Οικονόμου: Κάθε συζήτηση με τον Ερντογάν έχει κόκκινες γραμμές - Δεν θα πάμε σε ενεργειακό lockdown

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου: Κάθε συζήτηση με τον Ερντογάν έχει κόκκινες γραμμές - Δεν θα πάμε σε ενεργειακό lockdown
Για ενδεχόμενη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «εάν τοποθετηθεί αίτημα συνάντησης, θα το αξιολογήσουμε και θα ανταποκριθούμε θετικά, δεν είμαστε εμείς επισπεύδοντες».

Στη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο Mega.

«Η ατζέντα της πρώτης μέρας στη Σύνοδο, περιλαμβάνει διάφορα θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και οικονομικού, την δεύτερη μέρα θα είναι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής, και έτσι κ αλλιώς ο πρωθυπουργός την Παρασκευή θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως κάνει πάντα. Παρακολουθούμε ότι κάθε φορά έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους και κάθε φορά μας διαψεύδουν. Χθες υπήρξε ο κ. Μπαχτσελί σε αυτό το παραλήρημα και χθες επρόκειτο όχι μόνο για εξωφρενικούς ισχυρισμούς, ο άνθρωπος αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία όλων των νησιών του Αιγαίου, ανιστόρητα, ανυπόστατα εντείνοντας την ρητορική έξαρση προκλητικότητάς της Τουρκίας», ανέφερε.

«Ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που έχει δυναμιτίζει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ερντογάν είχε πει "Μητσοτάκης γιοκ", είχε καλέσει τους Έλληνες πολίτες να καταψηφίσουν τον Μητσοτάκη. Όλη αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας βλέπουμε ότι, δεν έχει καμία ανταπόκριση στη διεθνή κοινότητα. Η τελευταία απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με την ενεργοποίηση με του εντελώς παράνομου συμφώνου σαν αυτού που έχει η Τουρκία με την Λιβύη. Και αυτή έχει συναντήσει την αποδοκιμασία της παγκόσμιας κοινής γνώμης», συμπλήρωσε.

Για την ενδεχόμενη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως, «εάν ο κ. Ερντογάν ζητήσει μία συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη θα κληθεί να εξηγήσει τι είναι όλα αυτά τα παράλογα, τα ανιστόρητα και ανυπόστατα που λέει. Η συζήτηση με την Ελλάδα έχει πάντα σταθερές και κόκκινες γραμμές. Το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, η εθνική κυριαρχία μας, οπ σεβασμός των συνθηκών που αμοιβαία οι δύο χώρες έχουν υπογράψει και το πολιτικό και νομικό κεκτημένο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν τοποθετηθεί αίτημα συνάντησης, θα το αξιολογήσουμε και θα ανταποκριθούμε θετικά, δεν είμαστε εμείς επισπεύδοντες».

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η Τουρκία έρευνες νότια της Κρήτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως, «το Διεθνές Δίκαιο, οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας και η αποτρεπτική ικανότητας που έχουμε, αποτελούν επαρκείς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις για το ότι θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε πρόκληση. Οφείλεις να είσαι έτοιμος και σε εγρήγορση, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς πολιτικά και ιστορικά, από την άλλη πλευρά είμαστε ψύχραιμοι, δεν έχουμε λόγο να πανικοβαλλόμαστε ακριβώς γιατί έχουμε επαρκή πολιτική ισχύ και επαρκέστατη αποτρεπτική ικανότητα έτσι ώστε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».

Δεν θα πάμε σε ενεργειακό lockdown

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και το πλαφόν στο φυσικό αέριο. «Προφανώς και ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει αυτό το θέμα ξανά», είπε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει περίπτωση μία χώρα μόνη της να καταφέρει να αντιμετωπίσει όσο αποτελεσματικά απαιτείται, αυτό το πρόβλημα».

«Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει, έχουμε σπαταλήσει πάρα πολύ χρόνο, σε αντίθεση με την πανδημία που κινηθήκαμε πολύ πιο γρήγορα ως Ευρώπη, και πιο αποτελεσματικά. Εδώ, δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε στην επιτακτική ανάγκη στήριξης των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Ο κ. Μητσοτάκης όπως το έκανε μέχρι σήμερα, θα εξακολουθεί να μιλά για την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης. Η Ευρώπη έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο που λειτουργεί και που παίρνει αποφάσεις. Δική μας δουλειά είναι με επιχειρήματα και προτάσεις που έχουν προφανώς κοινωνική διάσταση, αλλά και πολιτική διάσταση», συνέχισε.

«Δεν θα πάμε σε ενεργειακό lockdown. Υπάρχουν κινήσεις προς την κατεύθυνση της εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν θα κοπεί το ρεύμα στα νοικοκυριά. Έχουμε φροντίσει με τρόπους πολύ ουσιαστικούς, να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, έχουμε αναπτύξει μία σειρά από άλλα σενάρια, δεν είναι ορατό το ακραίο σενάριο του να έχουμε δελτίο στο ρεύμα ή μαζικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Η Ελλάδα δεύτερη μεταξύ των κρατών της ΕΕ με τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρισμού τον Σεπτέμβριο

Ερντογάν: Οι Έλληνες πνίγουν μετανάστες - Εμείς τους σώζουμε γιατί είμαστε μουσουλμάνοι

Υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Κίναρο στα 15.000 πόδια

gazzetta
gazzetta reader insider insider