Ρέγκλινγκ: Εύσημα στην Ελλάδα για μεγάλη πρόοδο – Μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή κρίνουν την επενδυτική βαθμίδα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέγκλινγκ: Εύσημα στην Ελλάδα για μεγάλη πρόοδο – Μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή κρίνουν την επενδυτική βαθμίδα
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Χρήστος Σταϊκούρας
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα. «Η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ την τελευταία δεκαετία και λόγω των μεταρρυθμίσεων» και «υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες».

«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ την τελευταία δεκαετία και λόγω των μεταρρυθμίσεων» και «υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες» στο πεδίο της ανάπτυξης, των τραπεζών και της πρόωρη αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και με τα κράτη μέλη της ΕΕ, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ μετά την συνάντησή του με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «δεδομένης της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουμε τώρα, η διατήρηση αυτής της ισχυρής θέσης, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η διατήρηση μιας συνετής δημοσιονομικής πορείας θα είναι οι βασικοί στόχοι για το μέλλον», επισημαίνοντας μάλιστα πως το πεδίο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής είναι αυτό που «θα εξετάσουν οι οίκοι αξιολόγησης όταν θα αποφασίσουν εάν θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα». Αναφέροντας πως αυτό είναι σημαντικό για την αύξηση της ανθεκτικότητας της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε πως «τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε την καλή πρόοδο των τελευταίων ετών για να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις. Η δημιουργία θέσεων εργασίας, η προσαρμογή της οικονομίας στις προκλήσεις του αύριο και η δημιουργία ευημερίας για όλους τους Έλληνες είναι οι απώτεροι στόχοι» και «είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια» ανέφερε μετά το ραντεβού που είχε με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τους συναδέλφους του για τη θερμή υποδοχή τους σήμερα» είπε προσθέτοντας πως «είχα επίσης τη χαρά να καλωσορίσω τον Υπουργό Σταϊκούρα στα κεντρικά γραφεία του ESM στο Λουξεμβούργο, τη Δευτέρα, λίγο πριν τη συνάντηση των 19 υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, όταν συζητήσαμε την τρέχουσα οικονομική κατάσταση».

Εξήγησε πως κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2021 «βγαίναμε από την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία» και «τώρα αντιμετωπίζουμε μια νέα κρίση πολύ διαφορετικού χαρακτήρα». «Η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ την τελευταία δεκαετία και λόγω των μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις, η οικονομία της χώρας ήταν διαρθρωτικά πιο ανθεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την πανδημία από ό,τι πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει την οικονομική επιβράδυνση που προκάλεσε η πανδημία, συνεχίζοντας παράλληλα τις μεταρρυθμίσεις» είπε. Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ για να επικυρώσει πως υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες. Αναλυτικά ανέφερε πως:

  • Η ανάπτυξη το 2021 ήταν από τις ισχυρότερες στην ΕΕ και η απώλεια του 2020 σχεδόν ανακτήθηκε.
  • Ο τραπεζικός τομέας έχει ενισχυθεί, με μειωμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και με υψηλότερες καταθέσεις.
  • Η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η μερική αποπληρωμή των διμερών δανείων «είναι πολύ θετικές και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας».

Σταϊκούρας: Aνθεκτική στους κραδασμούς η οικονομία - Σημάδια αναπτυξιακής δυναμικής παρά τις κρίσεις

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΕSM αναφέρθηκε στην «τακτική, ειλικρινή, παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει» και είπε πως είναι «ιδιαίτερα χρήσιμη και απαραίτητη, σε μία περίοδο σφοδρών διαταραχών, κατά την οποία η Ευρώπη - όπως και ολόκληρος ο πλανήτης - κινείται σε ένα περιβάλλον διαδοχικών, επάλληλων κρίσεων και υψηλών αβεβαιοτήτων».

Εξήγησε πως «σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ελληνική οικονομία, παρότι προέρχεται από μια μακρά και επώδυνη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, αποδεικνύεται ανθεκτική στους ισχυρούς κραδασμούς, παρουσιάζοντας, μάλιστα, σημάδια αναπτυξιακής δυναμικής» και τούτο «αναδείχθηκε και στο Eurogroup του Μαρτίου, όπου επικροτήθηκε η πρόοδος της Ελλάδας και αναγνωρίστηκαν οι ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας της». Επισημαίνοντας πως τα οφέλη «αποτελούν καρπό της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιούλιο του 2019, και συνεχίζεται, αδιάκοπα, μέχρι σήμερα».

«Από την πρώτη κιόλας στιγμή, εφαρμόσαμε ένα διαφορετικό και σύγχρονο μείγμα, που εδράζεται σε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, σε μια διορατική εκδοτική στρατηγική, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην τόνωση των επενδύσεων» είπε. Αλλά «όπως όμως είναι φυσικό, η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι οικονομικές επιπτώσεις της, κυρίως μέσω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, «θολώνουν» τις θετικές προοπτικές της οικονομίας μας» ανέφερε.

Επισήμανε πως «η ισχυροποίηση των θεμελίων της - τα τελευταία χρόνια - μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι η νέα κρίση, παρά τις πιέσεις που δημιουργεί, δεν θα βγάλει εκτός πορείας την ελληνική οικονομία και δεν θα αλλοιώσει την καλή εικόνα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβανόμαστε τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες των πολιτών. Αντιδρούμε ψύχραιμα και συγκροτημένα, προκειμένου να περιορίσουμε, όσο είναι εφικτό, τις αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων. Με αίσθημα ευθύνης, συγκλίνουμε με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνουμε από τις αντοχές της οικονομίας. Και αυτό γιατί οι πόροι που διαθέτουμε, είναι συγκεκριμένοι, κρατώντας αποθέματα και για το μέλλον».

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές πως «οι κίνδυνοι αυξημένοι, η διάρκεια και η ένταση της νέας κρίσης άγνωστα». «Παράλληλα όμως, με το βλέμμα στο μέλλον, ακόμα και μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον των πολλαπλών κρίσεων, συνεχίζουμε να υλοποιούμε οραματικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές, προκειμένου να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους» τους οποίους και επανέλαβε, περιλαμβανομένης της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας.

«Υλοποιούμε εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η ολοκλήρωση της πρόωρης αποπληρωμής των οφειλών της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πρωτοβουλίες, που όπως έχετε τονίσει και εσείς, κ. Regling, “στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αποφέρουν εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και ενισχύουν το προφίλ του δημοσίου χρέους.”» είπε. Επισημαίνοντας πως το δημόσιο χρέος παρότι παραμένει υψηλό είναι βιώσιμο, χάρη στο προφίλ του, τις διαχειρίσιμες ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες, τις χαμηλές δαπάνες εξυπηρέτησης και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα.

Επανέλαβε επίσης τη θέση της κυβέρνησης πως «διανύουμε μία ιστορική περίοδο, με αυξημένες προκλήσεις, τις οποίες κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί, από μόνο του, να αντιμετωπίσει» και έτσι η «συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος είναι απαραίτητη».

Σε ότι αφορά την Ελληνική Κυβέρνηση ο ΥΠΟΙΚ είπε πως «θα συνεχίσουμε, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, με σχέδιο, σύνεση, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, να υλοποιούμε πολιτικές για την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας, και να συμβάλλουμε στην αναζήτηση βέλτιστων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Aνθεκτική στους κραδασμούς η οικονομία - Σημάδια αναπτυξιακής δυναμικής παρά τις διαδοχικές κρίσεις

Κομισιόν: Παράδειγμα επιτυχίας η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider