HSBC: Στα τέλη του έτους θα σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
HSBC: Στα τέλη του έτους θα σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Την εκτίμηση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να σταματήσει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων μετά το τέλος του έτους, επισημαίνουν σε έκθεσή τους οι επικεφαλής οικονομολόγοι της HSBC

Την εκτίμηση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να σταματήσει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων μετά το τέλος του έτους, επισημαίνουν σε έκθεσή τους οι επικεφαλής οικονομολόγοι της HSBC, καθώς προβλέπουν πως η ύφεση στη ζώνη του ευρώ και η χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές θα οδηγήσουν στον περιορισμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Αναλυτικότερα, η HSBC εκτιμά πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο -αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία επιθετικότερη αύξηση ακόμα και κατά 75 μονάδες βάσης-, ενώ τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο οι αυξήσεις θα πέσουν στις 25 μονάδες βάσης, τερματίζοντας σε αυτό το σημείο την σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

«Εκτιμούμε πως ο κύκλος αυξήσεων στα επιτόκια θα τερματιστεί στα τέλη του 2022 και δεν αναμένουμε νέες αυξήσεις κατά τη διάρκεια του 2023», αναφέρουν στην έκθεσή τους τα στελέχη της HSBC, επισημαίνοντας παράλληλα πως σταδιακά μέχρι το πρώτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί, ενώ ταυτόχρονα ο αντίκτυπος της ύφεσης -που έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής- θα φεύγει από το προκήνιο.

Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενη έκθεσή της, η τράπεζα προέβλεπε πως οι αυξήσεις επιτοκίων θα διαρκέσουν ως και τον Μάρτιο του 2023.

Παράλληλα, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν πως οι πληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του Ευρώ θα φτάσουν στο ανώτατο σημείο τους τον προσεχή Οκτώβριο, με τον πληθωρισμό να φτάνει ως και το 10%, υψηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ύφεσης, οι αναλυτές της HSBC -με επικεφαλής τον Simon Wells, εκτιμούν πως η συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι «αναπόφευκτη», καθώς η συμπίεση των εισοδημάτων των νοικοκυριών την καθιστά σχεδόν βέβαιη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ενέργειες της Coca-Cola HBC στη σκιά του πολέμου της Ουκρανίας – Το χρονικό των εξελίξεων

Ελ Εριάν: H Fed θα συνεχίσει τις επιθετικές κινήσεις στα επιτόκια παρά τη μείωση του πληθωρισμού

Βρετανία: Συρρικνώθηκε η οικονομία το β' τρίμηνο - «Αγκάθι» το κόστος ζωής

gazzetta
gazzetta reader insider insider