Αέριο: Πότε και σε ποιους καταναλωτές μπορεί να επιβληθεί δελτίο στην Ελλάδα

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Αέριο: Πότε και σε ποιους καταναλωτές μπορεί να επιβληθεί δελτίο στην Ελλάδα
Ο περιορισμός ή η πλήρης διακοπής τροφοδοσίας με αέριο αποτελεί «αντίμετρο» στην περίπτωση κήρυξης Κατάστασης Συναγερμού 3 και αφορά κατά σειρά προτεραιότητας τους καταναλωτές που έχουν υπογράψει σχετική σύμβαση με τον ΔΕΣΦΑ (διακόψιμοι), τις εξαγωγές καυσίμου, τις μη κρίσιμες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τις μεγάλες βιομηχανίες. Τελευταίοι στη λίστα οι προστατευόμενοι καταναλωτές (νοικοκυριά, κρίσιμες κρατικές υποδομές όπως τα σχολεία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τηλεθερμάνσεις), όπως αναφέρει η εισήγηση του ΔΕΣΦΑ για το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, που τέθηκε σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ.

(upd 17:48) Το δελτίο στο αέριο, με τον υποχρεωτικό περιορισμό (ή και την πλήρη διακοπή τροφοδοσίας) επιλεγμένων καταναλωτών, πρόκειται να αποτελέσει το βασικό μέτρο για να αντιμετωπιστεί ένας μείζων περιορισμός στην εισαγωγή καυσίμου στη χώρα μας, όπως αναφέρεται στην εισήγηση του ΔΕΣΦΑ για το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο περιλαμβάνεται τις «γραμμές άμυνας» που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση προβλημάτων ανεφοδιασμού.

Σύμφωνα με την εισήγηση για το Σχέδιο, η οποία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ, το δελτίο θα χρειαστεί στην περίπτωση που κηρυχθεί στη χώρα μας Κατάσταση Συναγερμού 3, η οποία αποτελεί και το ανώτερο επίπεδο έκτακτης ανάγκης. Η κήρυξη σε Κατάσταση Συναγερμού 3 μπορεί να συμβεί αν υπάρξει σημαντική διαταραχή του εφοδιασμού και εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, ενώ τα μέτρα αγοράς δεν θα είναι επαρκή για την κάλυψη της εναπομένουσας ζήτησης καυσίμου.

Επομένως, θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, που δεν στηρίζονται στην αγορά, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πιθανό να διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία των λεγόμενων Προστατευόμενων Καταναλωτών. Στους Προστατευόμενους Καταναλωτές ανήκουν τα νοικοκυριά, οι κοινωνικές κρατικές υποδομές (όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία), οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι τηλεθερμάνσεις.

Η σειρά προτεραιότητας για δελτίο

Αν κηρυχθεί Κατάσταση Συναγερμού 3, τότε προβλέπεται συγκεκριμένα σειρά προτεραιότητας για τους καταναλωτές που θα επιβληθεί το δελτίο στο αέριο. Πρώτοι στη λίστα είναι οι λεγόμενοι διακόψιμοι καταναλωτές, δηλαδή μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει σχετική σύμβαση με τον ΔΕΣΦΑ, ώστε έναντι αμοιβής να περικόψουν όποτε τους ζητηθεί την ημερήσια ζήτησή του άνω του 40% ή να διατηρήσουν μειωμένο επίπεδο ζήτησης για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, με ανώτατο όριο τις 30 ημέρες ανά έτος.

Ακολουθούν οι εξαγωγές καυσίμου από την Ελλάδα, ενώ στην επόμενη θέση βρίσκονται οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που δεν είναι κρίσιμες. Αυτοί είναι οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί που το έλλειμμα εφοδιασμού τους με αέριο δεν θα επέφερε σοβαρές ζημίες στη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας ή δεν θα παρεμπόδιζε τη μεταφορά καυσίμου.

Στην επόμενη θέση βρίσκονται οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές, από τους οποίους και πάλι εξαιρούνται οι λεγόμενες «Σημαντικές Βιομηχανίες», δηλαδή εκείνες οι οποίες παράγουν προϊόντα κρίσιμης οικονομικής και κοινωνικής σημασίας (π.χ. φάρμακα). Στις βιομηχανίες που θα μπει δελτίο προβλέπονται υποκατηγορίες, ξεκινώντας από την περιστολή τροφοδοσίας σε εκείνες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Στο τέλος της λίστας βρίσκονται οι Προστατευόμενοι Καταναλωτές, στην περίπτωση των οποίων η διακοπή ή ο περιορισμός κρίνεται αναγκαίος για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη και ασφαλής λειτουργία του συστήματος μεταφοράς αερίου και των δικτύων διανομής αερίου.

Τα επίπεδα συναγερμού που προηγούνται

Όπως είναι φυσικό, η κήρυξη της Κατάστασης Συναγερμού 3 θα αποτελέσει κλιμάκωση στην περίπτωση που η κρίση επιδεινώνεται σταδιακά, με συνέπεια να μην επαρκεί σε πρώτη φάση η Κατάστασης Συναγερμού 1 (Έγκαιρης Προειδοποίησης) και στη συνέχεια η Κατάσταση Συναγερμού 2 (Επιφυλακής).

Η Κατάσταση Επιφυλακής θα κηρυχθεί αν εμφανιστεί διαταραχή του εφοδιασμού ή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση αερίου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού, αλλά η αγορά είναι ακόμα ικανή να διαχειριστεί αυτήν τη διαταραχή ή ζήτηση, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε μέτρα που δεν στηρίζονται στην αγορά.

Στις «γραμμές άμυνας» συμπεριλαμβάνονται ο περιορισμός της παροχής αερίου στους διακόψιμους καταναλωτές, η αξιοποίηση του αποθέματος στο FSU στη Ρεβυθούσα, ή η εξέταση αύξησης των παραγγελιών LNG.

Της Κατάστασης Επιφυλακής θα έχει προηγηθεί η κήρυξη Κατάστασης Συναγερμού 1 (Έγκαιρης Προειδοποίησης), στην περίπτωση που υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για γεγονός που πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο.

Σε αυτό το σενάριο, θα ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός συνεχούς ενημέρωσης των φορέων για την εξέλιξη της προσφοράς-ζήτησης καυσίμου τα επόμενα 24ωρα, ενώ θα γίνει και έκκληση στους καταναλωτές για συνετή χρήση και περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης καυσίμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Πώς θα εφαρμόσει η Αθήνα τη μείωση κατανάλωσης – Μοχλός οι βιομηχανίες, παραμένει ως έχει το πλαφόν

Τριπλή στήριξη στα νοικοκυριά για το πετρέλαιο θέρμανσης

Όλες οι ειδήσεις

07:40

Εφορία: Προσφυγές με λίγα κλικ για φόρους και πρόστιμα

07:34

Ελληνικό: Ποια είναι τα έργα των βασικών υποδομών – Η Λ. Ποσειδώνος, το FlyOver, τα εσωτερικά δίκτυα, το Τραμ, η επεξεργασία λυμάτων

07:30

Πώς να παρακολουθήσετε τους στόχους ESG μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας

07:27

Το «Αvatar» ζωντανεύει σε ένα πελώριο δέντρο-ξενοδοχείο με σουίτες σαν φωλιές πουλιών

07:26

Με τι τα πήρε στο κρανίο ο Κυριάκος στο Λονδίνο - Το κλίμα στη Morgan Stanley - Η ζεστή υποδοχή του Καρόλου

07:07

Πότε θα τελειώσει το Μέτρο Θεσσαλονίκης - Πρωταθλητές e-shoppers οι Έλληνες - Τα αρχαία του Ελληνικού - Το carousel του Ήλιου

07:01

Γρίπη: Μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες με εποχική επιδημία η Ελλάδα – «Άλμα» στους εμβολιασμούς

00:20

Μητσοτάκης: Εφικτή η αυτοδυναμία στις εκλογές - Απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας

23:56

Σομαλία: Έληξε η πολιορκία του ξενοδοχείου - Τουλάχιστον 8 νεκροί από την επίθεση τζιχαντιστών

23:44

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας κατηγορείται ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για το κλίμα

23:29

Ιδρυτής του Forex Club ο Ρώσος επιχειρηματίας που σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου στη Γαλλία

23:20

Ουκρανία: 258 ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Χερσώνα την τελευταία εβδομάδα

23:12

Fed και Κίνα «πλήγωσαν» την Wall Street - Απώλειες 500 μονάδων για τον Dow Jones

22:59

Θετικός στον κορονοϊό ο Γιώργος Παπανδρέου

22:46

Δημοσκόπηση Prorata: Στο 5% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Διατηρείται το προβάδισμα Μητσοτάκη

22:32

Τζ. Ασάνζ: NΥΤ, Guardian, El Pais, Le Monde και Der Spiegel καλούν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις κατηγορίες

22:20

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μείωση φόρων και εισφορών - Ενισχύουμε το επιχειρείν με φορολογικά κίνητρα

22:12

Περιόρισε τις απώλειες μετά τα χαμηλά έτους το πετρέλαιο - Πτώση 1,3%

22:03

Βεσυρόπουλος: Έως 21/12 η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης

21:57

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες του το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε

21:53

Ευρωπαϊκό ταμείο ενεργειακής κρίσης ζητούν οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Bruegel

21:47

Αυτοκίνητο: «Πρωταθλήτρια» η Κίνα στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων - Στην 3η θέση οι ΗΠΑ

21:43

«Ούριος άνεμος» για τις μετοχές μέχρι το τέλος του 2022 - Έρχονται «εκπλήξεις» εκτιμά αναλυτής

21:30

Οι κλυδωνισμοί από τις διαδηλώσεις στην Κίνα μεταφέρθηκαν στον χρυσό

21:24

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις - Επιζητά το θέαμα, όχι την ουσία

21:15

ΕΕ: Νέα διαφωνία των «27» για το πλαφόν στο ρωσικό αργό - «Αγκάθι» η στάση της Πολωνίας

21:11

Αντιμέτωπη με τέταρτο έτος ξηρασίας η Καλιφόρνια

21:07

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Βασιλιά Κάρολο Γ΄

20:53

Στο Βουκουρέστι ο Ν. Δένδιας για τη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

20:48

Μπούλαρντ (Fed): Υψηλά επιτόκια μέχρι το 2024 - Να θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό