ΕΕ: «Αγώνας δρόμου» για εύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας - Τι θα γίνει με τις πληρωμές της 20ης Μαΐου;

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: «Αγώνας δρόμου» για εύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας - Τι θα γίνει με τις πληρωμές της 20ης Μαΐου;
Η πίεση αυξάνεται καθώς η επόμενη πληρωμή τοποθετείται στις 20 Μαΐου, και αν δεν δεχτούν τα ευρωπαϊκά κράτη να ακολουθήσουν τις απαιτήσεις της Ρωσίας, κάτι που και η ίδια η Κομισιόν προτείνει, σημαίνει πως θα «κοπεί» η παροχή του αερίου και σε άλλες χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

«Αγώνας δρόμου» διεξάγεται στην ΕΕ για να βρεθούν εναλλακτικές πηγές παροχής πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά και από την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την προμήθεια στα δύο κράτη-μέλη της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλι.

Όπως ανακοίνωσε χθες η γαλλική προεδρία, θα αναζητηθούν λύσεις στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαΐου, για να δοθούν απαντήσεις για το πώς θα χειριστούν το ζήτημα των πληρωμών τα κράτη-μέλη. Ήδη, τα διεθνή μέσα αναφέρουν αντιδράσεις μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα, και την απαίτηση χωρών να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία -με την υποστήριξη της Ελλάδας, της Σλοβακίας, της Δανίας, της Λετονίας, του Βελγίου, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Φινλανδίας- διαμαρτυρήθηκαν σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών για την έλλειψη σαφήνειας από πλευράς Κομισιόν, με την Πολωνία να επισημαίνει ότι η επιλεκτική ερμηνεία του ρωσικού διατάγματος ήταν ένα εργαλείο για τη Ρωσία για να «σπάσει» την αλληλεγγύη της ΕΕ.

Τώρα, η πίεση αυξάνεται καθώς η επόμενη πληρωμή τοποθετείται στις 20 Μαΐου, και αν δεν δεχτούν τα ευρωπαϊκά κράτη να ακολουθήσουν τις απαιτήσεις της Ρωσίας, κάτι που και η ίδια η Κομισιόν προτείνει, σημαίνει πως θα «κοπεί» η παροχή του αερίου και σε άλλες χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

«Δουλεύουμε χέρι με χέρι με τα κράτη-μέλη για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές προμήθειες αερίου από τους εταίρους μας», δήλωσε την Τετάρτη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Σε αυτές συγκαταλέγονται η συμφωνία με τον Τζο Μπάιντεν για παροχή 15 εκατ. κυβικών μέτρων LNG των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και συμφωνίες με μεσανατολικές χώρες, ή μέσω αγωγών της Νορβηγίας ή της Β. Αφρικής. Στόχος, η Ευρώπη να «εισέλθει» στον επόμενο χειμώνα με το 80% των αποθηκών της γεμάτο, και με περιορισμό των ρωσικών προμηθειών στα δύο τρίτα έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο, το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό ανάμεσα στα κράτη-μέλη, πυροδοτώντας την κριτική τόσο ενάντια στην Ένωση όσο και ειδικότερα για την πρώτη δύναμη της, την Γερμανία. Ανάμεσα στους κριτικούς, και ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι, που εξαπολύει κατηγορίες πως οι συνεχιζόμενες αγορές ρωσικής ενέργειας από τα ευρωπαϊκά κράτη ισοδυναμούν με χρηματοδότηση του πολέμου ενάντια στην χώρα του.

Και αυτό, γιατί για την Ρωσία το 40% των εσόδων της αποτελείται από τις πωλήσεις πετρελαίου και αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, ωθώντας το Κρεμλίνο να «τρέξει» για να υπογράψει και νέα deal, όπως με την Ινδία, για να περιορίσει το πλήγμα στην οικονομία της σε περίπτωση ολικής διακοπής της προμήθειας στην ΕΕ.

Το «τεχνικό» κομμάτι των πληρωμών και οι όροι των συμβάσεων

Αλλά όσον αφορά τις πληρωμές, που είναι και η βασική προϋπόθεση που θέτει το Κρεμλίνο για να μην διακόψει την παροχή, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σύνθετα, φέρνοντας προβληματισμούς στην Κομισιόν.

Η απαίτηση της Ρωσίας συνίσταται στο εξής: οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην ρωσική Gazprombank, ο ένας σε ευρώ και ο άλλος σε ρούβλια. Οι εταιρείες θα κάνουν τις πληρωμές τους σε ευρώ, τα οποία ακολούθως θα μεταφέρονται στον άλλο λογαριασμό και θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Η Κομισιόν υπερασπίζεται πως με την αρχική πληρωμή των εταιρειών σε ευρώ, τηρούνται οι όροι της σύμβασης, προειδοποιώντας τις ευρωπαϊκές εταιρείες πως το «άνοιγμα» του δεύτερου λογαριασμού και η μετατροπή σε ρούβλια, συνιστά δανεισμό της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας που παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ ενάντια στην Ρωσία. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Κομισιόν πρόκειται να επεκτείνει τις τελευταίες εφαρμόζοντας έναν έκτο γύρο, που πιθανότατα θα περιλαμβάνει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, αν και χώρες όπως η Γερμανία και Ουγγαρία ακόμα «αντιστέκονται».

Η πίεση που ασκείται είναι τόσο έντονη, που ήδη ευρωπαϊκές εταιρείες «ενδίδουν» στις απαιτήσεις της Ρωσίας, όπως ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV, αλλά και η ιταλική Eni. Σύμφωνα με το Bloomberg, τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια και 10 έχουν ανοίξει τους λογαριασμούς στη Gazprombank.

«Ποιος είναι πιο ανθεκτικός;»

Αρκετές ωστόσο είναι οι εταιρείες που εναρμονίζονται με τις οδηγίες της Κομισιόν για μη συμμόρφωση με τις ρωσικές απαιτήσεις.

Η γαλλική TotalEnergies σταμάτησε να αγοράζει ρωσικό αργό για τα τέσσερα διυλιστήρια πετρελαίου της στη Γαλλία και το Βέλγιο, αν και εξακολουθεί μια σύμβαση προμήθειας για το διυλιστήριο της στη Γερμανία, τονίζοντας πως σύντομα θα το αντικαταστήσει με μη ρωσικό πετρέλαιο που θα εισάγεται από το πολωνικό λιμάνι του Γκντανσκ.

Από την άλλη, η Exxon Mobil, η οποία κατέχει έξι διυλιστήρια στην ηπειρωτική Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην υπογράψει νέα συμβόλαια για ρωσικό πετρέλαιο.

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κ. Κάρινς δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι κινήσεις της Ρωσίας πιθανότατα προορίζονται ως προειδοποιήσεις προς την ΕΕ να αναστείλει ή να σταματήσει οριστικά τις προετοιμασίες της για πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Το ερώτημα είναι ποιος είναι πιο ανθεκτικός;» διερωτήθηκε ο κ. Κάρινς, καλώντας τους συναδέλφους του στην ΕΕ να μην αποθαρρύνονται. «Οι Ουκρανοί πληρώνουν με τη ζωή τους, εμείς πληρώνουμε με υψηλότερες τιμές ενέργειας».

Περαιτέρω διακοπές φυσικού αερίου από τη Ρωσία πιθανότατα θα οδηγούσαν τις τιμές των καυσίμων ακόμα υψηλότερα, σύμφωνα με αναλυτές, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στην επιβράδυνση της οικονομίας της ΕΕ και πυροδοτώντας υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας παγκοσμίως.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται επί του παρόντος κάτω από το ανώτατο όριο του Μαρτίου, αλλά πολύ πάνω από τα επίπεδά τους πριν από ένα χρόνο και παραμένουν βασική πηγή πληθωριστικής πίεσης στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Πολωνία αγοράζει ακόμα ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της Γερμανίας - Η Φινλανδία αρνείται τις πληρωμές σε ρούβλια

Η αυστριακή OMV και η ιταλική ENI ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο

ΕΕ: Τα κράτη απαιτούν σαφήνεια για τις πληρωμές αερίου σε ρούβλι - Τι στάση κρατά η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider