Οικονομολόγος S&P: Μια «εμπορική ρήξη» Ρωσίας - Γερμανίας θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικό σοκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονομολόγος S&P: Μια «εμπορική ρήξη» Ρωσίας - Γερμανίας θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικό σοκ
Και η Wood Mackenzie προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να υποστεί «πιο μόνιμες αλλαγές» με το παγκόσμιο εμπόριο πιθανώς να μεταβάλλεται από την κρίση. 

Ένα οικονομικό σοκ θα μπορούσε να είναι στα χαρτιά, στην περίπτωση που υπάρξει «εμπορική ρήξη» μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, προειδοποίησε επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.

«Βλέποντας ένα αρνητικό σενάριο… πιστεύουμε ότι αυτός που θα κινούσε πραγματικά τη μακροβελόνα είναι κάποιου είδους εμπορική ρήξη μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης», είπε ο Paul Gruenwald της S&P Global στο «Squawk Box Asia» του CNBC. «Δεν πρόκειται απλώς για διακοπή του φυσικού αερίου – είτε η Γερμανία σταματήσει να αγοράζει είτε η Ρωσία σταματήσει να παρέχει», πρόσθεσε.

Σε συνέχεια της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλές παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και του Καναδά, επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει εάν θα απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, ενώ έχει δεσμευτεί να μειώσει τελικά την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα.

«Έχουμε το ενεργειακό κομμάτι, τις τιμές εμπορευμάτων, τις βιομηχανικές εισροές που εισάγει η Ευρώπη, όπως το νικέλιο και το τιτάνιο, καθώς και άλλα», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ μια ρήξη θα μπορούσε να πλήξει τη γερμανική μεταποίηση.

«Αυτό θα οδηγούσε σε… χαμηλότερο ΑΕΠ, χαμηλότερη απασχόληση, χαμηλότερη εμπιστοσύνη – και τότε θα δεχόμασταν ένα είδος μακροοικονομικού σοκ από αυτό. Άρα αυτό είναι το είδος του σεναρίου για το οποίο ανησυχούμε ότι θα μπορούσε να κινήσει τη μακροβελόνα», προειδοποίησε.

Εξάλλου, και η Wood Mackenzie προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να υποστεί «πιο μόνιμες αλλαγές» με το παγκόσμιο εμπόριο πιθανώς να μεταβάλλεται από την κρίση.

Σημειώνεται πως το εμπόριο μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας αυξήθηκε σημαντικά το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με την αξία των αγαθών να ενισχύεται κατά 34,1% στα 59,8 δισ. ευρώ. Επίσης, οι εισαγωγές της Γερμανίας από τη Ρωσία αυξήθηκαν σημαντικά πέρυσι, καταγράφοντας άνοδο 54,2% σε σύγκριση με το 2020. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν επίσης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από τις εισαγωγές – κατά 15,4%.

Τα κύρια προϊόντα που εξήγαγε η Γερμανία στη Ρωσία περιελάμβαναν οχήματα, μηχανήματα, ρυμουλκούμενα και χημικά προϊόντα, ενώ οι κύριες εξαγωγές της Ρωσίας στη Γερμανία περιελάμβαναν αργό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μέταλλα και άνθρακα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: «Χτύπημα» 220 δισ. ευρώ θα φέρει διακοπή του ρωσικού αερίου

Είναι πιθανή η δίωξη της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου;

gazzetta
gazzetta reader insider insider