Ρεύμα: Ξεκινά το πλαφόν – «Υπερέσοδα» άνω των 150 εκατ. τον Ιούλιο θα πάνε για επιδοτήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Ξεκινά το πλαφόν – «Υπερέσοδα» άνω των 150 εκατ. τον Ιούλιο θα πάνε για επιδοτήσεις
Στα 722 εκατ. ευρώ του «πακέτου» του Ιουλίου, η παρακράτηση των «υπερεσόδων» θα καλύψει τουλάχιστον το 20%. Θέμα λίγων ημερών η επιβολή ανώτατων ορίων αμοιβής για τους ηλεκτροπαραγωγούς, αφού μπορεί να εκδοθούν ακόμη και σήμερα η ΚΥΑ και η Υπουργική Απόφαση που απαιτούνται.

Θέμα λίγων ημερών είναι να «ενεργοποιηθεί» η παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, για την επιβολή πλαφόν στις αμοιβές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Έτσι, ακόμη και σήμερα μπορεί να εκδοθεί η Κοινή Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, η οποία θα καθορίζει το ύψος στο οποίο θα κινείται το ύψος των ανώτατων αποζημιώσεων ανά τεχνολογία παραγωγής. Θα ακολουθήσει άμεσα η Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με την οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το πλαφόν, ώστε να ξεκινήσει η παρακράτηση των «υπερεσόδων» των μονάδων, δηλαδή των ποσών που ξεπερνούν αυτό το «ταβάνι» εύλογων αμοιβών που θα καθορισθεί.

Υπενθυμίζεται ότι τα «υπερέσοδα» θα καταλήγουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), ώστε να ενισχύσουν τους υφιστάμενους πόρους του, για τη χρηματοδότηση των ακόμη μεγαλύτερων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, ώστε να αποκλιμακωθούν ακόμη περισσότερο οι επιβαρύνσεις των καταναλωτών.

Από «νερά», λιγνίτες και αέριο άνω του 20% των επιδοτήσεων Ιουλίου

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, ήδη από τον τρέχοντα μήνα θα φανεί η σημαντική ενίσχυση των ταμειακών ροών του ΤΕΜ από τα «υπερέσοδα» των παραγωγών. Κι αυτό γιατί προβλέπεται ότι μόνο από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, τους λιγνιτικούς σταθμούς και τις μονάδες αερίου, θα παρακρατηθεί τον Ιούλιο ένα ποσό γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εισρεύσει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τα μέτρα ενίσχυσης των καταναλωτών τον Ιούλιο θα αγγίξουν τα 722 εκατ. ευρώ, προβλέποντας γενναία και «οριζόντια» αύξηση των επιδοτήσεων. Επομένως, σε αυτό το ποσό, η συμμετοχή των «υπερεσόδων» θα αγγίξει ούτε λίγο ούτε πολύ το 20% - με άλλα λόγια σε κάθε 5 ευρώ επιδότησης, το 1 ευρώ θα προέλθει από τα «υπερέσοδα».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, στην πραγματικότητα, η συνεισφορά του πλαφόν θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη. Κι αυτό γιατί στα 150 εκατ. ευρώ, δεν έχουν συνυπολογισθεί οι πλεονάζουσες αμοιβές ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος 150 MW, τα οποία συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, αφού έχουν λήξει οι συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσής τους.

Μετάθεση της συνεισφοράς του κρατικού προϋπολογισμού

Την ίδια στιγμή, η προσθήκη των «υπερεσόδων» στο ΤΕΜ μεταθέτει επίσης την αξιοποίηση κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, αν ο μηχανισμός του πλαφόν δεν έμπαινε σε εφαρμογή τον τρέχοντα μήνα, τότε θα έπρεπε ήδη από τον Ιούλιο να αξιοποιηθούν κρατικά κονδύλια – τα οποία είναι πεπερασμένα, λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών στην επιβάρυνση του ελλείμματος.

Παράλληλα, όπως έχει γράψει το Insider.gr, έστω και μερικώς, ο μηχανισμός του πλαφόν «ψαλιδίζει» την αύξηση των κρατικών κονδυλίων που θα χρειαστεί για να συγκρατηθούν οι λιανικές τιμές ρεύματος, στην περίπτωση που επιμείνει η άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Κι αυτό γιατί, όσο αυξάνονται οι χονδρεμπορικές τιμές, τόσο αυξάνονται και τα «υπερέσοδα» που παρακρατώνται από τους παραγωγούς, για να χρηματοδοτηθούν οι ακόμη μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Οι ανώτατες αμοιβές ανά τεχνολογία

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η KYA για τον καθορισμό των πλαφόν θα προβλέπει ότι το «ταβάνι» για τα μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς θα καθορισθεί στα 112 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι όταν η χονδρεμπορική τιμή «κλείσει» σε υψηλότερα επίπεδα (π.χ. όπως χθες που διαμορφώθηκε στα 323,78 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), τότε από κάθε Μεγαβατώρα που παράγει ένα υδροηλεκτρικό, θα παρακρατούνται οι επιπλέον αποζημιώσεις (211,78 ευρώ ανά Μεγαβατώρα χθες) για να «οδεύσουν» στο ΤΕΜ. Αντίστοιχα, το «ταβάνι» των αποζημιώσεων για τις ΑΠΕ, θα προβλέπεται στα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στην περίπτωση των θερμοηλεκτρικών μονάδων, ο καθορισμός των πλαφόν θα γίνεται μέσω μαθηματικού τύπου, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τα κόστη τους. Αυτοί είναι η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων (για τις λιγνιτικές μονάδες) και οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων και φυσικού αερίου (για τις μονάδες αερίου).

Στις λιγνιτικές μονάδες, άλλες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη είναι το Κόστος Εξόρυξης Λιγνίτη, ο Μέσος Βαθμός Απόδοσης, ο Μέσος Συντελεστής Εκπομπών και το Σταθερό Κόστος Λειτουργίας & Συντήρησης. Στις μονάδες αερίου, τα υπόλοιπα στοιχεία που καθορίζουν το πλαφόν είναι τα Λοιπά Κόστη Αερίου, ο Συντελεστής Κατωτέρας Θερμογόνου Δύναμης,ο Μέσος Βαθμός Απόδοσης Μονάδας, ο Μέσος Συντελεστής Εκπομπών και το Σταθερό Κόστος Λειτουργίας & Συντήρησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Βήμα προς τα εμπρός» για την υβριδική μονάδα στο Αμάρι της Κρήτης

Αέριο: Εγκαίνια την Παρασκευή του νέου ελληνοβουλγαρικού αγωγού παρουσία Μητσοτάκη

Σκρέκας για επιδότηση ρεύματος Ιουλίου: Κάλυψη όλων των κατοικιών και όλης της κατανάλωσης - Στα 0,2 ευρώ/κιλοβατώρα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider