Τα τεχνικά κλιμάκια έπιασαν «μολύβια» - Τα 10 deadline έως τον Μάιο στη λίστα με τα προαπαιτούμενα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα τεχνικά κλιμάκια έπιασαν «μολύβια» - Τα 10 deadline έως τον Μάιο στη λίστα με τα προαπαιτούμενα
Η πορεία έως τον Μάιο και το τελικό πόρισμα. Τι πρέπει να γίνει ανά πεδίο για να διευκολυνθεί η διαπραγματευτική θέση της Αθήνας. Τα ορόσημα για οφειλές προς ιδιώτες, ΑΑΔΕ, επιδόματα, δικαιοσύνη, περίθαλψη, ΤΧΣ και ΕΝΦΙΑ.

Η 14η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ξεκίνησε σήμερα και σύμφωνα με την κοινή πρόθεση κυβέρνησης και δανειστών επιθυμητό είναι να αποτελεί και την τελευταία. Με τα τεχνικά κλιμάκια να κάνουν τον απολογισμό της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας σε δημοσιονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο (καθώς γράφεται και ο νέος προϋπολογισμός), αλλά και σε σχέση με τη «λίστα» των προαπαιτούμενων που τέθηκαν το 2018 και πρέπει να ολοκληρωθούν.

Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο πως «ουρές» θα υπάρξουν – και θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό λογικές από τα κλιμάκια των θεσμών λόγω των προβλημάτων που προκαλούν οι 2 κρίσεις. Αλλά, όσο πιο λίγα προαπαιτούμενα μένουν για την επόμενη ημέρα της μεταπρογραμματικής εποπτείας, τόσο πιο ομαλή θα είναι η έξοδος και τόσο πιο βατή η διαπραγμάτευση όσων διεκδικεί η χώρα, εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Έτσι, επιχειρείται να κλείσουν μέτωπα σε τουλάχιστον 10 πεδία στα οποία στο κείμενο της προηγούμενης αξιολόγησης, του Απριλίου, τέθηκε σαφές χρονοδιάγραμμα που φτάνει έως τον Μάιο και τον χρόνο έκδοσης της νέας αποτίμησης. Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις συζητήσεις όλες τις επόμενες ημέρες αφήνοντας τα θέματα με πολιτικό πρόσημο για τη συνάντηση των επικεφαλής που έχει ορισθεί για τις 6 Απριλίου.

Η μεγάλη εικόνα

Σημασία δεν έχουν μόνο τα συγκεκριμένα μέτωπα. Αλλά και η γενική εικόνα της οικονομίας καθώς αυτό επιτάσσει η συμφωνία του 2018 για την ενισχυμένη εποπτεία. «Οι αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος (2 πακέτα αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ), καθώς και ο τερματισμός της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να λάβουν υπόψη την πρόοδο προς την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων καθώς και το ευρύτερο περιβάλλον οικονομικής πολιτικής» αναφέρεται στο κείμενο της 13ης αξιολόγησης.

«Οι (ελληνικές) αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην υλοποίηση, έως τα μέσα του 2022, των δεσμεύσεων που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί» επισημαίνεται από την Επιτροπή στην απόφαση για την παράταση της Εποπτείας έως τον Αύγουστο που επιχειρείται και να γίνει η μεγάλη «έξοδος».

Η μεγάλη λοιπόν αποτίμηση θα είναι πολιτική. Θα γίνει όμως με υπόβαθρο τα προαπαιτούμενα. Τον Φεβρουάριο με την 13η αξιολόγηση, αποφασίσθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι για μία σειρά από πεδία, περιλαμβανομένων και των εξής:

1. Νέο πληροφοριακό σύστημα ΑΑΔΕ. Έναρξη λειτουργίας τον Απρίλιο και πλήρης λειτουργικότητα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

2. Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Υιοθέτηση έως τον Μάιο.

3. Πρόσκληση υποβολής προσφορών για το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για αστικές και ποινικές υποθέσεις έως τον Μάρτιο. Κατάθεση του νέου Κώδικα για την οργάνωση των Δικαστηρίων στη Βουλή έως τα τέλη Απριλίου.

4. Ψήφιση της τροπολογίας για το ΤΧΣ έως τον Απρίλιο και διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου.

5. Παρακολούθηση της διαδικασίας για αύξηση του κατώτατου από την 1η Μαΐου.

6. Ολοκλήρωση της λειτουργικής δημοσιονομικής ταξινόμησης έως τον Απρίλιο και ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στο νέο Μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί τον Μάιο.

7. Εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες στο σκέλος των συντάξεων έως τον Ιούνιο και των μη συνταξιοδοτικών οφειλών έως τον Φεβρουάριο.

8. Έκδοση των εκκαθαριστικών του νέου ΕΝΦΙΑ με πρώτη δόση τον Απρίλιο.

9. Αναπηρικά επιδόματα. Ολοκλήρωση του νέου πλαισίου έως τα τέλη Μαρτίου.

10. Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας έως τον Μάιο.

Δέσμευση για συνέχιση των εργασιών αναφέρεται (χωρίς χρονικά ορόσημα) σε πεδία όπως αυτό των ιδιωτικοποιήσεων, του Κτηματολογίου ή των δασικών χαρτών. Με την αποδοχή πως οι καθυστερήσεις συνδέονται με την κρίση ή με φυσικά φαινόμενα. Περιγράφεται επίσης η πρόοδος σε μία σειρά από παρεμβάσεις που θα παρακολουθούνται και στην συνέχεια ανά 6μηνο, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη που πέρασαν από «Προγράμματα», για να φανεί πως δεν αναστρέφονται…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider