Κομισιόν: Ετοιμάζεται Ταμείο Αλληλεγγύης «μαμούθ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Ετοιμάζεται Ταμείο Αλληλεγγύης «μαμούθ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Δεδομένου ότι ο πόλεμος είναι ακόμη σε εξέλιξη, η ΕΕ δεν μπορεί ακόμα να τιμολογήσει το project, αν και αναμένονται να χρειαστούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στις επόμενες δεκαετίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα Ταμείο Αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ουκρανίας, σχεδιάζει να δημιουργήσει η ΕΕ καθώς τα κράτη μέλη αναμένουν να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με το Bloomberg, εργάζεται πάνω στην δημιουργία ενός μέσου το οποίο θα εστιάζει στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της χώρας αντί σε ένα πολυμερές εργαλείο, με πρότυπο το ταμείο ανάκαμψης, για την χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, αλλά δεν είναι σαφές πόσα θα παρασχεθούν μέσω επιχορηγήσεων ή δανείων.

Δεδομένου ότι ο πόλεμος είναι ακόμη σε εξέλιξη, η ΕΕ δεν μπορεί ακόμα να τιμολογήσει το project, αν και αναμένονται να χρειαστούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στις επόμενες δεκαετίες.

Τα θέματα της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης και των πιθανών πολεμικών αποζημιώσεων αναμένεται να τραβήξουν την προσοχή τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον σχεδιάζουν να συζητήσουν τρόπους οικονομικής στήριξης του Κιέβου και να διασφαλίσουν ότι το τεράστιο ποσό των χρημάτων δεν θα γίνει αντικείμενο κατάχρησης, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές του Bloomberg.

Προσοχή στη διαφθορά

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα φιλοξενήσει υπουργική σύνοδο την Πέμπτη με θέμα την Ουκρανία κατά τη διάρκεια των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ωστόσο, αναμένονται να υπάρξουν σημαντικά εμπόδια στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ακόμα και αν τελειώσει ο πόλεμος, καθώς η ενδημική διαφθορά και η έλλειψη ισχυρών μηχανισμών εποπτείας είναι δύο «αγκάθια».

Η Ολλανδία πρότεινε ότι οποιοδήποτε νέο εργαλείο ανασυγκρότησης θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην συγκρότηση δομών διακυβέρνησης στη χώρα που θα την φέρουν πιο κοντά στην ΕΕ και θα εξομαλύνουν την τελική ενταξιακή της πορεία.

Ως πρώτο βήμα, η επιτροπή θα διενεργήσει διεξοδική αξιολόγηση των οικονομικών αναγκών μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η καταστροφή από τον πόλεμο ανέρχεται σε 1 τρισ. δολάρια.

Το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής βοήθειας θα διατεθεί για την ανοικοδόμηση υποδομών και την υποστήριξη της παροχής δημόσιων υπηρεσιών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι η κυβέρνησή του χρειάζεται 5 έως 7 δισ. δολάρια το μήνα για να καλύψει μισθούς και άλλες κοινωνικές δαπάνες.

Υποστήριξη στον αγροτικό τομέα της Ουκρανίας

Η Επιτροπή εξετάζει επίσης την επέκταση των εγγυήσεων για να βοηθήσει τις ουκρανικές εταιρείες.

Η Ουκρανία εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο των επιχειρήσεων έχουν σταματήσει εντελώς τις δραστηριότητές τους και το 45% έχει μειώσει την παραγωγή του.

Συγκεκριμένα, ο πόλεμος έπληξε τον αγροτικό τομέα, μια από τις πιο κεντρικές οικονομικές δραστηριότητες της χώρας, καθώς μεγάλες εκτάσεις γης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, οι αγρότες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη και οι εξαγωγές παρεμποδίζονται.

Ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Σλοβενίας, έχουν προτείνει τη διερεύνηση τρόπων ανακατεύθυνσης ρωσικών κεφαλαίων στην Ουκρανία, για παράδειγμα, συγκεντρώνοντας τα πρόσθετα κέρδη από τις υψηλές τιμές ενέργειας ή χρησιμοποιώντας δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών.

Η Ένωση έχει ήδη εκταμιεύσει 600 εκατ. ευρώ σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους από την έναρξη του πολέμου και επιταχύνει την έγκριση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέχρι αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, ενώ εργάζεται επίσης για ένα πρόσθετο πακέτο δανείων που θα μπορούσε να είναι παρόμοιου μεγέθους.

Επιπλέον, το ΔΝΤ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, ενώ ακύρωσε 2,2 δισ. δολάρια από το προηγούμενο δάνειο 5 δισ. δολαρίων της Ουκρανίας, καθώς ήταν σαφές ότι η Ουκρανία δεν μπορούσε πλέον να εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να λάβει το υπόλοιπο αυτού του δανείου, συμπεριλαμβανομένης της μάχης κατά της διαφθοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι σε Κομισιόν: Η Ουκρανία μπορεί να λάβει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ εντός εβδομάδων

ΕΕ: Η Κομισιόν δεσμεύεται για τη χορήγηση ενός δισ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας

Κομισιόν: Ταχεία εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider