Η αυστριακή OMV και η ιταλική ENI ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αυστριακή OMV και η ιταλική ENI ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο
Και η γερμανική Uniper δήλωσε ότι πρόκειται να μεταφέρει τις πληρωμές της για το ρωσικό αέριο σε μια ρωσική τράπεζα.

Λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, ετοιμάζεται να ανοίξει ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού αερίου, όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πρόσωπα που γνωρίζουν για τις σχετικές προετοιμασίες.

Εκπρόσωπος της OMV ανέφερε στο Reuters πως η εταιρεία εργάζεται για μια λύση που θα είναι συμβατή με τις κυρώσεις, όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει πως θα χρησιμοποιήσει λογαριασμούς. Η κυβέρνηση της Αυστρίας απάντησε χθες, Τετάρτη, ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς και ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως αυτό θα αλλάξει, ενώ προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

Την ίδια ώρα, η ιταλική Eni, ένας άλλος από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom, εξετάζει τις επιλογές της, με το Bloomberg να αναφέρει πως ετοιμάζεται και εκείνη να ανοίξει λογαριασμό σε ρωσικό νόμισμα, σε ένα μέτρο που χαρακτηρίζεται «προληπτικό», σύμφωνα με πηγές.

Εξάλλου η γερμανική Uniper δήλωσε ότι μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάσει τις κυρώσεις, αναφέροντας στην εφημερίδα Rheinische Post ότι πρόκειται να μεταφέρει τις πληρωμές της για το ρωσικό αέριο σε μια ρωσική τράπεζα και δεν θα χρησιμοποιεί πλέον μια τράπεζα με έδρα την Ευρώπη.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση της Gazprom να διακόψει τις ροές αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, το Bloomberg ανέφερε ότι τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια και 10 έχουν ανοίξει τους λογαριασμούς στη Gazprombank.

Ωστόσο, η Φον ντερ Λάιεν ήταν ξεκάθαρη στην απάντησή της. «Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ανταποκριθούν στις ρωσικές απαιτήσεις», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Αυτό θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων, άρα υψηλός κίνδυνος για τις εταιρείες».

Αλλά καθώς οι προθεσμίες πληρωμής λήγουν, εταιρείες και κυβερνήσεις απαιτούν μεγαλύτερη σαφήνεια από την ΕΕ για τις πληρωμές αερίου σε ρούβλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Ενισχύονται οι «γραμμές άμυνας» για ενδεχόμενο κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας

Σκρέκας: Τη Δευτέρα θα θέσει η Ελλάδα στην ΕΕ το θέμα πληρωμής για το ρωσικό φυσικό αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider