Ουκρανία: Αίτημα για άρση των περιορισμών στις εξαγωγές σιταρίου - Αναμένεται πτώση άνω του 50%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Αίτημα για άρση των περιορισμών στις εξαγωγές σιταρίου - Αναμένεται πτώση άνω του 50%
Περίπου 12 εκατ. τόνοι σιταριού βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στην Ουκρανία, λιγότερο από τις 3 μήνες προτού ξεκινήσει η νέα συγκομιδή.

Η ομοσπονδία εμπόρων της Ουκρανίας (UGA) ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να άρει τους περιορισμούς για την εξαγωγή σιταριού που έχει θέσει από την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής.

Η Ουκρανία είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, έχοντας συγκομιδή 33 εκατ. τόνων σιταριού το 2021 και έχοντας προγραμματίσει να εξάγει 25,3 εκατ. τόνων για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, προτού ξεκινήσει ο πόλεμος.

Η UGA σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση της πως περίπου 12 εκατ. τόνοι σιταριού βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στην Ουκρανία, λιγότερο από τις 3 μήνες προτού ξεκινήσει η νέα συγκομιδή και με την εγχώρια κατανάλωση να ανέρχεται σε 1,5 εκατ. τόνους.

Τον Μάρτιο η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε πλαφόν στις εξαγωγές σιταρίου, καλαμποκιού και ηλιέλαιου, αίροντας λίγο αργότερα τους περιορισμούς καλαμποκιού και ηλιέλαιου, αλλά διατηρώντας μέχρι σήμερα τα μέτρα για το σιτάρι, μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με ανάλυση της APK-Inform, η συνολική παραγωγή σιταρίου της Ουκρανίας αναμένεται να υποχωρήσει 53,7% σε ετήσιο επίπεδο, σε 14,9 εκατ. τόνους

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυρώσεις για την Ουκρανία: H EE θα σταματήσει εντελώς τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία

Άνοδος για το πετρέλαιο υπο τη σκιά νέων κυρώσεων στη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider