Σε ποιο στάδιο βρίσκονται 3 νέα projects «Ύδρευσης, Άρδευσης & Αντιπλημμυρικά» ύψους 930 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται 3 νέα projects «Ύδρευσης, Άρδευσης & Αντιπλημμυρικά» ύψους 930 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για τα φράγματα Ταυρωνίτη, Ενιπέα αλλά και την ύδρευση της Κέρκυρας που έχουν προγραμματιστεί να προχωρήσουν μέσω σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα. Η πρόταση υπαγωγής και ο «δόμος» προς τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ.

Σε φάση επαναπροσδιορισμού και ωρίμανσης βρίσκονται 3 μεγάλα έργα συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 900 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με έργα Ύδρευσης, Άρδευσης & Αντιπλημμυρικά.

Ο λόγος για τα φράγματα Ταυρωνίτη, Ενιπέα αλλά και το project ύδρευσης της Κέρκυρας που έχουν προγραμματιστεί να προχωρήσουν με μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι και για τα 3 αυτά έργα οι διεργασίες έχουν προχωρήσει σε έναν βαθμό, έχει κατατεθεί η πρόταση υπαγωγής τους σε μοντέλο ΣΔΙΤ και έχει υποβληθεί, ή ετοιμάζεται να υποβληθεί, για σχολιασμό στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ. Σε κάθε περίπτωση, οι σύμβουλοι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «ανοίγουν βήμα» ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ωρίμανσης για την ένταξή τους στην «ομπρέλα» των ΣΔΙΤ και τη διενέργεια των σχετικών διεθνών διαγωνισμών για την κατασκευή των φραγμάτων.

Όσον αφορά στο «Φράγμα Ενιπέα» (στα Φάρσαλα), το έργο της κατασκευής του έχει πολλαπλή σκοπιμότητα. Κύριος σκοπός του είναι η άρδευση εκτάσεων περίπου 100.000 στρεμμάτων, που θα επιτρέψει την αποδοτική καλλιέργεια και θα συμβάλλει στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον, το έργο θα παρέχει νερό ύδρευσης άριστης ποιότητας στα Φάρσαλα και μία σειρά άλλων οικισμών της περιοχής, πληθυσμού περίπου 10.000 κατοίκων, ενώ επίσης θα εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη του φράγματος περιοχών. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών, με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργο να εκτιμάται σε περίπου 315 εκατ. ευρώ. Η πρόταση υπαγωγής του έργου έχει ολοκληρωθεί από τους Συμβούλους και έχει διαβιβαστεί στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ για τις δικές της παρατηρήσεις. Πρόσφατα μόλις, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, αναφέρθηκε στη Βουλή σ το project το οποί αποτελεί προτεραιότητα, με τον υπουργό Κώστα Καραμανλή να το έχει χαρακτηρίσει έργο Εθνικού Επιπέδου. Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση του έργου», προσθέτοντας ότι «μιας και δεν μας διακατέχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις και εμμονές περί των κακών ιδιωτών, επελέγη ως προσφορότερη και πιο συμφέρουσα η υλοποίηση του έργου μέσω ΣΔΙΤ». Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του Φράγματος με Ταμιευτήρα ωφέλιμης χωρητικότητας 115 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και μέσω αυτού θα μπορούν αρδεύονται πεδινές περιοχές οι οποίες ανήκουν στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων Φαρσάλων, Θεσσαλιώτιδας και Τιτανίου Ν. Καρδίτσας, συνολικής έκτασης 107.500 στρεμμάτων γεωργικής γης. Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται και έργα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων και 31 οικισμών της περιοχής Φαρσάλων, που περιλαμβάνονται στις Δημοτικές Ενότητες Φαρσάλων, Πολυδάμαντα, Ενιπέα και Ναρθακίου.

Αναφορικά με το «Φράγμα Ταυρωνίτη» (στην Κρήτη), το έργο θα εξυπηρετήσει αρδευτικούς κυρίως σκοπούς και θα επιλύσει ένα αίτημα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και περιοχές της Δυτικής Κισάμου Χανίων. Θα εξοικονομήσει νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού.. Και εδώ αναθέτουσα αρχή είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών, με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 365 εκατ. ευρώ. Η πρόταση υπαγωγής για μοντέλο ΣΔΙΤ έχει ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου 2021 και έχει υποβληθεί για σχολιασμό στην Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ. Οσον αφορά στο project της Κρήτης, η υλοποίηση του εν λόγω έργου, θεωρείται προτεραιότητα και αναγκαία, καθώς: (α) θα επιλύσει ένα αίτημα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και περιοχές της Δυτικής Κισάμου Χανίων, εξοικονομώντας νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων, (β) θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού, στην οποία προκλήθηκαν πολύ μεγάλες καταστροφές και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τις βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή πέρυσι. Επιπλέον έχει και σημαντική περιβαλλοντική διάσταση, με την ανάσχεση του φαινομένου ερημοποίησης λόγω υφαλμύρινσης των αντλούμενων υδάτων στα Φαλάσσαρνα, καθώς και την μείωση των πιέσεων σε σημαντικούς υπόγειους υδροφορείς, όπως αυτός του Κολενίου.

Τέλος, όσον αφορά στο «Φράγμα - Ύδρευση Κέρκυρας», πρόκειται για σύνολο έργων (υδροταμιευτικά, έργα ποιοτικής βελτίωσης ύδρευσης και έργα μεταφοράς νερού), τα οποία προβλέπεται να κατασκευαστούν στην Βόρεια, Κεντρική και Νότια Κέρκυρα για την υδροδότηση του νησιού. Αναθέτουσα αρχή είναι και εδώ η Γενική Γραμματεία Υποδομών, με τον εκτιμώμενο συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το έργο χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση υπαγωγής του έργου ολοκληρώθηκε αρχές Φεβρουαρίου και θα σταλεί στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ για τις δικές της παρατηρήσεις. Το έργο θεωρείται επίσης ως σημαντικό από το αρμόδιο υπουργείο ώστε να καλυφθούν στο σύνολό τους οι υδρευτικές ανάγκες του νησιού Κέρκυρας από άποψη επάρκειας και ποιότητας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και την κατασκευή του φράγματος Μελισσουδίου και του φράγματος Καλαμιώτισσας.

Γενικότερα, πρόκειται για έργα με τα οποία το αρμόδιο υπουργείο, όπως έχει επισημάνει και ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, φιλοδοξεί να επιλύσει αιτήματα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων, εξοικονομώντας νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών, να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία εκτάσεων στην οποία προκλήθηκαν καταστροφές και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τις βροχοπτώσεις, με παράλληλη έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βγαίνουν στον αφρό» φράγματα και έργα ύδρευσης εκατοντάδων εκατ. ευρώ – Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Όλες οι ειδήσεις

21:29

Aναστασιάδης: Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε στα όσα προσχηματικά επικαλείται η Τουρκία

21:13

Ολλανδία: "Λυπηρή" η απόφαση της Νικαράγουα να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Χάγη

21:00

Επενδύσεις άνω των 7 δισ. ευρώ προγραμματίζουν μέσω Ταμείου Ανάκαμψης οι ΜμΕ σε Βιομηχανία και Κατασκευές

20:50

Μενέντεζ: Οποιαδήποτε τουρκική επιθετικότητα θα έχει συνέπειες και δεν θα γίνει αποδεκτή

20:40

ΣΥΡΙΖΑ: Κεραμέως και Θεοδωρικάκος συνεχίζουν να κάνουν τους ψόφιους κοριούς

20:35

ΝΔ: Η επίθεση του Ρουβίκωνα στο πολιτικό γραφείο της Ζωής Ράπτη είναι καταδικαστέα

20:24

Λετονία: Το κεντρώο κόμμα Νέα Ενότητα, νικητής των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με exit poll

20:18

Πύργος: Φωτιά σε αγροτική έκταση στην περιοχή Σπιάντζα

20:13

Ιράν: Διαδηλώσεις σε ιρανικά πανεπιστήμια και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον κόσμο

20:06

Ολοκληρώθηκε η 2η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ

19:58

Ράπτη: Η επίθεση του φεμινιστικού τμήματος του Ρουβίκωνα στο πολιτικό μου γραφείο δεν μας τρομοκρατεί

19:54

Γεωργιάδης: Εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων tης διπλής ανάπλασης

19:48

Ερντογάν: Ξέρουμε πολύ καλά ποιος έχει εξαπολύσει πάνω μας την Ελλάδα

19:40

Σταμάτησε η διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

19:34

Υπ. Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη: Η εστία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ορμητήριο εγκληματικότητας

19:12

Θεσσαλονίκη: Τροχαίο δυστύχημα στην νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πετριτσίου

18:57

ΗΠΑ: Νέα τροπολογία στη Γερουσία βάζει πρόσθετες προϋποθέσεις στην Τουρκία για τα F-16

18:51

Ιαπωνία: Σεισμός 5,6 βαθμών έπληξε την περιοχή Κιούσου

18:48

Κ. Μητσοτάκης: «Ας δώσουμε νόημα στον όρο “γυναικοκτονία”»

18:32

Ντερ Λάιεν: Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα εργαστούμε για τη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας

18:21

Nord Stream: Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν κοινή ομάδα για να ερευνήσουν τις διαρροές

18:07

Καβάλα: Σοκαρισμένη η μικρή κοινωνία του ορεινού οικισμού της Λεκάνης από το διπλό φονικό

17:56

Καντίροφ: Η Ρωσία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος

17:33

Μπορέλ: "Σχεδόν αδύνατος" ο τερματισμός του πολέμου μετά την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία

17:21

Θεοδωρικάκος προς νέους αστυνομικούς: Υπηρετούμε τις αξίες της ασφάλειας και της ελευθερίας των πολιτών και της πατρίδας μας

17:08

Ουκρανία: Το Κίεβο καταδίκασε "την παράνομη κράτηση" του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια 

17:00

Χορός δισεκατομμυρίων για cloud και data center - Οι παλιοί και οι νέοι παίκτες

16:52

Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στην στρατηγικής σημασίας πόλη Λιμάν

16:41

Στις 18 Νοεμβρίου η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο των Ν. Παππά και Χ. Καλογρίτσα, για τις τηλεοπτικές άδειες

16:33

O Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε την Τζόρτζια Μελόνι στο Κίεβο