Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Η ΕΕ εξετάζει την εξαίρεση για τις παραδόσεις μέσω αγωγών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Η ΕΕ εξετάζει την εξαίρεση για τις παραδόσεις μέσω αγωγών
Το σχέδιο αφορά την εξαίρεση από το εμπάργκο των ποσοτήτων πετρελαίου που έρχονται μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, του μεγαλύτερου στον κόσμο.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, η Κομισιόν εξετάζει την εξαίρεση των μεγάλων αγωγών πετρελαίου από το ενεργειακό εμπάργκο που θέλει να επιβάλει στη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο αφορά την εξαίρεση από το εμπάργκο των ποσοτήτων πετρελαίου που έρχονται μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, του μεγαλύτερου στον κόσμο, για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπως ανέφερε στέλεχος της Κομισιόν, χωρίς να προσδιορίζεται ακόμα το μέχρι πότε θα μπορούσε να διαρκέσει αυτή η εξαίρεση.

Η κίνηση έχει ως στόχο να κάμψει τις αντιδράσεις από χώρες της ΕΕ στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, όπως η Ουγγαρία, ώστε το σχέδιο να διασφαλίσει την παροχή πετρελαίου στη χώρα του Βίκτορ Ορμπάν.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters πως «η ιδέα είναι να «μοιράσουμε» το εμπάργκο, σε παραδόσεις μέσω αγωγών και σε παραδόσεις μέσω θάλασσας. Οι παραδόσεις μέσω αγωγών θα μπορούσαν να εξαιρεθούν μέχρι να υπάρξει μια λύση» συμπλήρωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το σχέδιο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από όλους τους ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ορμπάν.

Σημειώνεται πως στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί το τελευταίο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία, που η Κομισιόν είχε ανακοινώσει προ εβδομάδων και το οποίο πέρα από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αφορά και την απαγόρευση ενασχόλησης των Ρώσων με το real estate στην ΕΕ.

Να θυμίσουμε πως την Τρίτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται επίσης για να διασφαλίσει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα επιτρέπεται να πουλά πετρέλαιο σε άλλες περιοχές σε υψηλότερες τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Καμία συμφωνία για επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Λάιεν: Θέμα ημερών η συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider