν θα υπάρξει ύφεση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Επίσης, αναθεώρησε ορισμένες από τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, ιδίως για τη ζώνη του ευρώ, όπου τώρα βλέπει να κινείται στο +0,5% το 2023 αντί του 0,3% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο.

Ο Περέιρα δήλωσε ότι οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών από την πανδημία μειώνουν την κατανάλωση και η δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη ήταν «αρκετά σημαντική» όμως προειδοποίησε ότι η στήριξη πρέπει να είναι καλύτερα στοχευμένη και να προστατεύει μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά χωρίς περαιτέρω τροφοδοσία του πληθωρισμού ή υπερβολική επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών.

«Στην καταπολέμηση της αύξησης των τιμών, είναι επίσης σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να λειτουργεί χέρι-χέρι με τη νομισματική πολιτική. Οι δημοσιονομικές επιλογές που αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις θα οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερα επιτόκια για τον έλεγχο του πληθωρισμού» συμπλήρωσε ο Περέιρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις 10,4 δισ. ευρώ έκαναν οι Εταιρείες Διαχείρισης σε δάνεια 67,8 δισ. από τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων

ΤΑΙΠΕΔ: Έσοδα 2 δισ. ευρώ προβλέπονται το 2023 – Οι εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις και τα projects του PPF

Προϋπολογισμός 2023: Τι θα κρίνει νέα μέτρα στήριξης - Το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού και επενδύσεων 11,9 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider