Πιάνεται ο στόχος του '22 για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης - Τροχάδην για την αίτηση και τις επιδοτήσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιάνεται ο στόχος του '22 για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης - Τροχάδην για την αίτηση και τις επιδοτήσεις
Έως τον Δεκέμβριο είχε τεθεί ως στόχος συμβάσεις 586 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν φτάσει στα 466 εκατ. με επιπλέον 241 εκατ. δανείων να έχουν περάσει από τη διαδικασία αξιολόγησης και να εκκρεμεί η τελική υπογραφή συμβάσεων. Η αναθεώρηση, το αίτημα για δόση και το μεγάλο τροχάδην στις επιδοτήσεις.

Ο ετήσιος στόχος για το 2022 στη σύναψη δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι 586 εκατομμύρια ευρώ (επί συνόλου 12,7 δισ. ευρώ) και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπογραφές έχουν φτάσει στο ποσό των 466 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ακόμα 241 εκατομμύρια ευρώ δανείων έχουν περάσει από τη διαδικασία αξιολόγησης και εκκρεμεί η τελική υπογραφή συμβάσεων που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Με το επιτόκιο ακόμα στο επίπεδο του 1% (σ.σ. καθώς συνδέεται με την πρώτη δόση του δανείου από το ταμείο ανάπτυξης που έχει έρθει την Άνοιξη με τους όρους δανεισμού της Κομισιόν που τότε ίσχυαν, το ενδιαφέρον που καταγράφεται είναι έντονο από επενδυτικά σχέδια τα οποία θέλουν να προλάβουν την αύξηση των επιτοκίων, σημειώνουν αρμόδιες πηγές. Εξηγούν πως το επιτόκιο δανείων που θα χρηματοδοτηθούν από επόμενες δόσεις θα είναι πιο υψηλό μεν αλλά και πάλι φθηνότερο σε σχέση με όσα θα ισχύουν στην αγορά.

Επιδοτήσεις, αίτημα για δόση

Οι στόχοι του 2022 στο σκέλος των επιδοτήσεων είναι πιο δύσκολοι. Το ποσοστό απορρόφησης αυξάνεται ταχύτατα τους τελευταίους μήνες και έχει φτάσει στα 1,25 δισ. ευρώ εντός των στόχων 8μηνου, έναντι όμως πρόβλεψης για 3,2 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους. Αναμένεται επιτάχυνση το επόμενο διάστημα, με την έναρξη πληρωμών για έργα που τρέχουν, ή με την έγκριση επενδύσεων που μπορούν να υλοποιηθούν σύντομα και έτσι να τονωθεί η αγορά.

Τις επόμενες ημέρες η προσοχή των υπηρεσιών του αρμόδιου αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θεόδωρου Σκυλακάκη στρέφεται στο αίτημα για την επόμενη δόση των 1,7 δισ. ευρώ. που επιχειρείται να διατηρηθεί η προθεσμία κατάθεσης του λόγω αιτήματος εντός του Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι τα χρήματα να έρθουν (τονώνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αλλά και δίδοντας ένα «σήμα» προς τις αγορές μέσω του πορίσματος που θα τα συνοδεύει) μέσα στο έτος.

Το ελληνικό αίτημα δεν συνδέεται με τα ποσοστά απορρόφησης, αλλά με την πορεία υλοποίησης οροσήμων και στόχων του Σχεδίου που εκτείνονται από τη δημόσια διοίκηση και το φορολογικό σύστημα έως την πορεία υλοποίησης μεγάλων οδικών έργων όπως ο ΒΟΑΚ και ο Ε69.

Ο βαθμός δυσκολίας κλιμακώνεται όσο περνά ο καιρός, καθώς θα εντάσσονται στους και η πορεία υλοποίησης όχι μόνο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και των έργων που προκηρύσσονται και υλοποιούνται, με τέλος χρόνου το 2026.

Η αναθεώρηση που εκκρεμεί από την ΕΕ

Το παζλ θα αναδιαρθρωθεί το επόμενο διάστημα και μέσα από τη διαδικασία αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία έπρεπε να ξεκινήσει στα μέσα του έτους αλλά ακόμα εκκρεμεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και τούτο καθώς συνδέεται με τους νέους κανονισμούς για το REPoweEU το οποίο θα πρέπει να ενσωματωθεί στο Tαμείο Aνάκαμψης από τον Ιούλιο. Η αναθεώρηση είναι αναγκαία και λόγω της διαφορετικής (εκ των υστέρων) ωριμότητας κάποιων έργων, αλλά και με βάση τα νέα ενεργειακά κόστη και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες: αλλάζουν το budget πολλών έργων και θα πρέπει ή να αυξηθεί ο προϋπολογισμός τους, ή να μειωθεί το φυσικό αντικείμενο (σ.σ. με ανάλογες προσαρμογές βεβαίως και στους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης δημοσίων έργων όπως μέσω ΕΣΠΑ ή κρατικού προϋπολογισμού).

Η αναθεώρηση θεωρείται ότι πρέπει να γίνει σχετικά σύντομα για να προχωρήσουν απρόσκοπτα τα έργα τα οποία έχουν δυναμική. Επίσης τα βλέμματα στρέφονται και στις Βρυξέλλες στις ανακοινώσεις που ενδεχομένως θα γίνουν τις επόμενες μέρες από την Κομισιόν για το ενεργειακό πακέτο (και για το αν μέσα σε αυτές θα υπάρχουν νέα για το REPoweEU ή για άλλες πρωτοβουλίες).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με «γκάζι» στην αρχή της εβδομάδας οι ευρωαγορές - Άνοδος 1,8% για τον Stoxx

Tα 3 οικονομικά πορίσματα των επόμενων 15 ημερών - Που ποντάρει η κυβέρνηση για επάρκεια μέτρων στήριξης τον χειμώνα

Κομισιόν: Παραμένουν οι διαφωνίες για το πλαφόν στο αέριο - Στις Συνόδους Οκτωβρίου οι αποφάσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider