Σταϊκούρας: Στα 210 δισ. το ΑΕΠ φέτος – Συστάσεις για επιτάχυνση στα NPLs

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Στα 210 δισ. το ΑΕΠ φέτος – Συστάσεις για επιτάχυνση στα NPLs
Tις εκτιμήσεις του για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος και το 2023 παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist.

Tις εκτιμήσεις του για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος και το 2023 παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist. Ανέφερε πως το ΑΕΠ σε αξία θα φτάσει στα 210 δισ. ευρώ φέτος, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει ιστορικό ρεκόρ προσέλκυσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Επίσης, απηύθυνε σύσταση σε τράπεζες και servicers για να αυξηθούν οι ταχύτητες στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Αναλυτικά, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του “Economist”, με θέμα “Sustainable finance in uncertain times”, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η βιωσιμότητα αποτελεί «κλειδί» για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας. «Αβεβαιότητα η οποία στις μέρες μας είναι διάχυτη, καθώς έχουμε, πλέον, συμπληρώσει 2,5 χρόνια αλλεπάλληλων και εξωγενών κρίσεων, σε κοινωνικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Κρίσεις που, μεταξύ άλλων, πλήττουν σημαντικά την παγκόσμια, και κυρίως την ευρωπαϊκή, οικονομία», τόνισε.

Στη συνέχεια ανέλυσε τα δεδομένα της οικονομίας. Όπως είπε:

1ον. Το ΑΕΠ αυξάνεται ισχυρά. Στην «καρδιά» της ενεργειακής κρίσης, η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, σχεδόν διπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η εκτίμηση αναθεωρείται ανοδικά, στο 5,3% για το 2022, από αρχική εκτίμηση 3,1%. Την ίδια περίοδο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 3,1%. Με τα σημερινά δεδομένα, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 210 δισ. ευρώ το 2022 και στα 220 δισ. ευρώ το 2023.

2ον. Η ανάπτυξη στηρίζεται και στην εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Εφέτος, εκτιμάται ότι, σε συνέχεια της περυσινής – και σε επίπεδα ρεκόρ – χρονιάς, θα έχουμε νέα ιστορική επίδοση στις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στα 5 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας. Η ανοδική πορεία συνεχίζεται το 2022, αφού το 1ο εξάμηνο αυτές έχουν ξεπεράσει το 90% του προηγούμενου έτους. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 41% του ΑΕΠ το 2021, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα. Σήμερα η Ελλάδα εξάγει περισσότερο από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ έχει αυξήσει εντυπωσιακά τις εξαγωγές σε αγαθά υψηλής τεχνολογίας.

3ον. Η ανεργία συρρικνώνεται. Έχοντας υποχωρήσει περίπου 6 μονάδες, σε σχέση με το 2019, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, με σημαντικότερη μείωση του επιπέδου ανεργίας των νέων και των γυναικών.

4ον. Τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μειώθηκαν σημαντικά. Διαμορφώθηκαν, στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022, στα 14,8 δισ. ευρώ, ή στο 10% του συνόλου των δανείων, από 75,3 δισ. ευρώ, ή 44% του συνόλου, τον Ιούνιο του 2019.

5ον. Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται. Η χώρα εξήλθε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, προπλήρωσε το σύνολο των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναβαθμίστηκε 11 φορές τα τελευταία τρία χρόνια – 4 εξ αυτών μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία –, επέστρεψε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και προσεγγίζει την επενδυτική βαθμίδα.

«Εν κατακλείδι, μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, υψηλού και επίμονου πληθωρισμού, υψηλών πληθωριστικών προσδοκιών, και μετά από μια επώδυνη δεκαετία συρρίκνωσης, η χώρα – χάρη στη σκληρή δουλειά πολιτών και πολιτείας – πέτυχε αλματώδη πρόοδο, θέτοντας ισχυρά αναχώματα απέναντι στους κλυδωνισμούς. Κλυδωνισμοί, οι οποίοι, όμως, δεν έχουν κοπάσει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, με ακρίβεια, πόσο θα κρατήσουν οι εξωγενείς αιτίες που τους προκαλούν. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ακολουθούμενη πολιτική πρέπει να απαντά στις περιστάσεις και τις ανάγκες του σήμερα, με αμεσότητα, αποτελεσματικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και, ταυτοχρόνως, δημοσιονομική σύνεση, υπευθυνότητα και διορατικότητα, ώστε να μην υποθηκεύσουμε το αύριο της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, καίρια είναι η σημασία της χάραξης και εφαρμογής πολιτικών που προάγουν τη βιωσιμότητα» επισήμανε.

Περιέγραψε επίσης το σχέδιο για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας με δράσεις και πολιτικές που εδράζονται σε 4 πυλώνες:

1ος Πυλώνας: Εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης. Με τον ν. 4706, ήδη από το 2020 – και εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης – ενισχύσαμε τη διαφάνεια και τη βιώσιμη εταιρική ανάπτυξη, αναμορφώνοντας το θεσμικό πλαίσιο Εταιρικής Διακυβέρνησης των Ανωνύμων Εταιρειών και της Αγοράς Κεφαλαίου. Την προηγούμενη εβδομάδα επεκτείναμε αυτό το πλαίσιο και στις ΔΕΚΟ.

2ος Πυλώνας: Πετυχαίνουμε οικονομική μεγέθυνση που στηρίζεται και στη βιωσιμότητα. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εστιάζει στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τομείς που αντιπροσωπεύουν – αθροιστικά – το 57% του συνολικού προϋπολογισμού. Πρόσφατο δείγμα αποτελεί η νομοθέτηση της χορήγησης κινήτρου προσαυξημένης έκπτωσης κατά 100% σε δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση.

3ος Πυλώνας: Σχεδιάζουμε νέες στρατηγικές ενίσχυσης της βιώσιμης χρηματοδότησης, με έμφαση στην Κεφαλαιαγορά. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο υλοποίησης δύο σημαντικών έργων τεχνικής βοήθειας, προωθούμε:

§ την ανάδειξη και υιοθέτηση εργαλείων δημόσιας πολιτικής για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού προς την πράσινη μετάβαση, και

§ την κατάρτιση στρατηγικής για τη συνολική αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, προκειμένου αυτή να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες διεθνείς συνθήκες.

4ος Πυλώνας: Προωθούμε παραγωγικές συνεργασίες μεταξύ Κυβέρνησης, Εποπτικών Αρχών και Τραπεζικού Τομέα. Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών, τον Μάρτιο του 2022, προχώρησε στη σύσταση Ομάδας Εργασίας για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση και την Πράσινη Οικονομική Μετάβαση.

Η Ομάδα – στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών καθώς και έγκριτοι πανεπιστημιακοί και εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού τομέα – εργάζεται με στόχο τη χορήγηση κατευθύνσεων για την αποτελεσματική ενσωμάτωση της διάστασης της βιωσιμότητας στην οικονομική πολιτική και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Οι συνθήκες αβεβαιότητας που μας περιβάλλουν, συνεπάγονται ένα πλαίσιο με πολλαπλές και πολυδιάστατες προκλήσεις.

Δημιουργούν, όμως, και ευκαιρίες» είπε. Τα τρία τελευταία χρόνια, και ενώ οι κρίσεις τείνουν να γίνουν η νέα κανονικότητα, η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει επιδόσεις που εκπλήσσουν ευχάριστα, ανέφερε.

«Επιδόσεις που χτίζουν εμπιστοσύνη, δημιουργούν «αναχώματα», καλλιεργούν βάσιμες προσδοκίες και δημιουργούν θετικές προοπτικές απέναντι στους κλυδωνισμούς των απρόβλεπτων εξωγενών εξελίξεων. Μέσα από τη συστηματική υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, την κινητοποίηση παραγωγικών και βιώσιμων επενδύσεων και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με συνοχή, σύνεση και ομοψυχία, είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί – και θα καταφέρει – να μεταβεί σε ένα περιβάλλον υψηλής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και ευημερίας, για το σύνολο της κοινωνίας» επισήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider