Η Ρωσία μειώνει το βασικό επιτόκιο στο 11%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία μειώνει το βασικό επιτόκιο στο 11%
Επικαλούμενη την επιβράδυνση του πληθωρισμού και την ανάκαμψη του ρουβλίου.

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου στο 11%, από 14% προηγουμένως, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (CBR), επικαλούμενη την επιβράδυνση του πληθωρισμού και την ανάκαμψη του ρουβλίου.

Σε μια έκτακτη συνεδρίαση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επέλεξαν ακόμα μια μείωση κατά 300 μονάδες βάσης, την τρίτη στη σειρά, έπειτα από την έκτακτη αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 20% από 9,5%, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων από τις δυτικές χώρες.

Το ρούβλι αντέδρασε πτωτικά στην είδηση και αυτή τη στιγμή υποχωρεί 2,73% έναντι του δολαρίου στα 60.95 ρούβλια ανά δολάριο.

«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν σημαντική επιβράδυνση στους τρέχοντες ρυθμούς αύξησης των τιμών. Η πληθωριστική πίεση μειώνεται λόγω της δυναμικής της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου καθώς και της αισθητής πτώσης των πληθωριστικών προσδοκιών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

«Τον Απρίλιο ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 17,8%, ωστόσο, με βάση την εκτίμηση στις 20 Μαΐου, επιβραδύνθηκε στο 17,5%, με μείωση ταχύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ρωσίας τον Απρίλιο».

Το ρούβλι, έχοντας υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό των 150 έναντι του δολαρίου στις 7 Μαρτίου, εβδομάδες αφότου τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν την εισβολή στην Ουκρανία, επανήλθε σε υψηλό δύο ετών, αγγίζοντας για λίγο τα 53 ρούβλια την Τρίτη, έπειτα τα μέτρα της CBR για τον έλεγχο των κεφαλαίων.

«Οι εξωτερικές συνθήκες για τη ρωσική οικονομία εξακολουθούν να είναι δύσκολες, περιορίζοντας σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. Οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μειώθηκαν κάπως, επιτρέποντας τη χαλάρωση ορισμένων μέτρων ελέγχου κεφαλαίων», πρόσθεσε.

«Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Τράπεζας της Ρωσίας, δεδομένης της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, ο ετήσιος πληθωρισμός θα μειωθεί στο 5–7% το 2023 και θα επιστρέψει στο 4% το 2024», κατέληξε η Κεντρική Τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία την Παρασκευή θέλει να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος σε ρούβλια - Ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία;

Η ΕΕ έχει «παγώσει» 23 δισ. ευρώ της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας - Κάτω των εκτιμήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider