Γερμανία - GfK: Προς ήπια ανάκαμψη το καταναλωτικό κλίμα τον Νοέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία - GfK: Προς ήπια ανάκαμψη το καταναλωτικό κλίμα τον Νοέμβριο
Ανάκαμψη αναμένεται να εμφανίσει η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Νοέμβριο, έχοντας υποχωρήσει τον Οκτώβριο σε ιστορικό χαμηλό.

Ανάκαμψη αναμένεται να εμφανίσει η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Νοέμβριο, έχοντας υποχωρήσει τον Οκτώβριο σε ιστορικό χαμηλό.

Ειδικότερα, ο μελλοντικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK προβλέπει ότι η εμπιστοσύνη θα ανακάμψει στις -41,9 μονάδες τον Νοέμβριο από το αναθεωρημένο μέγεθος των -42,8 μονάδων τον Οκτώβριο και τις -42 μονάδες που προβλέπουν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

«Είναι σίγουρα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αλλαγή τάσης αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Rolf Buerkl της GfK, τονίζοντας ότι η κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη για το καταναλωτικό κλίμα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 10% στη Γερμανία και οι ανησυχίες για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού διατηρούνται. «Ως εκ τούτου, μένει να δούμε αν η τρέχουσα σταθεροποίηση θα διαρκέσει ή εάν, λαμβάνοντας υπόψη τον επερχόμενο χειμώνα, υπάρχει λόγος να φοβόμαστε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης», είπε.

Ο υποδείκτης των οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε στις -22,2 μονάδες τον Οκτώβριο από -21,9 τον Σεπτέμβριο. «Οι καταναλωτές αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση», ανέφερε η GfK. Αντίθετα, οι προσδοκίες για το εισόδημα αυξήθηκαν ελαφρά στις -60,5 μονάδες από το ιστορικό χαμηλό των -67,7 τον Σεπτέμβριο.

«Οι εκρήξεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων μειώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και ευθύνονται για την επίμονη απαισιοδοξία γύρω από τα εισοδήματα», δήλωσε η GfK.

Έπειτα από οκτώ διαδοχικές πτώσεις, ο δείκτης αγοραστικής τάσης ενισχύθηκε ελαφρώς στις -17,5 μονάδες τον Οκτώβριο από τις -19,5 τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Shell: Στοπ στο σερί των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων ρεκόρ - Αυξάνει το μέρισμα που θα διανεμηθεί

Credit Suisse: Zημιές-«μαμούθ» ανακοίνωσε για το τρίμηνο - Στα σκαριά ΑΜΚ 4 δισ. δολαρίων και μαζικές απολύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider