Μετά το «όχι» της κυβέρνησης στην πρόταση της Κομισιόν, για την πανευρωπαϊκή μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 15%, και η εγχώρια ενεργοβόρος βιομηχανία τάσσεται κατά του σχεδίου των Βρυξελλών, μέσω της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).
Σύμφωνα με τη δήλωση του Αντώνη Κοντολέοντα, προέδρου της ΕΒΙΚΕΝ, ο «κόφτης» όχι μόνο δεν θα λύσει κάποιο πρόβλημα, αλλά θα έχει δυσανάλογες αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, τυχόν ενεργοποίησή του, σε δεσμευτική βάση, «θα έχει μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις για τη βιομηχανία της χώρας μας, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στην ενεργειακή καταιγίδα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο crash test για την έγκριση της πρότασης είναι προγραμματισμένο για την επικείμενη Έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, την επόμενη Τρίτη 26 Ιουλίου. Εκεί θα τεθεί επί τάπητος ο εισηγούμενος Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στόχος του οποίου είναι να ενεργοποιηθεί άμεσα η μείωση από όλα τα κράτη-μέλη η μείωση κατά 15% της κατανάλωσης αερίου.
«Όχι» του ευρωπαϊκού Νότου στην πρόταση
Η περικοπή θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Μαρτίου 2023, ενώ σε πρώτη φάση θα γίνει σε εθελοντική βάση, με σκοπό να επιταχυνθεί η αποθήκευση καυσίμου στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Ωστόσο, μέσω του Κανονισμού, η Κομισιόν θα αποκτήσει την εξουσία να καταστήσει το ποσοστό μείωσης δεσμευτικό για όλα τα κράτη-μέλη, μία αρμοδιότητα που έως τώρα εναπόκειτο στις αρμόδιες εθνικές αρχές.
Η επιβολή της περικοπής θα ενεργοποιηθεί από τις Βρυξέλλες, στην περίπτωση που η κηρύξουν την Ε.Ε. σε Κατάσταση Επιφυλακής (Επίπεδο Συναγερμού 2), αν υπάρξει μείζονα διαταραχή των εισαγωγών καυσίμου, δηλαδή πλήρης διακοπή των ρωσικών εισαγωγών σε κάποια από τις βασικές «οδούς» διέλευσης. Επίσης, το ίδιο μπορεί να συμβεί έπειτα από αίτημα τριών κρατών-μελών.
Οι έως τώρα δηλώσεις δείχνουν πως στην Έκτακτη Σύνοδο ο ευρωπαϊκός Νότος θα συνασπισθεί εναντίον της πρότασης, καθώς εκτός από την Ελλάδα, ήδη έχουν απορρίψει το σχέδιο των Βρυξελλών η Ισπανία και η Πορτογαλία. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη 12 χώρες έχουν συνταχθεί στην καταψήφιση της πρότασης.
Όσον αφορά τη χώρα μας, στις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονομικού, για τους λόγους που η Ελλάδα τάσσεται κατά του εισηγούμενου Κανονισμού, έρχεται πλέον να προστεθεί και η αρνητική θέση της εγχώρια ενεργοβόρου βιομηχανίας.
Περιορισμοί στη λειτουργία της βιομηχανίας παρά την επάρκεια σε αέριο
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ, η υποχρεωτική μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου κατά 15%, καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου 8μηνου, αντιστοιχεί για τη χώρα μας σε περικοπή μίας ποσότητας περίπου 6,4 εκατ. Μεγαβατώρων.
«Εάν λάβουμε υπόψη μας την υψηλή εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής μας έως και 40% από το φυσικό αέριο, τις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στα λιγνιτωρυχεία μετά την απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε όλη τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα θα επιβληθούν περιορισμοί στη λειτουργία της βιομηχανίας, ενώ μπορεί να υπάρχει επάρκεια σε φυσικό αέριο», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντολέοντα, την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται δογματικά, εδώ και ένα έτος, να δεχθεί λύσεις που θα αντιμετωπίζουν την εκτόξευση στο κόστος του ρεύματος (χρέωση που να αντιστοιχεί στο μέσο κόστος παραγωγής αντί του οριακού). «Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η πρόταση είναι άδικη για τη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα θα έχει δυσανάλογες αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική μας οικονομία», καταλήγει.