UBS: Η Ευρωζώνη είναι ήδη σε ύφεση λόγω της ενεργειακής κρίσης

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Η Ευρωζώνη είναι ήδη σε ύφεση λόγω της ενεργειακής κρίσης
Οι εκτιμήσεις της UBS βασίζονται στο ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν θα ενισχυθούν περισσότερο από τα σημερινά επίπεδα, που βρίσκονται στην περιοχή των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Ευρωζώνη έχει ήδη εισέλθει σε μια «ρηχή» ύφεση της οικονομίας που έχει πυροδοτηθεί από την αυξημένες ενεργειακές τιμές και η οποία πρόκειται να κρατήσει μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με την UBS.

Σε σχετική έκθεση, ο επενδυτικός οίκος αναφέρει πως η Ευρωζώνη θα παρουσιάσει ύφεση 0,1% για το γ' τρίμηνο και 0,2% για το δ' τρίμηνο του 2022.

«Εν μέσω των σημαντικών αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, που πιέζουν την κατανάλωση των νοικοκυριών και τις επενδύσεις, τώρα περιμένουμε πως η Ευρωζώνη θα πληγεί από τεχνική ύφεση» σημειώνεται στο report.

Ακόμα, η UBS υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2023, αναμένοντας ανάπτυξη 0,8% για το επόμενο έτος έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη στο 1,2%

Ενδεχόμενο για περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εκτιμήσεις της UBS βασίζονται στο ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν θα ενισχυθούν περισσότερο από τα σημερινά επίπεδα, που βρίσκονται στην περιοχή των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Εάν χρειαστεί η διανομή αερίου με δελτίο, τότε «η οικονομική ζημιά θα είναι πιθανά πολύ μεγαλύτερη» σημειώνει η UBS.

Σημειώνεται πως και η Morgan Stanley έχει προβλέψει ύφεση για την Ευρωζώνη, που θα ξεκινήσει στο δ' τρίμηνο του 2022.

«Αναμένουμε πιο μακπρόθεσμο αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης προς το επόμενο έτος, καθώς προβλέπουμε πως οι υψηλότερες τιμές και η αβεβαιότητα για τα ενεργειακή αποθέματα θα διατηρηθούν σε μεγάλο μέρος του χειμώνα το 2023-2024.

Ωστόσο, περιμένουμε πως αυτή την αδύναμη περίοδο θα ακολουθήσει η ανάκαμψη, ωθούμενη από τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις» ανέφερε η Morgan Stanley.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βαθύτερη ύφεση - πιο αργή ανάκαμψη για την Ευρωζώνη αναμένει πλέον η Morgan Stanley

gazzetta
gazzetta reader insider insider