Φορολογικά κίνητρα άνω των 50 εκατ. ευρώ για την τόνωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικά κίνητρα άνω των 50 εκατ. ευρώ για την τόνωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς 
Τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η «Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς». Ποιες είναι οι έξι βασικές προτεραιότητες για την προσέλκυση επενδυτών και την ανάδειξη της δυναμικής της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. 

Την παροχή φορολογικών κινήτρων που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ, προβλέπει, μεταξύ άλλων, η διαμόρφωση της «Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς» που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση της εγχώριας αγοράς κεφαλαίων.

Η ολοκλήρωση της στρατηγικής με όλους τους θεσμικούς εταίρους αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, τον Δεκέμβριο θα γίνει η τελική παρουσίαση του πλάνου δράσης και τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν την εργασία τους οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Στόχος είναι η εγχώρια κεφαλαιαγορά να ενισχύσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της, να προσελκύσει νέους επενδυτές και εταιρείες, ιδίως μικρομεσαίες και να αναπτύξει μία δυναμική που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση και ανάπτυξη της οικονομίας.

Ποια φορολογικά κίνητρα αναμένεται να δοθούν

Όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών στην 86η ΔΕΘ, με θέμα: «Ελληνική Κεφαλαιαγορά», η θέσπιση φορολογικών κινήτρων είναι μία μόνο από τους άξονες δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Στο πλαίσιο των φορολογικών κινήτρων προτείνονται:

- Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου στο 0,2% από 0,5%. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει κόστος 21,6 εκατ. ευρώ

- Μείωση του φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές στο 0,1% από 0,2%. Το μέτρο έχει κοστολογηθεί στα 21 εκατ. ευρώ

- Απαλλαγή από φόρους για εισοδήματα από εταιρικά ομόλογα και για τους κατοίκους εσωτερικού. Το μέτρο έχει κόστος 7 εκατ. ευρώ

- Κίνητρα για εισαγωγές εταιρειών, κυρίως μικρομεσαίων, με πλήρη απαλλαγή από τα έξοδα εισαγωγής (listing expenses). Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 1,6 εκατ. ευρώ.

Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς είναι μία μόνο από τις έξι βασικές προτεραιότητες και δέσμες δράσεων που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Τράπεζα της Ελλάδος, την ΕΛΤΕ, το Χρηματιστήριο Αθηνών, τα συναρμόδια Υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Συνολικά, οι προτεραιότητες αφορούν σε:

1. Ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών και βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης

2. Θέσπιση κινήτρων για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) και των κριτηρίων περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) των επιχειρήσεων

3. Θέσπιση φορολογικών κινήτρων

4. Απλοποίηση και ψηφιοποίηση συγκεκριμένων διαδικασιών, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών

5. Θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για ενίσχυση της ζήτησης στην ελληνική κεφαλαιαγορά

6. Προώθηση της χρηματοοικονομικής παιδείας

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο κατάρτισης της στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, το Υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την προώθηση στοχευμένων ενεργειών και νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ουσιαστική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Προγράμματος Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, και υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Σημαντικός ο ρόλος του ΧΑ

Σημαντική στην υλοποίηση των έξι πυλώνων για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς θα είναι η συνεισφορά και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ενδεικτικά, στο σκέλος της επέκτασης επενδυτικών ευκαιριών προς ανερχόμενους τομείς (Fintech, ESG) θα δοθεί έμφαση σε νέες εισαγωγές, Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, Εταιρικά Ομόλογα, Joint Listings και παροχή κινήτρων για αύξηση της διασποράς. Επίσης, δράσεις για την ανάπτυξη σε ESG και Green Market segment (ATHEX Bonds GREENet), βελτιώσεις και Re-launch της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝ.Α).

Για την ενδυνάμωση της ζήτησης αναλαμβάνονται δράσεις για την υποστήριξη της επανάκτησης της Βαθμίδας Αναπτυγμένης Αγοράς (Developed Market Status) και για τη βελτίωση της τιμολογιακής πολιτικής και παροχή κινήτρων για αυξημένη ρευστότητα.

Ιδιαίτερα κρίσιμη πτυχή για όλη τη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς είναι η ψηφιοποίηση. Για τη βελτίωση του λειτουργικού πλαισίου στόχος είναι η απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών με αυτοματοποίηση και η βελτίωση των υποδομών πληροφορικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αποψίλωση στην ΙΟΝ - Attica: Κανένα δάνειο; - Αγαπούν τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι οίκοι

Ρεύμα: Λάθος αναγραφή των χρεώσεων στους λογαριασμούς ορισμένων προμηθευτών

Εκκλησία: Τι περιλαμβάνει η mega real estate επένδυση στο Σχιστό – Τα σχέδια για «Πύργους» και ο ρόλος του PPF

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider