Ρεύμα: «Χωρίς φρένα» οι αυξήσεις σε όλη την Ευρώπη – Οι πιέσεις στην Ελλάδα και η έκτακτη Σύνοδος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: «Χωρίς φρένα» οι αυξήσεις σε όλη την Ευρώπη – Οι πιέσεις στην Ελλάδα και η έκτακτη Σύνοδος
Πάνω από τα 700 ευρώ η ημερήσια τιμή της Μεγαβατώρας στην Ιταλία σήμερα, με τις χονδρεμπορικές αγορές ρεύματος σε 11 ακόμη χώρες να κινούνται πάνω από τα 600 ευρώ/MWh. Ανησυχία του οικονομικού επιτελείου στην Ελλάδα για την προδιαγραφόμενη ένταση και διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Σε κατάσταση συναγερμού η ΕΕ, με τη σύγκληση έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας.

Αμείωτη συνεχίζεται η «φωτιά» στις τιμές ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη, με τις αγορές ρεύματος να μην δίνουν την παραμικρή ένδειξη αποκλιμάκωσης, όσο παραμένουν σε ασύλληπτα επίπεδα οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.

Είναι ενδεικτικό ότι οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν πλέον τις υπερπτήσεις και τα Σαββατοκύριακα, όταν κατά κανόνα οι μικρότερες καταναλώσεις ρεύματος είχαν ως συνέπεια την αποκλιμάκωση του χονδρεμπορικού κόστους. Αντίθετα, σήμερα Σάββατο, 27 Αυγούστου, σε 12 χώρες της Ε.Ε. οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα διαμορφωθούν πάνω από τα επίπεδα των 600 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αιτία για αυτές τις στρατοσφαιρικές χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο απόλυτος εκτροχιασμός των τιμών του φυσικού αερίου, με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να διατηρείται τα τελευταία 24ωρα πάνω από τα 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αυξημένο κατά 650% και πλέον από τον Σεπτέμβριο του 2021. Μία αύξηση που, όπως είναι φυσικό, προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σχετικά με τις αντοχές των δημόσιων οικονομικών για τη χρηματοδότηση των μέτρων προστασίας των καταναλωτών όσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση, όταν μόνο τον Σεπτέμβριο χρειάστηκε να επιστρατευθούν κονδύλια ύψους 600-800 εκατ. ευρώ.

Σε ανάλογη κατάσταση συναγερμού βρίσκονται όμως και όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, διαπιστώνοντας ότι η εξέλιξη των ενεργειακών τιμών διαψεύδουν ακόμη και τα πιο δυσοίωνα σενάρια, πάνω στα οποία είχαν βασίσει τις εκτιμήσεις τους για τις σχετικές δαπάνες.

Χαρακτηριστικό της πεποίθησης που φαίνεται να κερδίζει ολοένα μεγαλύτερο έδαφος εντός της Ευρώπης, ότι δηλαδή δύσκολα οποιοσδήποτε εθνικός προϋπολογισμός θα μπορεί σύντομα να ανασχέσει τις ανατιμήσεις στη λιανική ρεύματος και φυσικού αερίου, είναι η πρωτοβουλία της τσεχικής προεδρίας της Ε.Ε. να συγκαλέσει μια νέα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. Αντικείμενό της η λήψη συγκεκριμένων έκτακτων μέτρων, με «πανευρωπαϊκό συντονισμό», για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Συνεχίζεται το ξέφρενο ράλι των ανατιμήσεων

Στα ξέφρενα επίπεδα που διαμορφώνονται σήμερα οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, τα πρωτεία έχει η Ιταλία, με την τιμή στην αγορά της χώρας να διαμορφώνεται στα εξωφρενικά επίπεδα των 713,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που η αγορά της γειτονικής χώρας βρίσκεται από το φράγμα των 700 ευρώ, καθώς ένα 24ωρο νωρίτερα διαμορφώθηκε στα 718,71 ευρώ ανά MWh.

Μάλιστα, οι υψηλές τιμές στην Ιταλία προοιωνίζονται την περαιτέρω αύξηση και των εγχώριων χονδρεμπορικών τιμών από τις 3 Σεπτεμβρίου, όταν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η διασύνδεση Ιταλίας-Ελλάδας και θα επανενεργοποιηθούν οι μεταφορές ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αν και η γειτονική χώρα διατηρεί τα σκήπτρα στις ανατιμήσεις, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη οι ανατιμήσεις εξακολουθούν να «σπάνε τα κοντέρ», με τις χονδρεπορικές αγορές να εξακολουθούν να βρίσκονται σε ξέφρενο ράλι. Απόδειξη το γεγονός ότι σε ακόμη 11 χώρες οι τιμές το Σάββατο κινούνται πάνω από τα επίπεδα των 600 ευρώ.

Έτσι, στη Ρουμανία η τιμή διαμορφώνεται στα 654,02 ευρώ/MWh, στη Σλοβακία στα 652,97 ευρώ, στην Ουγγαρία στα 652,28 ευρώ, στην Κροατία στα 648,15 ευρώ, στην Αυστρία στα 647,86 ευρώ και στη Σλοβενία στα 647,03 ευρώ. Οι 12 ακριβότερες αγορές στην Ε.Ε. συμπληρώνονται από τη Γαλλία (626,79 €/MWh), την Τσεχία (624,18 €/MWh), τη Γερμανία (607,84 €/MWh), την Ολλανδία (603,58 €/MWh) και το Βέλγιο (600,25 €/MWh).

Στην Ελλάδα, η ημερήσια τιμή διαμορφώνεται στα 453,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2.9% έναντι της Παρασκευής. Η άνοδος αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο εγχώριο μίγμα (51%), η οποία οφείλεται στην υποχώρηση του ποσοστού των ΑΠΕ (18,7%).

14 χώρες τον Αύγουστο πάνω από 400 ευρώ/MWh

Τα απανωτά ρεκόρ σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, προεξοφλούν για τον Αύγουστο νέα «ιστορικά υψηλά» στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στη «Γηραιά Ήπειρο» και, κατά συνέπεια, νέες αυξήσεις του κόστους προμήθειας ρεύματος.

Έτσι, με δεδομένο ότι στις πρώτες 27 ημέρες του μήνα, οι μέσες μηνιαίες τιμές ξεπερνούν για πρώτη φορά τα 400 ευρώ ανά Μεγαβατώρα σε 14 χώρες, πάνω από τα μισά κράτη-μέλη της E.E. θα «κλείσουν» τον Αύγουστο με τις πλέον αρνητικές επιδόσεις από την έναρξη της κρίσης. Συγκριτικά, ο Αύγουστος του 2021 είχε κλείσει με τη μεγαλύτερη μέση μηνιαία τιμή στα 121 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, η οποία είχε καταγραφεί στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις μέσες τιμές για τις πρώτες 25 ημέρες του Αυγούστου, τα σκήπτρα και πάλι κρατά η Ιταλία με μέση μηνιαία τιμή στα 522,53 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Την Ιταλία ακολουθούν η Γαλλία (468,49 €/MWh), η Ουγγαρία (468,17 €/MWh), η Σλοβενία (467,45 €/MWh), η Κροατία (466,92 €/MWh), η Σλοβακία (466,84 €/MWh), η Αυστρία (466,66 €/MWh), η Ρουμανία (463,16 €/MWh) και η Τσεχία (456,08 €/MWh).

Στην ίδια κλίμακα, αλλά κάτω από τα 450 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, κινείται η μέση μηνιάια τιμή της Γερμανίας (448,02 €/MWh), του Βελγίου (433,86 €/MWh), της Ολλανδίας (433,42 €/MWh). Αμέσως μετά έρχεται η Ελλάδα με 408,01 €/MWh, κάτι που σημαίνει ότι έχει την 13η μεγαλύτερη μέση μηνιαία τιμή τον Αύγουστο, ενώ πάνω από 400 ευρώ ανά Μεγαβατώρα κινείται και η βουλγαρική αγορά ρεύματος (404,53 €/MWh).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider