Ανοίγει ο δρόμος για κοσμογονία στη διαχείριση ακινήτων 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει ο δρόμος για κοσμογονία στη διαχείριση ακινήτων 
Ακίνητα
Τα χαρτοφυλάκια Skyline της Alpha Bank και Tethys της Intrum Hellas που βρίσκονται στην τελική ευθεία, ανοίγουν τον δρόμο για μεγαλύτερα deals στην αγορά ακινήτων. Χαρτοφυλάκιο 1.000 ακινήτων προς πώληση, εξετάζει η Εθνική Τράπεζα. Δέκα υπο – χαρτοφυλάκια της τιτλοποίησης Galaxy, σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά η Cepal.

Κοσμογονία στη διαχείριση ακινήτων από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης αναμένεται το προσεχές διάστημα. Τα projects που έχουν δρομολογηθεί και θα φέρουν τις πρώτες μεγάλες ανακατατάξεις στην αγορά, αναμένεται να ακολουθηθούν με γεωμετρική πρόοδο και μέγεθος από άλλα που αυτή τη στιγμή επωάζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, αυτή τη στιγμή εξετάζονται δύο projects τα οποία αφορούν απευθείας πωλήσεις ακινήτων και πωλήσεις μέσω διάθεσης χαρτοφυλακίων NPLs στη δευτερογενή αγορά. Πρόκειται αφενός για την πώληση 1.000 ακινήτων που, κατά τις πληροφορίες, σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα να βγάλει στην αγορά μέχρι τα τέλη του έτους. Αφετέρου, για την πώληση στη δευτερογενή αγορά από τη Cepal, δέκα μικρών χαρτοφυλακίων που προέρχονται από την τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank. Και οι δύο σχεδιαζόμενες κινήσεις κλιμακώνουν το μέγεθος των πωλήσεων ακινήτων, αφού μέχρι στιγμής σε bulk sales δεν έχουν «πακεταριστεί» πάνω από 500 – 600 ακίνητα, ενώ επίσης μία τιτλοποίηση δεν έχει «γεννήσει» τόσα επιμέρους χαρτοφυλάκια στη δευτερογενή αγορά.

Η κινητικότητα σε αυξημένη κλίμακα που αναμένεται στο υπόλοιπο της χρονιάς για τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων, στην πλειοψηφία τους με ενέχυρα σε ακίνητα, αλλά και για την αυτοτελή διάθεση ακινήτων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αναμένεται να προσελκύσει και νέους επενδυτές στην εγχώρια αγορά.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο για την αγορά των NPLs που πραγματοποιηθεί ετησίως η Smith Novak, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas, Γιώργος Γεωργακόπουλος έδωσε το στίγμα των επενδύσεων που έρχονται προσεχώς. Όπως είπε, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να δημιουργηθούν στην αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων ευκαιρίες για επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ, με περιορισμένο ρίσκο λόγω της ωρίμανσης της αγοράς, προσελκύοντας και νέα επενδυτικά κεφάλαια πέραν των funds που έχουν ήδη εισέλθει στην ελληνική αγορά.

Ο κ. Γεωργακόπουλος είπε ότι μέχρι σήμερα, στην εγχώρια αγορά έχουν τοποθετηθεί περίπου 2,5 δισ. ευρώ μέσω αγοράς χαρτοφυλακίων NPEs και 0,5 δισ. ευρώ μέσω της απόκτησης τίτλων ενδιάμεσης εξασφάλισης στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων που έχουν γίνει. Εκτίμησε ότι στη δευτερογενή αγορά που ξεκινά τώρα λόγω των τιτλοποιήσεων που έχουν υλοποιηθεί και των πλάνων ρευστοποίησης που αυτές περιλαμβάνουν, θα υπάρξει ένα επόμενο κύμα συναλλαγών με επενδύσεις που αναμένεται να υπερβούν τα 2 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε δε, ότι επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ θα λάβουν χώρα στα ακίνητα που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στην αγορά ακινήτων υπάρχουν αυτή τη στιγμή εν εξελίξει οι διαδικασίες σε δύο mega – projects, τα οποία θα δώσουν τον τόνο στις επόμενες κινήσεις της αγοράς.

- Αφενός, το project «Tethys», χαρτοφυλάκιo μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, συνολικής αξίας 291,4 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως ακίνητα από ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες και έχει βγάλει προς πώληση η Intrum Hellas ως διαχειρίστρια των τιτλοποιήσεων «Sunrise I», «Sunrise II», «Vega II» και «Vega ΙΙΙ. To ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για το χαρτοφυλάκιο είναι ισχυρό και από πλευράς συμμετοχής (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δέκα προσφορές), αλλά και από πλευράς υποβληθέντων τιμημάτων.

Η πολύ μεγάλη συμμετοχή υποψηφίων δικαιολογείται από τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου, το οποίο περιλαμβάνει δάνεια 73 επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου με εξασφαλίσεις 258 εκατ. ευρώ σε 75 ξενοδοχειακές μονάδες (αθροιστικής δυναμικότητας 4.273 δωματίων) 4 και 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα, με το 50,4% εξ αυτών να βρίσκεται σε ελληνικά νησιά (Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονος, Σκιάθος, Κως, κ.ά.). Σχεδόν στο 47,7% του χαρτοφυλακίου υπάρχει και πρώτη προσημείωση, ενώ πάνω από το 70% των δανείων έχουν καταγγελθεί. Δεσμευτικές προσφορές δεν έχουν κατατεθεί ακόμη, κάτι που αναμένεται τον Ιούλιο.

- Αφετέρου, το project «Skyline» της Alpha Bank για το οποίο έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, κατά τις πληροφορίες, από τα σχήματα Invel - Prodea, Dimand -HIG και BrookLane – Bain. Προσφορά φέρεται να κατέθεσαν επίσης η Davidson Kempner, τα funds York και Matrix και γνωστός Λιβανέζος επενδυτής. Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι ένα από τα τρία κοινοπρακτικά σχήματα έχουν το προβάδισμα από πλευράς προσφερόμενου τιμήματος, καθώς αυτό κινείται σε discount χαμηλότερο του 20%.

Η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή από την Alpha Bank αναμένεται τον Ιούνιο. Ο επενδυτής που θα το αναλάβει θα αποκτήσει επίσης την Alpha Αστικά Ακίνητα η οποία θα συγχωνευθεί με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων της Alpha Bank, AREMI, δημιουργώντας την επενδυτική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων της Alpha Bank σε σύμπραξη με τον στρατηγικό επενδυτή.

Το «Skyline» περιλαμβάνει 573 ανακτηθέντα από πλειστηριασμούς, καθώς και ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα από την Alpha Bank (μεταξύ αυτών και το εμβληματικό κτίριο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας επί της οδού Αιόλου, απέναντι από το πρώην Χρηματιστήριο), αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνονται περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets), εκτιμώμενης αξίας περί τα 280 εκατ. ευρώ, περίπου 320 ακίνητα τα οποία χρειάζονται εργασίες ανακαίνισης/αναβάθμισης για να επανατοποθετηθούν στην αγορά (value -add) και η αξία τους υπολογίζεται γύρω στα 180 εκατ. ευρώ και, τέλος, 205 κατοικίες και διαμερίσματα, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινά η «μάχη» για 700.000 ακίνητα από ενέχυρα δανείων – Προς πώληση ή επαναγορά από δανειολήπτες

Γεωργακόπουλος - Intrum: Ευκαιρίες για επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ, στην αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων

Κ. Γεωργιάκος: Ακίνητα άνω του 1 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο της Intrum Hellas REO Solutions – Πού υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον

gazzetta
gazzetta reader insider insider