Η κυβέρνηση μεταξύ Schaeuble και ΔΝΤ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η κυβέρνηση μεταξύ Schaeuble και ΔΝΤ

Μπορεί το κλίμα στη χθεσινοβραδινή σύναξη του Μεγάρου Μαξίμου, όπου το παρών έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και βουλευτές των ΑΝΕΛ, να ήταν ιδιαίτερα καλό, με τον Κώστα Ζουράρι να παίζει μάλιστα και ορισμένα κομμάτια στο πιάνο, πλην όμως το επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος, πέραν των όσων διαμείβονται στο εσωτερικό μέτωπο, είναι στραμμένο στην Ουάσινγκτον, όπου εξελίσσεται μια ακόμα σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε παρέμβασή του σε ημερίδα που διοργάνωσε το CNN, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε τη γνωστή θέση του Βερολίνου, ότι δηλαδή το ζήτημα δεν είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά η ανάγκη η χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. «Όταν η συζήτηση εστιάζεται μόνο στο χρέος, παραπλανάται ο ελληνικός λαός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Schaeuble.

Από την πλευρά της, νωρίτερα η διευθύντρια του Ταμείου C. Lagarde επανέλαβε και αυτή ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει μόνο εάν καταστεί βιώσιμο το χρέος. «Δεν έχουν αλλάξει οι όροι μας. Χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος», τόνισε και συνέχισε: «Έχουμε δείξει ευελιξία για το θέμα της βιωσιμότητας, αλλά έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο».

Η αλήθεια είναι, πάντως, πως η σύγκρουση ΔΝΤ και Βερολίνου αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ελληνικό χρέος ουδέποτε έχει σταματήσει. Ανώτερος αξιωματούχος του Ταμείου επαναλάμβανε στο Reuters πως απαιτείται κούρεμα του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να είναι βιώσιμο. Αυτό όμως έχει αποκλειστεί από την ημέρα της σύναψης του τρίτου Μνημονίου και έχει επισημανθεί εκ νέου στο Eurogroup που καθορίστηκε ο οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, με τις ομοσπονδιακές γερμανικές εκλογές να λαμβάνουν χώρα σε λιγότερο από έναν χρόνο, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη να συζητήσει γενικότερα του ελληνικού χρέους, πολλώ δε μάλλον τα περί κουρέματος.

Από την άλλη, το έτερο σημείο διαφωνίας είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Το βαρόμετρο fiscal monitor του ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πιάσει τους ποσοτικούς στόχους πλεονάσματος που προβλέπονται στο Μνημόνιο, κάτι που όμως η Κομισιόν δια του αντιπροέδρου της Βάλντις Ντομπρόφσκις απορρίπτει ως «απαισιόδοξη πρόβλεψη». Παράλληλα, πηγές από το Βερολίνο, με τις οποίες το Insider.gr συνομίλησε, εκτιμούσαν πως η εκτέλεση του ελληνικού προβλήματος βρίσκεται on track (sic) και πως δεν τίθεται καμία συζήτηση για αλλαγή των συμφωνηθέντων όρων του ελληνικού προγράμματος, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως αυτό θα έπρεπε να περάσει από τη Γερμανική Bundestag, σενάριο καθόλου εύκολο να υλοποιηθεί.

Φυσικά, το διακύβευμα είναι η παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου, καθώς, όπως εξηγούσε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στο Insider.gr, αν το Ταμείο επισήμως περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, τότε η βαρύτητα της άποψής του στις διαπραγματεύσεις θα περιοριστεί, πολλώ δε μάλλον όταν έπονται τα εργασιακά, όπου το Ταμείο έχει ιδιαίτερα σκληρές θέσεις. Από την άλλη, περιορισμός του ρόλου του Ταμείου θα δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στο Βερολίνο, με βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών να ετοιμάζονται να δημιουργήσουν θέμα, εφόσον το Ταμείο δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, αν και την ίδια ώρα οι θεμελιώδεις θέσεις του Ταμείου έρχονται σε σύγκρουση με αυτές της Γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ.

Και ενώ αυτό το power game μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με το φαινόμενο…σάντουιτς, για ακόμα μια φορά. Να παραταθεί, δηλαδή, η αβεβαιότητα αναφορικά με τον ρόλο του Ταμείου στο πρόγραμμα και η δεύτερη αξιολόγηση να παρουσιάσει μεγάλα αγκάθια. Πάντως, συνομιλίες με κεντρικά κυβερνητικά στελέχη αποκαλύπτουν μια κοινή πεποίθηση: πως έως τα Χριστούγεννα μπορούμε να έχουμε τελειώσει με τη δεύτερη αξιολόγηση. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να βρει…χαραμάδα.

Πάντως, στη χθεσινή επαφή με τους κυβερνητικούς βουλευτές, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί λύση έως το τέλος του χρόνου που θα αφορά και το ελληνικό χρέος, κάτι που παράλληλα θα είναι και η αιτιολογία για την ΕΚΤ προκειμένου να εντάξει τη χώρα μας στο πρόγραμμα του QE. Κάτι που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα λειτουργήσει ως σινιάλο για τους ξένους επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Thessaly & Evros Pass 2025: Από σήμερα οι αιτήσεις για voucher έως 200 ευρώ

Έλληνας το φαβορί για νέος CEO της Google - Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης

Το ΠΑΣΟΚ σε άμυνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Αποκαλύψεις και διαψεύσεις- Η στρατηγική της Καμόρα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider