Η Fitch αναμένει βαθύτερη ύφεση στη Βρετανία - Αιχμές για την οικονομική πολιτική της Τρας

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Fitch αναμένει βαθύτερη ύφεση στη Βρετανία - Αιχμές για την οικονομική πολιτική της Τρας
Ύφεση 1% για το 2023, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 0,2% το επόμενο έτος που είχε κάνει ο οίκος τον Σεπτέμβριο.

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση για την πορεία της βρετανικής οικονομίας προχώρησε η Fitch, με τον οίκο αξιολόγησης να τονίζει πως το οικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται από την προοπτική της αύξησης των επιτοκίων και την αναταραχή που προκάλεσαν στις αγορές τα σχέδια της κυβέρνησης της Λιζ Τρας.

Οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν πως η βρετανική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση 1% για το 2023, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 0,2% το επόμενο έτος που είχε κάνει ο οίκος τον Σεπτέμβριο.

Στη σχετική έκθεση, η Fitch υποστηρίζει πως οι αποδόσεις των βρετανικών επιτοκίων και η στερλίνα βρέθηκαν στο επίκεντρο πιέσεων από τις αγορές, μετά από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας στις 23 Σεπτεμβρίου, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τη χώρα.

Επιτόκια και ύφεση

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) παρένεβη με ένα πακέτο αγοράς 65 δισ. στερλινών για να αποκλιμακώσει την ένταση στην αγορά ομολόγων, με την Fitch να εκτιμά πως η BoE θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος αναμένει πως τα βασικά επιτόκια της BoE θα διαμορφωθούν από το 2,25% έως το 4,255 στο τέλος του 2022 και στο 5% για το 2023, έναντι 3% και 3,25% στην προηγούμενη εκτίμηση του Σεπτεμβρίου.

Η βρετανική οικονομία θα μπει σε ύφεση από το δ' τρίμηνο του 2022, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και της συρρίκνωσης της οικονομίας στην Ευρωζώνη, προστίθεται στην ανάλυση της Fitch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DZ Bank: Το ορόσημο της Ελλάδας και οι κλυδωνισμοί στα ελληνικά ομόλογα

Βρετανία: Ο Γκρεγκ Χαντς είναι ο νέος υπουργός Εμπορίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider