Αλγερία, ένας πολύτιμος ενεργειακός εταίρος για την Ευρώπη - Επίσκεψη Μακρόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλγερία, ένας πολύτιμος ενεργειακός εταίρος για την Ευρώπη - Επίσκεψη Μακρόν
H τριήμερη επίσκεψη Μακρόν αναδεικνύει τις προτεραιότητες.

Προσγειώθηκε το μεσημέρι στο Αλγέρι το αεροπλάνο του αρχηγού του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνοδεύεται από αντιπροσωπεία 90 και πλέον ατόμων. Τον Γάλλο πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Αλγερινός ομόλογός του Αμπντεματζίντ Τεμπούν με στρατιωτικές τιμές. Οι δύο άνδρες αγκάλιασαν ο ένας τον άλλον πριν μεταβούν κάτω από μια τέντα για την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών από τη στρατιωτική μπάντα.

Οι δύο ηγέτες μετέβησαν στη συνέχεια στο Μνημείο των Μαρτύρων, σημαντικό τόπο για τους Αλγερινούς αφιερωμένο στον πόλεμο της ανεξαρτησίας (1954-1962) απέναντι στη Γαλλία.

Για το Παρίσι, η επίσκεψη έχει κύριο στόχο την «ανοικοδόμηση» της διμερούς σχέσης που βασίζεται στη «νεολαία και το μέλλον», ενώ για το Αλγέρι επιβεβαιώνει τη στρατηγική και διπλωματική του σημασία στη Βόρεια Αφρική και στο Σαχέλ. Συμπίπτει με την 60ή επέτειο του τέλους του πολέμου και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αλγερίας το 1962.

Από την αλγερινή πλευρά, η άφιξη του Μακρόν χαιρετίστηκε ως ένδειξη της βούλησης να «προωθήσει ένα νέο όραμα που βασίζεται στην ίση μεταχείριση και την ισορροπία συμφερόντων», σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αλγερίας APS. Η επιλογή του Μακρόν να πραγματοποιήσει το ταξίδι αυτό στην αρχή της δεύτερης πενταετούς θητείας του ανταποκρίνεται επίσης, σύμφωνα με το Αλγέρι, σε μια «αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της Αλγερίας στην περιοχή» και σε μια «δυναμική επιστροφή της αλγερινής διπλωματίας στη διεθνή σκηνή».

Πολιτική ανάγκη η βελτίωση των σχέσεων

Δεδομένου του κινδύνου αστάθειας στο Μάγρεμπ, των συγκρούσεων στο Σαχέλ και του πολέμου στην Ουκρανία, η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Αλγερίας επιβάλλεται ως μια πολιτική ανάγκη, αναλύει ο Αλγερινός πολιτικός επιστήμονας Μανσούρ Κεντιντίρ.

Από την έναρξη του πολέμου στη Ρωσία, η Αλγερία, πρώτος παραγωγός φυσικού αερίου στην Αφρική και ένας από τους πρώτους δέκα στον κόσμο, είναι περιζήτητη από τους Ευρωπαίους που θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

Το αλγερινό φυσικό αέριο δεν είναι «όντως το αντικείμενο της επίσκεψης» και «δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις για μεγάλα συμβόλαια ή μεγάλη διαπραγμάτευση», δηλώνει το Ελιζέ, παρότι η επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Engie, η Κάθριν Μακ Γκρέγκορ, μετέχει στην αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Μακρόν.

Οι δύο πρόεδροι θα συνομιλήσουν επίσης για την κατάσταση στο Μαλί, απ' όπου ο γαλλικός στρατός αποχώρησε πρόσφατα, και για την αυξανόμενη ρωσική απειλή στην Αφρική. Η Αλγερία έχει κεντρικό ρόλο στην περιοχή λόγω των χιλιάδων χιλιομέτρων των συνόρων της με το Μαλί, τον Νίγηρα και τη Λιβύη. Διατηρεί επίσης στενή σχέση με τη Ρωσία, τον πρώτο της προμηθευτή όπλων.

Η Αλγερία είναι «πολύτιμη» για όλη την Ευρώπη

Η τριήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Εμάνουελ Μακρόν στην Αλγερία υποδηλώνει το τεράστιο ενδιαφέρον του για τα πλούσια αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Βέβαια, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ενταθεί πρόσφατα επειδή ο Γάλλος πρόεδρος καταλόγισε στην αλγερινή ηγεσία έμμεσα ότι αναβιώνει συνεχώς μνήμες από την ανεξαρτησία της, εννοώντας τη μακρά περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατίας και τα εγκλήματα για τα οποία η Γαλλία είναι υπεύθυνη. Κατόπιν αυτού, η Αλγερία απέσυρε τον πρέσβη της στο Παρίσι, αναγκάζοντας τον Εμμανουέλ Μακρόν να εκφράσει την «λύπη» του γι' αυτήν τη δήλωση.

Αλλά η Αλγερία δεν είναι μόνο «πολύτιμη» για τη Γαλλία αλλά και για όλη την Ευρώπη. Η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο. Οι ειδικοί εκτιμούν τα αποθέματα φυσικού αερίου σε 4 τρισ. κυβικά μέτρα. Διαθέτει επίσης αποθέματα πετρελαίου 1,5 δισ. τόνων. Η Αλγερία θα μπορούσε επίσης μελλοντικά να διαδραματίσει ρόλο ως χώρα διέλευσης, όπως φαίνεται από τα σχέδια αρκετών αφρικανικών χωρών για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Η Αλγερία έχει τεράστιες δυνατότητες» επισημαίνει και ο Ματίας Σέφερ, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στο Αλγέρι, «αλλά από μόνη της δεν μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη, ειδικά όταν χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση». Υπάρχει όμως και ένα άλλο εμπόδιο, όπως λέει. «Οι Αλγερινοί είναι πολύ ξεκάθαροι σε αυτό. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Αλγερινός υπουργός Ενέργειας είπε σε συνέντευξή του στο Spiegel ότι αν κάποιος θέλει να συναλλάσσεται μαζί μας πρέπει πρώτα να επενδύσει. Στην Ευρώπη, λοιπόν, πρέπει πρώτα από όλα να είναι κανείς διατεθειμένος να διαθέσει εκ των προτέρων σημαντικά ποσά για να δημιουργήσει τις υποδομές μαζί με τους Αλγερινούς και μετά να επωφεληθεί από αυτές».

Συνεργασία με ένα ανελεύθερο καθεστώς;

Με πολιτικούς όρους ωστόσο τέτοιες συναλλαγές με την Αλγερία είναι πολύ επικίνδυνες, υποστηρίζει η Μαρία Γιόσουα, εμπειρογνώμων για την χώρα, στο Γερμανικό Ινστιτούτο Παγκόσμιων και Περιφερειακών Μελετών GIGA. «Το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η Ευρώπη είναι η σταθεροποίηση ενός σαφώς αυταρχικού καθεστώτος. Γιατί κλείνει τα μάτια στην καταστροφική εσωτερική πολιτική και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Το κίνημα διαμαρτυρίας συνεχίζει να καταστέλλεται σοβαρά. Υπάρχουν 260 πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι του ειρηνικού κινήματος διαμαρτυρίας και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές στις φυλακές της χώρας. Αυτά τα άτομα καταδικάστηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία περί τρομοκρατίας. Για την Ευρώπη, η οικονομική σταθερότητα βρίσκεται πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκείνες τις αξίες που χαρακτηρίζουν την ΕΕ».

Το βλέπει με τον ίδιο τρόπο ο Γάλλος πρόεδρος; «Ναι», γράφει το γαλλικό περιοδικό Le Point. «Γνωρίζει ότι το σύστημα στρατιωτικών και επιχειρηματιών που κυβερνά τη χώρα επί δεκαετίες δεν σκοπεύει να αλλάξει ούτε ένα γιώτα από το DNA του». Ωστόσο, το περιοδικό δεν πιστεύει ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να αφήσει τις συμφωνίες ενεργειακής πολιτικής να αποτύχουν λόγω θεμελιωδών ζητημάτων πολιτικής και ηθικής σημασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Deutsche Welle

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Σοκ στην Ευρώπη εάν η Ρωσία διακόψει τη ροή φυσικού αερίου - Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Ο Πούτιν αυξάνει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας κατά σχεδόν 140.000

Ουκρανία: Επανήλθε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (IAEA)

gazzetta
gazzetta reader insider insider