SocGen: Ρευστοποιεί τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα - «Βλέπει» διεύρυνση των spreads της περιφέρειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
SocGen: Ρευστοποιεί τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα - «Βλέπει» διεύρυνση των spreads της περιφέρειας
Δεδομένου ότι οι καμπύλες 5-15 ετών και 5-20 ετών των ελληνικών ομολόγων πράγματι έχουν γίνει πιο απότομα ανοδικές, η SocGen ρευστοποιεί τις θέσεις της

Tην πιθανότητα περαιτέρω διεύρυνσης των spreads για τα ομόλογα της περιφέρειας, επισημαίνει σε έκθεση της η Société Générale , καθώς η προοπτική ύφεσης είναι ολοένα και πιο ορατή, ενώ κατοχυρώνει τα κέρδη από το trade που πρότεινε πριν από δύο εβδομάδες στα ελληνικά ομόλογα ρευστοποιώντας τις θέσεις της.

Υπενθυμίζεται πως η Société Générale συνέστησε την αγορά 5ετών ελληνικών χρεογράφων (λήξης 22 Απρίλιου 2027) και την πώληση 15ετών ή 20ετών ελληνικών ομολόγων (λήξης 30/1/37 ή 30/1/42) και την ακριβώς αντίθετη θέση στα swaps, καθώς ανέμενε τις καμπύλες στο τμήμα 5 - 15 ετών και 5 - 20 ετών να λάβουν εκ νέου μια ανοδική κλίση.

Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι οι καμπύλες 5-15 ετών και 5-20 ετών των ελληνικών ομολόγων πράγματι έχουν γίνει πιο απότομα ανοδικές, η SocGen ρευστοποιεί τις θέσεις της. Εν γένει, η SocGen διατηρεί την ουδετερότητα της για τα spreads της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα για το 10ετές ιταλικό ομόλογο έναντι του γερμανικού στις 200 μονάδες βάσης, αν και επισημαίνει κινδύνους διεύρυνσης στις 230 μονάδες βάσης στο τέλος του έτους.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, τα spreads της περιφέρειας σταμάτησαν την διεύρυνση της πορείας τους την περασμένη εβδομάδα, με τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων να μειώνονται σημαντικά. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από το risk-off περιβάλλον και τι θα γίνει με τα παγκόσμια πιστωτικά περιθώρια.

Όπως αναφέρει η γαλλική τράπεζα η προοπτική οικονομικής συρρίκνωσης επηρεάζει τα ομόλογα διά μέσου της απομείωσης της αξιοπιστίας των κρατών καθώς αποδυναμώνεται η δυνατότητα τους να παράγουν έσοδα μέσω φόρων και αυξάνεται η ανάγκη για δημοσιονομικά πακέτα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερες δανειακές ανάγκες και υψηλότερο χρέος, υπονομεύοντας την αποπληρωμή τους.

Επιπλέον, επισημαίνει η SocGen, μία ύφεση «γεννάει» την τάση στους επενδυτικούς κύκλους για απομάκρυνση από περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, διευρύνοντας έτσι τα spreads.

Αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η τράπεζα εκτιμά πως η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα οδηγήσει σε ανοδική πορεία τα spreads για το υπόλοιπο του έτους, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια σταθεροποίηση.

Η γαλλική τράπεζα υπογραμμίζει ως αισιόδοξες τις εξελίξεις μετά την πανδημία καθώς πολλές οικονομίες που υπήρξαν «εύθραυστες», ανάμεσα τους και η Ελλάδα, έχουν υποβληθεί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και έχουν ανακάμψει γρήγορα. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη απέφυγαν μια υποβάθμιση και οι μέσες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας έχουν γενικά βελτιωθεί από το 2021, με τους φόβους για τη βιωσιμότητα του χρέους να είναι πολύ πιο αδύναμοι από ό,τι στο παρελθόν. Επί παραδείγματι, η αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P (σε BB +) στα τέλη Απριλίου ακολουθήθηκε από η αναβάθμιση της Ιρλανδίας την περασμένη εβδομάδα σε A1 από το A2 από την Moody's και τη θετική αναθεώρηση του outlook της Πορτογαλίας από την Fitch. Σημειώνεται πως όλα βασίζονται στις ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις των κρατών παρά τα κάποτε εύθραυστα πιστωτικά τους προφίλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η στρατηγική της Société Générale για τα ελληνικά ομόλογα - Τι προτείνει

Société Générale: Σειρά αναβαθμίσεων για την Ελλάδα - Σε επενδυτική βαθμίδα έως το α' εξάμηνο του 2023

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poor's σε «BB+» με σταθερό outlook - Στο 3,4% η ανάπτυξη το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider