Οι παγκόσμιες αγορές «βυθίζονται» στη «σκιά» της σύσφιξης της πολιτικής της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι παγκόσμιες αγορές «βυθίζονται» στη «σκιά» της σύσφιξης της πολιτικής της Fed
Οι «καλές» ημέρες στα τέλη Μαρτίου δείχνουν να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, και το Bloomberg επισημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση θυμίζει τον Οκτώβριο του 2018.

Δύσκολος μήνας για τις παγκόσμιες αγορές αποδεικνύεται ο Απρίλιος, καθώς σε πτώση βρίσκονται όλα τα assets, από μετοχές και ομόλογα, μέχρι εσχάτως και το πετρέλαιο που καταγράφει βουτιά τα τελευταία 24ωρα.

Οι «καλές» ημέρες στα τέλη Μαρτίου δείχνουν να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, και το Bloomberg επισημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση θυμίζει τον Οκτώβριο του 2018.

Και στις δύο περιπτώσεις, η αιτία πίσω από την πτώση είναι οι επιδράσεις της αύξησης των επιτοκίων στις αγορές.

Σήμερα, η Fed προσπαθεί να «σφίξει» την νομισματική της πολιτική για να αντιμετωπίσει τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ακόμα κι αν αυτό απειλεί την οικονομική ανάπτυξη, με τους επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες να παρακολουθούν τον έναν μετά τον άλλον αξιωματούχους της Fed να δεσμεύονται για όλο και υψηλότερα επιτόκια.

Με τη νομισματική στήριξη να υποχωρεί γρήγορα και τους κινδύνους ύφεσης να αυξάνονται, οι επενδυτές υποχωρούν. Από την κατάσταση ευνοούνται εταιρείες που είναι ανθεκτικές στην οικονομική επιβράδυνση όπως είναι οι επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης. Το ίδιο ισχύει και για μετρητά και μετοχές που αποδίδουν μερίσματα.

Μετοχές

Στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, οι κατασκευαστές σαπουνιών, οι φαρμακοβιομηχανίες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κυριαρχούν στη λίστα των κερδισμένων στον S&P 500.

Στο κάτω μέρος βρίσκονται οι παραγωγοί τσιπ και οι ναυτιλιακές εταιρείες - εταιρείες των οποίων η προοπτική κέρδους είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομία. Συνολικά, ο δείκτης υποχώρησε 2,6% αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένης μιας πτώσης 1,7% τη Δευτέρα.

Οι αναδυόμενες αγορές παρουσιάζουν επίσης απώλειες, με τους δείκτες μετοχών και ομολόγων να υποχωρούν κατά 2,6% και 1,4%, αντίστοιχα.

Με τη Fed να μπαίνει σε αυτό που αναμένεται να είναι ο πιο επιθετικός κύκλος σύσφιξης της πολιτικής της από το 1994, οι προειδοποιήσεις για ύφεση γίνονται όλο και πιο δυνατοί. Σε μια έκθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι αναλυτές της Deutsche Bank Binky Chadha και Parag Thatte δήλωσαν ότι αναμένουν ότι ο S&P 500 θα πέσει 20% από την κορύφωση του στο κατώτατο σημείο του στα τέλη του 2023.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία για συρρίκνωση της ανάπτυξης είναι ελάχιστα αυτή τη στιγμή. Η αγορά εργασίας ανθεί, η καταναλωτική χρηματοδότηση φαίνεται υγιής και τα εταιρικά σχέδια για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες παραμένουν ισχυρά. Αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι το γεγονός ότι η επιθετικότητα της Fed εξακολουθεί να έχει την ικανότητα να σοκάρει τις αγορές.

Ομόλογα

Αιτία της πρόσφατης υποχώρησης ήταν οι διαρροές από τη Fed ότι η συρρίκνωση του ισολογισμού θα ξεκινούσε νωρίτερα και πως πρόκειται να εξελιχθεί με ταχύτερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς. Το μήνυμα, που εστάλη για πρώτη φορά από την αξιωματούχο της Fed Lael Brainard την περασμένη Τρίτη, ενισχύθηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC του Μαρτίου την επόμενη μέρα.

Τα ομόλογα ξεπούλησαν, με την απόδοση του 10ετούς να σκαρφαλώνει κατά 2,75% και τα προσαρμοσμένα με τον πληθωρισμό επιτόκια να αυξάνονται συνεχώς. O δείκτης του Bloomberg που παρακολουθεί τα κρατικά ομόλογα υποχώρησε σχεδόν 2% τον Απρίλιο, σε πορεία για την πέμπτη συνεχή μηνιαία πτώση, τη μεγαλύτερη από το 2016.

Οι δείκτες που παρακολουθούν τα investment grade ομόλογα και τις πιστώσεις υψηλής απόδοσης έχουν επίσης μειωθεί. Εάν οι μετοχές, τα ομόλογα και το πετρέλαιο κλείσουν τον Απρίλιο χαμηλότερα, θα είναι η πρώτη φορά από το 2018 που όλα τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία θα έχουν υποστεί απώλειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έβανς (Fed): «Πολύ πιθανή» μια αύξηση επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα

Ισχυρή μείωση στον ισολογισμό της ετοιμάζει η Fed - Αναμένει περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Ο «ταύρος» της JP Morgan προτείνει τώρα κατοχύρωση κερδών στις μετοχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider