Power Pass: «Κόβονται» 9 στις 10 αιτήσεις του β' κύκλου πληρωμών του επιδόματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Power Pass: «Κόβονται» 9 στις 10 αιτήσεις του β' κύκλου πληρωμών του επιδόματος
Πώς και πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουνίου

Χωρίς αποζημίωση μένουν σχεδόν 9 στα 10 νοικοκυριά που περιμένουν να εισπράξουν το επίδομα για το ηλεκτρικό ρεύμα στο δεύτερο κύκλο πληρωμών του Power Pass. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών προέκυψε ότι από τους 600.000 καταναλωτές οι οποίοι δεν πληρώθηκαν στο πρώτο κύκλο καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των αιτήσεων μόνο οι 40.000-50.000 θα δουν χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Για τους περισσότερους, η αίτηση που είχαν υποβάλει «κόπηκε» καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε επιβάρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021 - Μαΐου 2022 ή οι επιβαρύνσεις ήταν μικρότερες των 30 ευρώ που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο επιβάρυνσης για να «ξεκλειδώσει» η αποζημίωσης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα ποσά της αποζημίωσης θα αρχίσουν να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων από μεθαύριο. Σημειώνεται ότι από τα περίπου 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα που υπέβαλαν αιτήσεις, σε κατάσταση αναμονής είχαν μείνει περίπου 600.000 αιτήσεις ενώ για 1,9 εκατ. δικαιούχους επιδότησης από 18 έως και 600 ευρώ της πρώτης φάσης οι πληρωμές είχαν ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.

Χθες και σήμερα πληρώνονται κυρίως αποζημιώσεις των 600 ευρώ καθώς αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως οι πιστώσεις ποσών ξεκίνησαν από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα ποσά. Από το πρώτο γύρο των πληρωμών αποκλείσθηκαν 422.181 αιτήσεις λόγω μη εκπλήρωσης των όρων και των προϋποθέσεων του νόμου όπως για παράδειγμα υψηλότερο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, παρατυπίες με το κοινό ρολό ηλεκτροδότησης, συνολική επιβάρυνση κάτω από 30 ευρώ, άγνωστα στις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία για κύρια κατοικία, μεταβολές στη διεύθυνση χωρίς πιστοποίηση από την ΑΑΔΕ κ.α.

Λογαριασμοί Ιουνίου

Στο μεταξύ έξτρα ενίσχυση συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν εκδοθεί τον Ιούνιο θα λάβουν τα νοικοκυριά χωρίς να χρειασθεί να υποβάλλουν νέα αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Power Pass. Η αποζημίωση θα χορηγηθεί εφόσον μετά τον επανυπολογισμό των επιβαρύνσεων συνολικά για το 7μηνο Δεκεμβρίου - Ιούνιου και την αφαίρεση των κρατικής επιδότησης, των εκπτώσεων των παρόχων και του επιδόματος προκύψει πρόσθετο κόστος.

Για παράδειγμα αν η καθαρή επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό για όλη την περίοδο (Δεκέμβριος 2021 – Ιούνιος 2022) είναι 500 ευρώ θα αποζημιωθεί για το 60% δηλαδή για 300 ευρώ. Αν το νοικοκυριό έχει λάβει ήδη επίδομα 250 ευρώ από τα 300 ευρώ θα αφαιρεθούν τα 250 οπότε θα εισπράξει επιπλέον 50 ευρώ. Αν δικαιούχος έχει λάβει 600 ευρώ επίδομα για την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαΐου δεν θα λάβει καμία πρόσθετη ενίσχυση για τον λογαριασμό του Ιουνίου ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης καθώς έχει ήδη εξαντλήσει το ανώτατο ποσό της αποζημίωσης που είναι τα 600 ευρώ.

Αντίθετα αν κάποιος είχε έως τον Μάιο επιβάρυνση 29 ευρώ και δεν έλαβε καμία ενίσχυση και τώρα με την προσθήκη του Ιουνίου αυξηθεί η επιβάρυνση στα 40 ευρώ θα λάβει ενίσχυση 24 ευρώ. Η καταβολή των χρημάτων αναμένεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα ύψη η αξία ανακύκλωσης των ηλιακών πάνελ μέχρι το 2037

Τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο για διακοπή του ρωσικού αερίου - Το ακραίο σενάριο περιορισμού εφοδιασμού

Lamda – Ελληνικό: Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη του 50όροφου «Marina Residential Tower» - Οκτώβριο οι εργασίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider