Απρόσμενη συρρίκνωση για τη βρετανική οικονομία το α' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απρόσμενη συρρίκνωση για τη βρετανική οικονομία το α' τρίμηνο
Στο 0,8% η ανάπτυξη, χαμηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο και τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Mε χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι το τελευταίο τρίμηνο του 2021 αναπτύχθηκε η οικονομία της Ηνωμένου Βασιλείου το πρώτο τρίμηνο, ενώ εμφάνισε σημάδια μειωμένης δυναμικής τον Μάρτιο, καθώς η κρίση του κόστους ζωής επιβάρυνε την οικονομική δραστηριότητα.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,8% από Ιανουάριο έως Μάρτιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, υποχωρώντας από την αύξηση 1,3% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1%.

Τον Μάρτιο, η οικονομία συρρικνώθηκε οριακά κατά 0,1%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σηματοδοτώντας ότι η δυναμική αποδυναμώθηκε περαιτέρω στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Σύμφωνα με την ONS, η ανάπτυξη τους πρώτους τρεις μήνες του έτους οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 0,6%, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις μεγάλες κινήσεις στις διεθνείς εμπορικές ροές.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η βρετανική οικονομία θα συνεχίσει να επιβραδύνεται το δεύτερο τρίμηνο, με αυξανόμενους κινδύνους συρρίκνωσης, καθώς οι υψηλότερες τιμές και τα επιτόκια επηρεάζουν τη δραστηριότητα και συμπιέζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Κυβερνητικές υποσχέσεις για μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό

Βρετανία: Φορολογήστε τα υπερκέρδη των πετρελαϊκών- ενεργειακών εταιρειών

gazzetta
gazzetta reader insider insider