Βιλερουά Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Η αδυναμία του ευρώ απειλεί τη σταθερότητα των τιμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιλερουά Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Η αδυναμία του ευρώ απειλεί τη σταθερότητα των τιμών
Η αδυναμία του ευρώ στις συναλλαγματικές αγορές μπορεί να απειλήσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να οδηγήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο, ανέφερε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Η αδυναμία του ευρώ στις συναλλαγματικές αγορές μπορεί να απειλήσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να οδηγήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο, ανέφερε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό.

Την περασμένη Πέμπτη το ευρώ έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 2017, ενώ σήμερα κινείται σταθεροποιητικά στα 1,041 δολάρια. Η αδυναμία του ευρώ καθιστά τα εισαγόμενα σε δολάρια αγαθά και εμπορεύματα - όπως το πετρέλαιο - πιο ακριβά, τροφοδοτώντας τις πιέσεις τιμών που έχουν ήδη οδηγήσει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σε επίπεδα ρεκόρ.

«Επιτρέψτε μου να το τονίσω αυτό: Θα παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στην πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία, ως σημαντική κινητήρια δύναμη του εισαγόμενου πληθωρισμού», ανέφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέδριο της Τράπεζας της Γαλλίας. «Ένα ευρώ που είναι πολύ αδύναμο θα ήταν αντίθετο με τον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε ότι τον Ιούνιο αναμένεται μια «αποφασιστική» συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ακολουθούμενη από ένα «ενεργό καλοκαίρι» στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. «Ο ρυθμός των περαιτέρω βημάτων θα λάβει υπόψη τα δεδομένα της πραγματικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού με κάποια προαιρετική και σταδιακή προοπτική», τόνισε.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει «τουλάχιστον να κινηθούν προς το ουδέτερο επιτόκιο», σημείωσε, στο οποίο η νομισματική στάση της κεντρικής τράπεζας ούτε τονώνει την οικονομία ούτε την εμποδίζει.

Σημειώνεται πως το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ είναι στο -0,5% και βρίσκεται σε αρνητικό ποσοστό από το 2014.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: «Ακριβό» το πετρέλαιο στην Ευρώπη και το 2023 -Στο 2,7% η ανάπτυξη φέτος

Η δίδυμη κρίση και η ώρα αποφάσεων για την Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider